XS
SM
MD
LG

Maksova perfekcija i (novi) peh Mika Šumahera

Foto: Formula 1

Od prvog dana kada se pojavio u Formuli 1, Maks Ferstapen pokazao je da ima gen šampiona. E upravo je gen šampiona proradio kod njega na trci u Majamiju te je na kraju došao do pobjede.

Po prvi put ikada vozila se trka u Majamiu. S obzirom na konfiguraciju staze, kvalifikacije su bile bitnije nego na nekim drugim mjestima. Na kraju je kvalifikacije Ferari odradio gotovo pa perfektno jer je Lekler zauzeo prvo a Sainc drugo mjesto dok je Ferstapen bio treći. S obzirom na stazu i na to da nema mnogo prostora za preticanje, start je bio jako bitan.

E upravo na startu je Ferari odabrao pogrešnu taktiku. Napad je najbolja odbrana i to se još jednom pokazalo kao tačnim. Ideja Ferarija je bila da se Sainc brani od Ferstapena a da Lekler sve iskoristi da odbrani prvu poziciju na startu. Plan sa Leklerom je uspio ali drugi dio plana nije.

Naime, već na startu Maks je prošao Španca i zauzeo drugu poziciju. Sa jedne strane se može razumjeti potez Ferarija jer nisu htjeli da se desi neki sudar njihovih vozača i katastrofa na startu. Takođe, očito je da je Sainc vozač broj dva u ekipi i to najviše radi svojih grešaka u dosadašnjem dijelu sezone. Zato se može donekle razumjeti zašto nisu išli na drugačiju taktiku. Ali opet, da je Sainc napao leklera, Ferstapen bi jako teško uradio nešto na startu. Sve i da je Sainc prošao Leklera, mogli su tokom trke zamijeniti pozicije ako je ideja da Lekler bude ispred.

Ovako, dali su šansu Maksu. Držao je Lekler vodstvo do devetog kruga. Međutim, tada je Maks prošao. Brzo se odvojio iskoristivši kasnije i jednu grešku Leklera i faktički je rutinski držao vodstvo sve do momenta kada je Noris odustao i kada je izašlo vozilo bezbijednosti na stazu. To je bila nova šansa za Leklera. Međutim, Maks nije paničio i koliko god ga je Lekler pritiskao, Holanđanin je rutinski sačuvao pobjedu.

A ta pobjeda može biti jako jako skupa. Ovo je takva staza gdje skok sa trećeg na prvo mjesto ima veći značaj nego na nekim drugim mjestima a pogotovo jer je Ferstapen prestigao obojicu vozača Ferarija. Možda čudno zvuči s obzirom da su uzeli drugo i treće mjesto ali ova trka je jako loša za Ferari. Prosto, na osnovu kvalifikacija su morali uraditi posao bolje i da makar Lekler završi ispred Maksa. Duga je sezona ali može Majami biti važan tas na vagi koji će presuditi u korist Maksa.

Što se tiče drugog vozača Red Bula Serhija Pereza, on je na kraju bio četvrti. Na momente je prijetio Saincu ali nije mogao uraditi ništa. On je imao takvu trku da je bio prebrz za one iza sebe ali nedovoljno brz za one ispred sebe.

Mercedes je pokazao još jednom da ima treći bolid po kvalitetu ove sezone te su Rasel i Hamilton bili peti i šesti. Džordž Rasel jedan je od junaka trke s obzirom da je krenuo sa 12. pozicije i na kraju je dogurao do petog  mjesta. Hamilton nije najbolje reagovao na startu ali je odvozio dosta bolju trku nego u Imoli. Iza njih dvojice pozicionirao se Botas. Imao je Botas sa svojim Alfa Romeom dugo peto mjesto ali Botas ne bi bio Botas da ne upropasti sebi poziciju. Ali svakako i sedmo mjesto je lijep rezultat za njega.

Esteban Okon najviše je napredovao. On nije vozio kvalifikacije a na kraju je zauzeo sjajno osmo mjesto. Tako je donio radost Alpinu za razliku od Alonsa kojeg i dalje neće. Reklo bi se da ima katastrofalnu sezonu jer ima samo dva boda. Međutim, imao je dosta pehova ove sezone. Uz Okona, jedna lijepa priča je i Aleks Alborn. Startao je kao 19. a na kraju je završio u bodovima te je drugi put u sezoni donio bodove Vilijamsu.

A kada govroimo o pehovima, Mik Šumaher polako postaje sinonim za pehove. Sin velikog Mihaela Šumahera i dalje nema osvojen bod za sezonu i pet trka odvoženih ove sezone. Ono što je nevjerovatno jeste to da je par puta bio u lijepo šansi da uzme bodove a onda bi se desio peh. Tako je i juče dugo bio u bodovima ali se onda desio kontakt sa Fetelom i Mik je na kraju završio kao 15. Generalno, nakon dobre prve dvije trke, Has se mnogo muči tako da je lošu trku imao i Magnusen.

Ako gledamo timski, najlošiju trku imao je Meklaren. Djelovalo je da hvataju pravi ritam ali zaista su bili loši u Majamiju ali moguće je i da im staza nije odgovarala. Na kraju Rikiardo nije došao do bodova dok je Noris odustao ali se mučio dosta i do samog momenta odustajanja.

Iako Perez ima kontinuitet kad završi trku a i Rasel izvlači maksimum iz bolida i uz poboljšanje istog može da se umiješa u trku, djeluje da će se za titulu šampiona boriti Lekler i Ferstapen. Trkama u Imoli i Majamiju, Ferstapen je pokazao Lekleru da iako vodi, ne može da se opusti jer neće tek tako da mu preda titulu.

A sledeća trka po konfiguraciji je u Kataloniji. Teško je prognozirati kome bi ta staza mogla bolje odgovarati. Prošle sezone Hamilton je slavio ispred Ferstapena što će se jako teško ponoviti sada. Realno je da bitku opet biju Ferari i Red Bul. Maks će pokušati doći do treće uzastopne pobjede dok Ferari sigurno sprema neki odgovor. Koliko moćan, saznaćemo za dvije sedmice.