XS
SM
MD
LG

Sjajni rezultati predstavnika BiH

Nejla Kalača

U Heraklionu u Grčkoj održava se Svjetsko prvenstvo u dizanju tegova u konkurenciji do 20 godina (juniori). Mada su morali pozajmiti sredstva da odu na ovo Svjetsko prvenstvo. Preko 3000 evra je kotizacija za takmičenje i boravak, te preko 2000 evra za avionske karte za bh. četveročlani tim, već prvi dan takmičenja naši mladi takmičari i selektor Namik Omerović su dokazali svoje kvalitete.

Naime, petnaestogodišnja Nejla Kalača je osvojila deveto mjesto na svijetu, što je  najbolji rezultat BH dizanja tegova. Iako u borbi sa pet godina starijim takmičarkama, Nejla je postigla sjajan rezultat.

Nejla, koja se kvalitetom izborila da nastupa u A grupi je deklasirala sljedeću takmičarku desetoplasiranu Ame Hanan iz Saudijske Arabije ostavivši je 1 kg u trzaju, čak 5 kilograma u izbačaju i 6 u biatlonu.

Ne samo da je Nejla pod trenerskom palicom  iskusnog selektora i njenog klupskog trenera Namika Omerovića, osvojila sjajno deveto mjesto u svijetu, nego je oborila rekord u trzaju, tri puta u izbačaju i 3 outa u biatlonu (naravno uz seniorske rekorde i u svim starosnim grupama u kojima je nastupala). Takođe  je dva puta obrala rekord u trzaju, tri puta u izbačaju i tri puta u biatlonu. Nejla je oborila 32 rekorda. Novi seniorski rekordi u kategoriji do 49 kg, trzaj41 kg, 53 kg izbačaj i 94 kg, biatlon.

I Faris Durak nastavlja sa uspjesima, on je osvojio 13 mjesto na svijetu u kategoriji težoj od njegove prirodne kategorije. Uz odličan plasman, moramo primjetiti da je Faris vođen trenerom Harisom Durakom i selektorom Namikom Omerovićem oborio i niz državnih rekorda.

 

Faris Durak