XS
SM
MD
LG

Velibor Đurić: Ostajem u Radniku, vidjećemo u kojoj ulozi

Velibor Đurić je krajem oktobra iz kopački i uloge kapitena prešao na mjesto trenera umjesto Vlade Jagodića i napravio dobar posao, ali ipak nedovoljan da se ostane u ligi.

- Generalno, što se tiče neuspjeha u ove dvije godine, kada vidimo da smo na početku sezone imali svega šest igrača, među kojima sam bio i ja, i uz mnogo problema, turbulencija, kašnjenja na pripreme, bilo je jako teško da se nešto drugo i očekuje. Ali, opet ovaj drugi dio sezone smo dobro igrali, osvojili 15 bodova, bili konkurentni svima i, nažalost, nismo uspjeli da izbjegnemo ispadanje, rekao je za naš portal Velibor Đurić.

Radnik je prošlog ljeta u hodu sklapao ekipu, počeo sa pripremama tri sedmice pred Premijer ligu BiH, nespreman ušao u sezonu i to je ključni razlog ispadanja.

- Gledajući čitavu godinu, realno to je i bio najveći problem. Mi smo počeli tri sedmice pred prvenstvo, obavili kratke pripreme, pa prve dvije utakmice kući igrali protiv Leotara i Slobode te izgubili. Sezona nije krenula kako je bilo planirano. Taj početak sezone i sve to, da li ćemo igrati Premijer ligu, nećemo, mislim da je definitivno to presudilo. Otkako sam ja trener, osvojili smo 20 bodova i sa tim bismo bili na osmom mjestu, a u prvom dijelu zaista nismo imali ni sreće.

U drugom dijelu sezone Radnik je imao problema sa ekipama iz donjeg dijela tabele, naročito na svom stadionu.

- Dobili smo Posušje i Slobodu i onda Rudar na kraju. Ja u prvi plan ističem sam teren. Kod nas je teren jako loš, da ne kažem katastrofalan. Teško je da mi tu izgradimo neku igru. Ekipe koje su dolazile su se uglavnom branile, a nama je bilo teško da kroz pas igru dođemo u situaciju za golove. Mi smo na sve načine to pokušavali, u nekim utakmicama i uspjeli. Na kraju rezultat je vidljiv.

Kakva će biti dalje situacija u Radniku, za sada se ne zna, a Đurić će gotovo izvjesno ostati u klubu.

- Iskreno, ne znam. Biće Upravni odbor, sastanak, pa će se vidjeti šta i kako dalje. Mi smo odmah poslije utakmice protiv Širokog Brijega raspustili ekipu, pa čekamo da vidimo šta i kako će biti. Ja ću vjerovatno ostati u klubu, da li kao trener, da li kao član stručnog štaba, vidjećemo. Moj plan je da upišem ove godine PRO licencu, namjera mi je da se bavim trenerskim poslom.

Zadovoljan je mladi strateg kako je izgledao njegov prvi trenerski posao.

- S obzirom na to da sam igrao do 39. godine čak, i da sam bio kapiten i puno sarađivao sa stručnim štabom, mislim da mogu sebi da dam prolaznu ocjenu. Jedno veliko iskustvo za mene. Ostvarivali smo i dobre rezultate, ali generalno imao sam sreću što sam imao dobru grupu momaka i to se vidjelo i po posljednja tri kola kada smo već bili ispali, ali smo osvojili pet bodova. Nismo se raspali kao što bi se većina ekipa raspala. Dosta neprospavanih noći, dosta posvećenosti. Ja taj posao volim i vidjećemo kako će dalje ići.

Smatra da je Premijer liga lošija nego ranije.

- Moj generalni stav je da je liga slabija nego što je bila. Zrinjski je zasluženo i više nego ubjedljivo osvojio prvo mjesto. Godinama rade kvalitetno, bio sam i sam sedam godina član tog kluba i taj kontinuitet se i danas nastavlja. Ostale ekipe, sama činjenica da zaostaju ovoliko bodova, govori o njihovoj slabosti. Sa dolaskom novih terena nadam se da će i liga biti bolja, to je prvi preduslov napretka.


Široki Brijeg 3 : 3 Radnik
Sloboda 1 : 1 Željezničar
Velež 3 : 0 Sarajevo
Posušje 3 : 0 Borac
Leotar 0 : 0 Tuzla City
Rudar Prijedor 0 : 2 Zrinjski
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 33 26 6 1 84
2 Tuzla City 33 15 12 6 57
3 Borac 33 13 15 5 54
4 Sarajevo 33 13 7 13 46
5 Velež (-3) 33 13 8 12 44
6 Željezničar 33 9 16 8 43
7 Široki Brijeg 33 8 15 10 39
8 Posušje 33 8 13 12 37
9 Leotar 33 9 7 17 34
10 Sloboda 33 7 12 14 33
11 Radnik 33 5 12 16 27
12 Rudar Prijedor 33 5 11 17 26