XS
SM
MD
LG

IRF svjetsko prvenstvo u raftingu 2022. od izuzetnog značaja za razvoj turizma i promociju sporta

Na prvoj zvaničnoj konferenciji za novinare povodom IRF svjetskog prvenstva u raftingu 2022. poručeno je da je ovo sportski događaj od izuzetne važnosti za Banjaluku i Foču, Republiku Srpsku i BiH, te da kao takav mora da dobije podršku i pažnju svih relevantnih institucija i organizacija.

- Ovo je drugi put da organizujemo Svjetsko prvenstvo a prvi put u R4 kategoriji, i nakon ovog prvenstva neće postojati nijedno zvanično takmičenje u svijetu rafting sporta koje nismo orgnaizovali, na svjetskom i evropskom nivou, poručio je Aleksandar Pastir, direktor prvenstva i predsjednik Rafting kluba "Kanjon".

 - Niko nema uslove koje mi imamo i niko nije uspio da organizuje takmičenja u svim kategorijama i na svim nivoima. Banjaluka ima sjajne mogućnosti - blizinu velikog grada, lak pristup vodi, pokrivenost signalom, izgrađenu infrastrukturu, osvjetljenje na stazama i još dosta toga što skoro da nema ni jedna druga destinacja na svijetu. Tara je, s druge strane, jedna od najpoznatijih i najljepših rijeka u rafting sportu i naravno da nismo mogli da dio prvenstva ne prenesemo u Foču i na Taru, jer je tamo jedna od najboljih svjetskih staza za spust.

Pastir je poručio da pripreme u Foči teku predviđenim tempom i da ova opština spremno dočekuje učesnike prvenstva. Možemo već sada reći da su Banjaluka i Foča spremne što se tiče organizacionog dijela i svega što se očekuje od nas od strane Svjetske rafting federacije.

- Posebnu pažnju pridajemo ceremoniji otvaranja koja će ovaj put biti na vodi, na Vrbasu ispod zidina Kastela, 26. maja od 21 čas, i koristimo priliku da pozovemo sve koji mogu da nam se priključe, jer ovakva ceremonija nije nikada organizovana nigdje u svijetu i biće svojevrstan spektakl. 

Kapiten tima Bosne i Hercegovine, Dragan Babić, kaže da će BiH predstavljati tri tima iz Banjaluke i jedan iz Zenice, te poručio da se nada da će timovi iskoristiti prednost domaćeg terena. Dodaje da je najveći pritisak na muškom timu u Open kategoriji u kojoj je i najveća konkurencija te da se nada da će iskustvo na svjetskom i evropskom nivou te dobro poznavanje staza pomoći momcima da dođu do dugo očekivane medalje na Svjetskim prvenstvima.

Gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković, kaže da će događaj ovog nivoa pozicionirati Banjaluku na sportsku i turističku mapu svijeta te da Grad pristupa organizaciji jako ozbiljno.

-Formirali smo Organizacioni odbor kojim lično predsjedavam, posao je obiman i svi moramo zajedno stati rame uz rame, bez podjela i u punom kapacitetu te omogućiti maksimalnu finansijsku i drugu vrstu pomoći. Moramo biti svjesni da će tokom tih dana Banjaluka biti grad u koji će gledati svijet.

Vlada Republike Srpske će učiniti sve kako bi ova događaj bio organizovan na najbolji mogući način, i želja nam je da budemo dobri domaćini, da najbolja slika iz Republike Srpske ode u svijet, te da na taj način pokažemo svijetu koji su potencijali za avanturističke sportove i turizam dostupni na ovim prostorima, poručila je ministarka trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske, Suzana Gašić.

-  Sigurna sam da ćemo biti dobri domaćini i čast nam je što smo dio ovakvog sportskog događaja, poručila je ministarka Gašić.

IRF svjetsko prvenstvo u rafingu biće održano od 25. maja do 1. juna u Banjaluci i Foči u R4 kategoriji u četiri discipline, sprint, hed tu hed, slalom i spust.