XS
SM
MD
LG

Sastanak u FSRS: Reprezentacija je naš brend

Detalj sa sastanka u FSRS

Zoran Deket, koordinator reprezentativnih selekcija Republike Srpske, Milan Ozren, selektor pionirske “U-15” reprezentacije i Goran Đukić, stručni saradnik u Savezu iz Banjaluke imali su juče radni sastanak sa trenerima najizraslijih i vodećih banjalučkih klubova. Pozivu u Fudbalski savez Republike Srpske odazvali su se Zoran Dragišić (Borac), Nebojša Anđelić (Krupa) i Aleksandar Vrhovac (OFK Spartak 2013), dok OFK Sport tim nije delegirao svog predstavnika za ovaj skup.

 


Cilj sastanka je bio dogovor oko promocije svih reprezentacija Republike Srpske, zatim predlozi oko načina selektiranja i okupljanja reprezentativaca svih uzrasnih kategorija, kao i kodeks ponašanja selektora, trenera i reprezentativaca… Iznesen je i niz zanimljivih predloga za unapređenje omladinskog fudbala Republike Srpske. Najavljeno je da će ovakvi sastanci biti održani i sa klubovima iz ostalih regija Republike Srpske.
-Pre svega želimo da čujemo mišljenje ljudi koji rade u klubovima koji se na terenu susreću sa raznim situacijama, hoćemo na bazi raznih iskustava da stvorimo sistem reprezentativnih selekcija Republike Srpske da one u budućnosti budu istinski brend našeg fudbala i Saveza. U toku je i izrada Pravilnika o reprezentativnim selekcijama koji do sada nismo imali, a na osnovu njega regulisaćemo mnoga pitanja koja su u prošlosti bila otvorena Nastojaćemo da reprezentacije približimo što više klubovima, svim sredinama, onima koje imaju entuzijazam i koje posvećuju rad s mladima, celom Republikom Srpskom ćemo praviti reprezentativne akcije – istakao je Zoran Deket, koordinator svih reprezentativih selekcija Republike Srpske.
Jedan od predloga je da se u pravilnicima FSRS, u narednom periodu, unese i pravilo bonus od tri igrača u juniorskoj konkurenciji koji su stariji godinu dana od osnovne generacije koja čini ovu selekciju. Zaključak je da bi se na taj način mnogim igračima pružila dodatna prilika da stasaju.
-Najviše fudbalera gubimo u tom periodu kada izlčaze iz juniora i treba da zaigraju u seniorskom pogonu. Zato bi pravilo bonus igrača bilo korisno jer bi na taj način mnoge fudbalere spasili neki od njih i kasnije stasavaju Najbolji primer da je to potrbne jeste Zvijezda-09 koja je prošle godine bila šampion, igrala UEFA Ligu prvaka, a ove sezone se jedva izborila za opstanak jer je otišla kompletna generacija, a nije stasala nova, adekvatna njoj Da su ostala bar tri igrača iz prošle sezone sve bi bilo drugačije – istakao je Nebojša Anđelić iz FK Krupa.
Zoran Dragišić iz Borca, trener u juniorskoj selekciji BiH, na osnovu višegodišnjeg evropskog iskustva je istakao da problem sa prerlaskom juniora u seniore imaju i najnaprednije evropske zemlje:
-Isti taj problem imaju Englezi, Nemci Francuzi Portugalci, Italijani… to je ejdnostavno kolektivni problem fudbala Oni su to rešili s bonus igračima i moj predlog je da se jedna sezona odigra kao pilot projekat kao liga “U-23”, da vidimo kakve ćemo efekte da imamo. Drugo, po meni, važno pitanje je organizovanje reprezentativnih okupljanja. Za svako okupljanje su potrebna najmanje tri dana, jedan mikro ciklus kako bi mogli da se sagledaju svi igrački parametri, svakog pojedinca. Jednodnevna okupljanja i jedna utakmica od 90 minuta ne daju realnu sliku. Takođe, mislim da je potrebno što više trenera uključiti u reprezentativne akcije.
Aleksandar Vrhovac iz OFK Spartaka 2013 je istakao:
-Podržavam priču o bonus igračima, a svakom klubu je čast da ima reprezentativca. Hvala Savezu što nas je pozvao na jedan ovakav sastanak, kakvih nije bilo u minulom periodu, ovo tumačimo kao otvorena vrata za debate i iznošenje ideja, mišljenja i učešće u radu stvaranja reprezentacija Republike Srpske. Smatram da su ovakvi sastanci dobri i produktivni za sve.
 

Ozren: Na usluzi svima

Milan Ozren, selektor “U-15” reprezentacije Republike Srpske je istakao:
-Ideja je da kao selektor budem u stalnoj kounikaciji sa kolegama u klubovima, mnoge sam konsultovao do sada, takva praksa će biti i ubuduće. Želja nam je da okupljanja budu češća, svima ću da budum na usluzi, a potrebne su mi prave informacije iz klubova vezano za igrače koji su zaista kvalitet. Samo ovako, na zajednički način možemo da napravimo pozitivnu priču vezanu za reprezentativne selekcije Republike Srpske. Želim da nam svima bude bolje. 

Sportski Žurnal