XS
SM
MD
LG

Reprezentacija BiH završila pripreme u Istočnom Sarajevu i ide za Sjevernu Makedoniju: Očekivanja su uvijek najviša

Muška odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine okončala je pripreme za nastup u Srebrenoj ligi, gdje će igrati protiv Sjeverne Makedonije, Albanije i Rumunije. Prvi meč je prekosutra protiv Sjeverne Makedonije u gostima. Reprezentacija je završni dio priprema obavljala u novoj sportskoj dvorani SRC Slavija u Istočnom Sarajevu, gdje smo je posjetili.

- Očekivanja su uvek najviša. Rekao sam ranije, gledajući rejting naših rivala, naš rejting je najniži, ali nikom to neću priznati, neka izađe na teren da nas pobedi. Što se tiče očekivanja, ne znam šta da vam kažem, nismo bili u prilici da odigramo bilo kakvu prijateljsku utakmicu. Određene selekcije su me zvale, kontaktirale, imale su želju da dođu, ali nismo bili u mogućnosti da ih ugostimo. Na treningu to sve izgleda dobro, ali utakmica je nešto drugo i ne znam na kom smo nivou, kaže za naš portal selektor BiH Duško Nikolić, te se osvrće na rivale u našoj grupi.

- Makedoniju poznajem bolje nego BiH, jer sam dve i po godine bio selektor. Posle njih sam i preuzeo BiH i njih poznajem jako dobro. Drugi rival je Albanija, o njima malo znam, dobili smo nekoliko snimaka. Oni sutra igraju protiv Rumunije, pa se uzdam u taj snimak. Rumunija ima ozbiljan rejting, tu je nekoliko ozbiljnih igrača. Možda su najkvalitetniji u grupi, ali ništa ne znamo dok ne vidimo na terenu sve, kaže nam Nikolić, koji je dodao da su neki igrači odbili poziv BiH.

- Moji razgovori sa igračima su trajali od decembra do maja, imao sam obećanja nekih igrača da će se odazvati, ali na kraju nisu što iz opravdanih, što iz nekih drugih razloga, ne ulazim u to. Ali oni koji žele da budu sa nama su tu. Imamo to što imamo i dobro se radi, zadovoljan sam, poručuje kormiral bh. tima.

On je čovjek sa bogatom biografijom, a neki su bili iznenađeni kada je pristao da vodi našu selekciju.

 

- Nisam došao ovdje da se ostvarim na ličnom planu, ja sam se ostvario kao trener. Ono što je meni ovdje ambicija i što me navelo da ovdje nešto probam napraviti je to što BiH kao podneblje i država ima potencijala među igračima. Ono što je potrebno da se sve razvije jeste organizacija. Ukoliko budemo imali organizaciju na zadovoljavajućem nivou, razvit će se i bh. odbojka. Žene su to već najavile, ali trenutno stanje nije optimistično, te se svi nadamo da će biti bolje, ističe Nikolić.

Na kraju je govorio o organizaciji priprema.

- Nikad nisam tražio od života više nego što može da mi pruži. Znam gde sam došao, ali ipak neke stvari koje su do nas, ‘ajmo da se urade do maksimuma i onda ću ceniti trud svakog tog pojedinca. A ne ovako da se svaljuje krivica na drugog a da nismo uradili nešto što je bilo do nas, poručio je Nikolić.

Odbojkaš banjalučkog Borca Miloš Popović ističe da su pripreme dobro urađene.

- Mislim da smo dobro radili, dobro se spremali i da imamo veoma dobru ekipi i trenera, te možemo očekivati da napravimo iskorak u Srebrenoj ligi. Selektor je prilično iskusan trener, bio je i trener Srbije. Volim taj sistem, poštuje se rad, odlično se radi. Najbitnije je da se poštujemo međusobno, govori Popović, pa nastavlja o očekivanjima.

- Očekujem da pobijedimo, jer trenirali smo ovdje da pobjeđujemo. Mi smo Makedoncima nepoznanica, oni su imali neke sitne promjene, ali mi moramo da damo sve od sebe i da očekujemo trijumf. U prošlim kvalifikacijama smo igrali protiv Sjeverne Makedonije, nismo bili u kompletnom sastavu, ali smo se prikazali dobro. Da smo tada bili kompletni, mislim da bismo trijumfovali. Nadam se da će proraditi svijest i kod samih igrača, da se ubuduće posvete reprezentaciji. Poruka je i Savezu, koji treba da uloži snage, energije i sredstava kako bi igrači bili tu. U prvoj utakmici ćemo sve vidjeti, mislim da smo jači nego u kvalifikacijama za Euro, dodao je Popović.

Vjeruje ovaj reprezentativac BiH da naša reprezentacija može do Final foura.

- Mislim da ćemo proći na Final Four, a poslije vidjet ćemo.

Odbojkaška reprezentacija BiH večeras putuje autobusom u Sjevernu Makedoniju, a prekosutra igra prvi meč.