XS
SM
MD
LG

Seltiksi su mentalne gromade

Foto: Boston Cletics

U sportu se dosta često neke stvari precjenjuju a neke potcjenjuju. Često se priča o talentu, igračkom kvalitetu ali o mentalnoj snazi jako malo. Na kraju dana ta mentalna snaga razdvaja šampione od prosječnih sportista. Mentalna snaga je nešto što je ključ uspjeha svake ekipe i svakog sportiste.

Boston i Milvoki igraju fenomenalnu seriju sa dosta brejkova i propuštenih šansi. U petom meču, Boston je imao +14 na deset minuta do kraja, +6 na manje od dva minuta do kraja pa su na kraju ipak izgubili. Djelovalo je da će takav kraj slomiti ekipu Imea Udoke ali nije bilo tako.

Šesti meč Boston je krenuo sjajno. Dobro su šutirali trojke, Smart se sjajno uveo u meč pa su poveli sa 15-6. Međutim, sa druge strane se Janis fenomenalno uveo u meč. Na početku meča nije mogao promašiti. Kreirao je seriju svoje ekipe 16-2 sa kojom su došli do preokreta. Pa ipak, Boston je opet pokazao koliko je čelična ekipa te je dobio prvi period sa 28-26.

Tokom faktički cijele serije, Boston je igrao dobro drugi period. Obično bi zategli obranu u tom dijelu igre i ostvarili prednost. E tako je i sada bilo. Defanzivno su bili čvršći nego u prvom periodu. napadački, Tejtum je uveo ekipu u sjajan ritam te su došli do dvocifrene prednosti. Izuzev jednog pogotka Metjuza, sve što su Baksi radili svelo se na Janisa i Holideja. Sa dva igrača nisu mogli isparirati Bostonovoj defanzivno-ofanzivnoj dubini pa su Seltiksi na odmor otišli sa dvocifrenom prednošću.

Nisu gosti popuštali ni u nastavku. Iako je Džejlen Braun obično dominirao u 4/4, sada je to radio u prvoj polovini 3/4 te je predvodio nalet Bostona sa kojim su došli do +17. Janis je pokušavao povući ekipu, davali su mu kakvu takvu podršku Konaton i Portis ali se kasnije razigrao i Tejtum što je bio dodatni problem za Bakse. Pa ipak, uspjeli su sa pristojnih -12 ući u poslednji period.

Ova serija je bila karakteristična po tome što su se u poslednjem periodu pravili veliki preokret. Sa jdne strane, znao je proraditi šampionski gen Baksa a sa druge strane je do izražaja znala doći žilavost ekipe iz Masaćusetsa.

I još jednom se mogao vidjeti taj šampionski gen Baksa. Iako nisu igrali dobar meč i faktički su cijeli meč igrali na krilima Janisa, uspjeli su se vratiti. Vratili su se zahvaljujući Janisu ali i Petu Konatonu koji je pogađao i za njega karakteristične trojke ali par puta i teške šuteve za dva. Prišli su tako Baksi na -3.

Vjerovatno su krenuli flešbekovi u glavi Udoke u tom trenutku jer je sve tako podsjećalo na peti meč ovih ekipa. Međutim, ovoga puta Boston nije dao pobjedu. Zapravo, nije je dao Džejson Tejtum. Tejtum je u poslednjem periodu dao 13 poena od svojih 46. Impresivnije od broja poena je to na koji način je dao te poene jer su sve bili jako teški šutevi. Na kraju je bitnu trojku dodao i Braun te su Baksi definitivno bili slomljeni.

Par stvari je odlučilo ovu utakmicu. Najviše šut jer su Baksi šutirali 7/29 za tri a Boston 17/43. U jednom momentu, Baksi su imali 3/17 a Boston 13/30 za tri. Na kraju krajeva, ključne poene Boston je i dao iz trojki Tejtuma i jedne bitne trojke Brauna. Pored trojki, svakako i izgubljene lopte su uticale malo jer su Baksi imali četiri izgubljene lopte u meču gdje se lopte i nisu tako lako gubile.

Na rezultat je uticala i širina. Sa jedne strane imali smo Tejtumov doktorat a sa druge strane genijalnog Janisa. Međutim, velika je razlika u podršci jednom i drugom. Kod Bostona su Braun i Smart imali 20+ partije dok je Janis imao faktički samo podršku Holideja i Konatona. Pri tome, Džru se potpuno ugasio u poslednjem periodu i nije postigao ni jedan jedini poen a teško je očekivati da Baksi bez njegovog doprinosa dobiju ovakav meč.

Na kraju je vjerovatno i najpoštenije da sedmi meč odluči. Toliko brejkova, preokreta i fenomenalnoh stvari smo vidjeli sa obje strane da bi prosto bila šteta da ova serija ne ode u maksimalan broj mečeva. 

Ta majstorica se igra u nedelju u 21:30h. Mislim da se niko ne usudi prognozirati šta će se desiti u ovom susretu. Po svemu bi Boston morao imati prednost prije svega mentalno ali niko ne može tek tako otpisati prošlosezonske šampione.

U svakom slučaju, čeka nas spektakl u tom susretu i za nas neutralne biće uživanje gledati ovaj meč.