XS
SM
MD
LG

Vek fudbala među koricama

Popović. Slakić, Starčević, Raulić

MODRIČA – U modričkom Srpskom kulturnom centru promovisana je nova knjiga profesora i publiciste Anđelka Starčevića „100 godina fudbala na području opštine Modriča 1921- 2021“. Ovo delo plod je njegovog dugogodišnjeg i analitičkog praćenja fudbalskih dešavanja u Modriči.

O knjizi su govorili članovi Redakcijskog odbora: Marko Raulić i Milenko Popović, bivši fudbaler Smail Salkić -Haka, Ešref Zaimbegović kao i autor Anđelko Starčević.

Tako je Marko Raulić rekao da će ova knjiga trajati toliko dugo dok joj čitaoci budu otvarali stranice.

„Sećanje je velika vrednost i zadovoljstvo u nama koje nas vodi kroz potisnute priče i slike koje su se vremenom udaljile od nas. Ako sve zaboravimo i ne ponavljamo zaboravićemo i sebe, a knjiga to sprečava“, napomenuo je Marko Raulić.

Autor Anđelko Starčević rekao je da je na ovoj knjizi intezivno radio poslednje tri godine.

„Nastojao sam da ova knjiga bude hronika modričkog fudbala. Tu su dati istorijati svih klubova, obrađeno je 33, ali i šest klubova koji su imali epizodnu ulogu. Obrađene su sve takmičarske sezone, kompletirane su skoro sve konačne tabele. Fudbal je najmasovniji sport, a ovde je fudbal jako zastupljen. Mnogo je igrača ovde poniklo, pa igrali po evropskim klubovima i za reprezentacije. Modriča je otišla najdalje, ali više od drugih ostvarili su Zadrugar iz Tarevaca, Zadrugar iz Skugrića, Sloga iz Jakeša, te Posavina iz Miloševca. U poslednje vreme i Vranjak je imao zapažene rezultate. Ipak, rekoh, Modriča je jedan od najuspešnijih klubova u BiH, ali i njene mlađe selekcije ostvarile su mnogo“, rekao je Starčević.

Objavljivanje knjige pomogli su Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske i opština Modriča, a načelnik Modriče Jovica Radulović kaže da je ponosan na ovo ostvarenje.

„Posebno, jer predstavlja monografiju sporta gde se vidi da tragovi fudbala na području Modriče datiraju od 1921.godine. Knjiga je sveobuhvatna, zastupljeni su klubovi svi, pa i oni koji su prestali sa radom. Čestitam autoru i smatram da je ovo delo koje je vredno svake pažnje i koje će predstavljati osnov za sva naredna istraživanja i radove iz ove oblasti“, uveren je Radulović.

Izdavač je Srpski kulturni centar, a štampana je u 300 primjeraka.