XS
SM
MD
LG

Dragan Bajić: Košarka traži ljubav

Tomo Marić i Dragan Bajić

Bog je, mitološki, stvorio svet, a rođeni i prirođeni u Lijevče polju, današnji Grad Laktaši; jedan od njih, kao autentični izdanak, jeste Dragan Bajić Baja trener Košarkaškog kluba Igokea i selektor reprezentacije Severne Makedonije, sa oreolom trenera godine u ABA ligi i sportska ličnost godine u Republici Srpskoj, oba priznanja izborena u minuloj takmičarskoj sezoni.

 


Širok osmeh “od uva do uva”, govori o Bajićevom raspoloženju, više je to odgovor vremenu svakojakih zala i muka ljudske zlobe i sumanute mržnje…
U ekskluzivnom razgovoru za Sportski žurnal Bajić govori:
-Život će na kraju pobediti, samim tim i sport, pobediće košarka, bez obzira što i nju uvlače u prljavu politiku, umesto da je uvlače u politiku progresa i ljudskog boljitka. Možda se u tom saznanju “politike progresa i ljudskog boljitka” može posmatrati i ocenjivati sve što je Igokea postigla u poslednjih nekoliko godina, kao vrhunac dugogodišnjeg odličnog rada, izrastajući u sportsku družinu evropskih dometa i na isti način predstavila se evropskoj košarkaškoj javnosti.
Postali Ste znani i kao ličnost sa stavom, srpski rečeno – “čovek sa svojim – ja”…?
-Nedavno sam, u jednoj izuzetno gledanoj i slušanoj TV emisiji, u kojoj isključivo govore političari, javno rekao šta mislim o odnosu sporta i politike. Uzeo sam primere sarajevske Bosne i moje Igokee. Dok je oko nekadašnjeg šampiona Evrope, klub koji je bio omiljen kod gotovo svih Jugoslovena, sada dominira prljavo politikanstvo i neiskrenost, čak i mržnja, Igokea je narastala uz politiku progresa i boljitka, ljubavi i samopregora, rada sa srcem i od srca svih u klubu… Činili smo jednu porodicu i kao produkt takvog stavralačkog angažovanja Igokea je izrasla u evropski klub, a sarajevska Bosna više i ne postoji… Posebno se digla buka i halabuka što sam rekao da je tvorac takve Igokee prva politika figura Republike Srpske i BiH Milorad Dodik. Šta je to drugo nego bolesna mržnja koja dominira u sarajevskoj čaršiji. 
Ipak Ste se našli na udaru, blatili su Vas i napadali sa svih strana?
-Mene to ne dotiče, to je problem onih koji to čine. Oni nijednom jedinom rečju mene nisu demantovali, već samo obasipali prostačkim pričama kao da će one oživeti Bosnu, klub koji je svetskoj košarci dao takve velikane kao što su Mirza Delibašić, Žarko Varajić, Ratko Radovanović, Svetislav Pešić, Nenad Marković… trenerskog velikana Bogdana Tanjevića. 
Ima li spasa za nekad tako popularne “studente”?
-Bosnu iz pepela može jedino da podigne samopregoran rad, protkan znanjem, sposobnošću, ljubavlju… nisam pretenciozan kada kažem – neka se ugledaju na Igokeu! 
Igokea je uistinu izrasla u mali-veliki evropski klub?
-Mi smo postali evropska prepoznatljivost koliko igrama i rezultatima u šampionatu BiH, zatim ne malim dostignućima u ABA ligi, toliko i kroz FIBA Ligu šampiona... ispisujemo zlatne stranice Igokee koja će iduće godine obeležiti pet decenija života i rada u kontinuitetu. Počeli smo kao gotovo školska ekipa, još u bivšoj Jugoslaviji nametnuli se od starta, kada smo na juniorskom prvenstvu BiH osvojili prvo mesto pobedivši u finalu upravo Bosnu… Mnogi koji su igrali za tu ekipu Igokee, tada smo se zvali Potkozarje, danas su na posredan i neposredan način vezani za klub, a to sve zajedno predstavlja armiju istinskih sportskih pregalaca.
Kakvi su Vam dalji planovi?
-Sve je vezano za Igokeu i selektorski posao u reprezentaciji Severne Makedonije. Bilo je ponuda sa raznih strana, ali ja sam čvrsto odlučio da nastavim započeti posao i u Igokei i u reprezentaciji Severne Makedonije. Okružen sam ljudima s kojima gotovo na isti način doživljavam košarkaški progres. U Igokei pre svih, Igorom Dodikom i Vukom Radivojevićem, zatim svojim saradnicima u stručnom štabu, odabrana smo družina na velikom poslu. Gotovo isti metod rada primenjujem i kao selektor reprezentacije Severne Makedonije. Košarka je deo moje ličnosti i u celokupnom tom angažovanju uživam kao nikad pre. I radujem se svakom novom danu!


Ilić “suvo zlato”

Dragan Bajić još kaže:
-U našoj košarkaškoj akademiji stasao je Dalibor Ilić kojeg je već upoznala i cela Evropa. Okružen je pažnjom svih u klubu, a i on sam pokazuje takvu žarku želju za napredovanjem i usavršavanjem, tako da verujem da će on izrasti u istinskog asa. Naše je suvo košarkaško zlato.


Svađe štete košarci

Trener Igokee posebno ističe:
-Ne ide u prilog košarci sve ovo što se događalo oko završnice ABA lige između Zvezde i Partizana, a kasnije se prenelo i na domaće prvenstvo u Srbiji. Reč je o klubovima koji su proslavili ne samo jugoslovensku i srpsku košarku, već uopšte košarku kao igru. Verujem, i od srca želim da se nađe zajednički jezik od kojeg će, pre svega, košarka imati najveću korist. Svađe i podele nikad nikome nisu donele dobro.

Sportski žurnal