XS
SM
MD
LG

Slavija od -18 do brejka u Bijeljini: Filip Njegovanović trojkom donio pobjedu Sokolovima

Foto/ Anastasija Vuletić

Košarkaši Slavije iz Istočnog Sarajeva savladali su u Bijeljini Budućnost sa 80:78 trojkom Filipa Njegovanovića u posljednjim sekundama.

Ono o čemu je Aleksandar Damjanović i pričao u najavi utakmice, te prve utakmice u seriji doigravanja uvijek budu nekako teške, nimalo lijepe za oko i pritisak obuzme igrače. Budućnost se nekako bolje nosila sa tom težinom, a Slaviji je nakon početnih 2:0 poenima Darka Damjanovića trebalo vremena da uhvate neku radnu temperaturu i zaigraju onako kako znaju.

Budućnost je prešla u vodstvo i otišla na 10:4, no Slavija uspjeva da se vrati na 10:8, da bi dva plus jedan poenima Džafića Budućnost odbila taj nalet. Josip Pandža na 3:55 minuta do kraja prve četvrtine uvodi Luku Jovanovića, a ovaj ulazi u nevjerovatnu seriju od 11 vezanih poena i Budućnost se penje na dvocifrenu razliku, 24:12, a na pauzu odlaze sa 26:13. 

Gdje je Budućnost stala u prvoj četvrtini, tu su nastavili i u drugoj, te imaju i maksimalnih +18, 31:13. Tada se budi Slavija i malo po malo Sokolovi dolaze na jednocifrenu prednost ponovo, a poenima Matije Šehovca na trideset sekundi do kraja dolaze na -7, 44:37. Ipak, Milivoje Božović trojkom vraća Budućnosti +10 i Bijeljinci na odmor idu sa dvocifrenom prednošću, 47:37.

Treći period pripada apsolutno Sokolovima. Malo po malo Slavija se vraća u potpunosti u igru, te kada je pogodio Filip Njegovanović na pet minuta do kraja treće četvrtine Slavija je prišla nikad bliže, na -2, 51:49. U trećoj četvrtini slobodna bacanju su jedino održavala u prednosti Budućnosti. Slavija je stisla odbranu, onako kako zna, a Budućnost nije imala rješenje, pa je sa linije slobodnih bacanja zarađivala poene. U posljednje četiri minute pogodili su sedam slobodnih bacanja i to su njihovi jedini poeni u tom dijelu igre, pa se u 4/4 ulazi sa +5 za domaće, 63:58.

Slavija je i u 4/4 nastavila da vrši pritisak na Budućnost, a kada je Filip Njegovanović pogodio trojku došli su na samo pola koša zaostatka, 64:63. Haris Ćurevac stavlja trojku na trojku, a onda i Luka Jovanović pogađa oba bacanja i serijom 5:0 Budućnost odbija taj nalet Slavije, ali Sokolovi su večeras bili odlučni da dobiju ovu utakmicu. Njegovanović, Elez i Darko Damjanović vraćaju tim iz Istočnog Sarajeva na -1, 71:70. Nastavilo se igrati u serijama, Dinko Peljto i Haris Ćurevac postižu poene za 75:70, pa na četiri i po minute do kraja Aleksandar Damjanović zove timeout.

Dao je on rezultate, nakon lijepo izrađene akcije Darko Damjanović postiže lake poene, a onda i Dušan Elez za 75:74. Imala je Slavija nakon toga i napad da povede, no umjesto toga Milivoje Božović je polovičan sa linije slobodnih bacanja i Budućnost na dvije minute do kraja ima +2, 76:74. Elez u narednom napadu uzvraća istom mjerom i opet je -1, 76:75.

Nebojša Erkić pokušava da 'sazida' ispod koša, odbrana Slavije je opet na nivou, a poslije jedne ničije lopte, sudije pokazuju da se lopta vratila u polje odbrane i Slavija je krenula u novi napad za vodstvo, no Božović krade loptu, ali i promašuju taj napad domaći da bi seriju promašaja nastavili i gosti, pa se u posljednju minutu ulazi sa -1. Poslije promašaja Harisa Ćurevca za tri poena, Milivoje Božović je u skoku, a sudije pokazuju dva bacanja. Oba je promašio Božović, a Filip Njegovanović je u napadu Slavije fauliran na prodoru, pa je plejmejker Sokolova imao dva bacanja da prevede Slaviju u vodstvo, što je i uradio i Slavija je povela poslije početnih 2:0 sa 77:76 na tačno napad do kraja. Josip Pandža je na 24 sekunde do kraja zvao timeout da nacrta svojim igračima akciju. Lijepa je to akcija bila Ćurevca, Peljte i Božovića, koju završava ovaj prvi za 78:77 na 17 sekundi do kraja i prepušta Aleksandru Damjanoviću da na timeoutu crta napad Sokolova za novo vodstvo. Filip Njegovanović je uzeo loptu u svoje ruke i pogodio daleku trojku za 80:78 i pobjedu Sokolova.

Najefikasniji u pobjedničkom timu bio je upravo Njegovanović sa 22 poena, a Elez je postigao 19. Kod domaćih, Haris Ćurevac je sa 18 bio najefikasniji, Božović je ubacio 16, Jovanović 15 od čega 13 u prvoj četvrtini, a Peljto je upisao double-double od 14 poena i 10 skokova.

BUDUĆNOST - SLAVIJA 78:80 (26:13, 21:24, 16:21, 15:22)
Dvorana Gimnazije u Bijeljini
Gledalaca: 300
Sudije: Bojan Jovanić, Saša Babić i Željko Petković

BUDUĆNOST: Peljto 14 (10as), Božović 16, Ćurevac 18, Džafić 9, Blagovčanin, Đorđić, Erkić 2, Zečević, Gutalj, Jovanović 15, Pirgić 4, Kajmaković

SLAVIJA: Tunguz 2, Njegovanović 22, Bojović 12, N. Damjanović 6, D. Damjanović 13, Rebić, Šehovac 6, Elez 19, L. Damjanović, Pejičić, Krunić