XS
SM
MD
LG

Milorad Dodik: Sport prepoznatljivost Republike Srpske  

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik osvjedočeni je prijatelj sporta. U ekskluzivnom razgovoru sa kolumnistom našeg portala, slavnim novinarom i piscem Tomom Marićem istakao je da se Republika Srpska s pravom ponosi  svojim sportistima, kako u prošlosti, isto tako u sadašnjosti, a pogotovo joj to saznanje otvara sva vrata za svjetlu budućnost.

-Uživam kad vidim našu mladost sa kakvim žarom prilazi sportu, u najranijem dobu, a to kasnije pokaže istinsku snagu o čemu svedoče samo ove godine fudbalski juniori banjalučkog Borca, koji igraju omladinsku Ligu šampiona. Mladi košarkaši Igokee koji stalno stižu do završnice plej ofa ABA lige. Mladi karatisti, džudisti, plivači, atletičari, rukometaši iz Banja Luke, Trebinja, Laktaša, Istočnog Sarajeva…, jednostavno s kraja na kraj Republike Srpske, započeo je besjedu Milorad Dodik.

SportDC: U mladosti ste i sami bili sportista…

Milorad Dodik: To su tragovi koji se nose kroz cijeli život, ma šta bili i čime se bavili. Do današnjeg dana vezan sam iskrenim prijateljskim odnosom s Mišom, Grgom, Borisim, Škrbom, Janetom, Čađom…sa kojima sam zajedno nosio dres Poktkozarja, današnje Igokee. Imamo i ekipu veterana. Uživamo u košarci, družimo se, mala slavlja organizujemo. Mahom su to veze za cijeli život. Svi smo danas uz Igokee.

SportDC: Igokea je danas  izrasla u ekipu znanu i u Evropi.

Milorad Dodik: Koliko god  to saznanje, mene još više raduje što imamo Akademiju u kojoj, pod visokim stručnim nadzorom, stvaramo danas igrače kao što je Dalibor Ilić, za kojeg se interesuju bezmalo i Evropa. Trener Dragan Bajić takođe je dijete Igokee, a izrastao je u stručnjaka od formata, ili kad čujem i vidim direktora kluba Vuk Radivojević koji se srodio sa nama, kao da je ovdje  rođen. Srećan sami  kada pročitam izjave  igrača i trenera koji su bili kod nas, danas kada igraju i rade ko zna gdje, a stalno ističu da su uživali u Laktašima kao sportisti , ali i ljudi, a da Igokeu doživljavaju kao dio sebe, svoj klub. To je važnije od svake pobjede ili ma kojeg trofeja.

SportDC:  Sport Republike Srpske ima zlatne temlje. O čemu svjedoči devet olimpijskih pobjednika: Nebojša Popović, Dobrivoje Selec, Milorad Karalić, Abaz Arsalanagić, Zdravko Rađenović, Zlatan Arnautović, Tomo Knez, Velimir Sombolac, Anton Josipović, pa onda bokserski velikan Marijan Beneš, srebrna i bronzana  košarkašica Slađana Golić i Mersada Bećirspahić.

Milorad Dodik: Ne slučajno, nego duboko svjesno Republika Srpska je svima njima, uz Srbiju, u ovom dijelu Evrope,  jedina dodijelila doživotnu novčanu nagradu koja im garantuje mirne penzionerske dane. Uslov koji treba da ispune jeste državljanstvo Republike Srpske. Mi se sa tim svojim odlukama i tim nagradama uistinu ponosimo.

SportDC: Svjetski čuvene odbojkašice  Tijana Bošković i Brankica  Mihajlović, proslavljena košarkašica Saša Čađo, džudista Nemanja Majdov…postižu sjajne rezultate za reprezentaciju Srbije, a naše su gore list?

Milorad Dodik: Oni to svoje pripadanje Republici Srpskoj svugdje ističu. Fotografija Tijane i Brankice sa šampionata u  Japanu, sa šalom  na kojem je pisalo Republika Srpska, obišla je cijeli svijet. Svi sportisti koje ste spomenuli svugdje ističu odakle potiču i da je Republika Srpska dio njihove ličnosti. A i svi drugi naši sportisti to isto ističu. Ponosan sam i na njih.

SportDC: Brojne manifestacije na Vrbasu,  u Tijesnom, potom Foči, džipijade i motovratolomije, velike ulične trke i krosevi.. sve do sportskog praznika ’’Dan fudbala Republike Srpske, postale su znane koliko na Balkanu toliko i u svijet.

Milorad Dodik: Slažem se sa vama apsolutno, teško je bilo šta od svega što ste spomenuli izdvojiti. Možda je najveći odjek imao ovogodišnji ’’Dan fudbala’’ i najveća nagrada ’’ Zlatna povelja Miljan Miljanić’’ koja je dodijeljena Draganu Piksiju Stojkoviću, ovog časa najpopularnija  i najomiljenija sportska ličnost.  Cijela Republika Srpaka bila je tada u znaku te svečanosti. Zahvalnost, nagrada i doček Dragana Stojkovića obišla je Evropu, afirmisana je Republika Srpska , Banja Luka  i naš sport ukupno. Dokazali smo i da imamo ljude sposobne za organizaciju najvećeg događaja. Isto se može reći i za druge već afirmisane  manifestacije, kako u dvoranam, stadionima, odnosno na Vrbasu, Tari, ili Jahorini.

Dragan Stojković i Milorad Dodik

Sportdc. Male olimpijske igre, temelj su sporta Republike Srpske, jedinstvenu na planeti, u velikoj sportskoj porodici.

Milorad Dodik:  One to treba i da ostanu i stalno da se usavršavaju. Iz svog iskustva znam da se u najranijoj dobi, u osnovnoj školi mladost zadoji sportom i to nosi kroz cijeli život. Otuda i odluka Republike Srpske da se ne mala ulaganja vrše u sportske poligone, stadione , sportske dvorane, svjesna da je to uslov, da se zlatna sportska nit Republike Srpske tako nastavlja, čuva  i obogaćuje. Dvorane su izgrađene ili se izgrađuju u Novom Gradu, Gradišci, Prnjavoru Doboju, Sokocu,  Istočnom Sarajevu. Tu su trening centri i stadioni. Sve to zajedno dovodi čovjeka do zaključka i spoznaje da je sport svojevrsna prepoznatljivost Republike Srpske, rekao je na kraju razgovora za naš portal Milorad Dodik.

Milorad Dodik i dio redakcije portala sportdc.net