XS
SM
MD
LG

Slučaj Nadal - analgetici uz adrenalin djeluju stimulativno na sportiste

Rafael Nadal poslije Rolan Garosa

Španski teniser Rafael Nadal je poslije finala Rolan Garosa završio sa štakama u rukama što je izazvalo velike sumnje da je igrao dopingovan i kao takav osvojio svoj 22. gren slem trofej. I dok se u svijetu otvoreno priča o Špancu kao projektu Zapada protiv Novaka Đokovića i Nadalovom dopingovanju, obezvređivanju rezultata srpskog tenisera i smicalicama sa ATP bodovima i učešćima na gren slemovima, ima o onih koji smatraju da su sve to teorije zavjere i da je Nadal uistinu čisto stigao do posljednja dva gren slem turnira u Australiji i Francuskoj.

 


Na adresu našeg sajta stiglo je zanimljivo pismo od jednog doktora iz Beograda, specijaliste ortopedije sa traumatologijom i spinalni hirurg sa višedecenijskim iskustvom (ime poznato redakciji), koji je pokušao da objasni šta se to zapravo događalo sa Rafaelom Nadalom u Parizu, kako je moguće da poslije svakog meča može da se kreće jedino pomoću ortopedskih pomagala i da li je koristio nedozvoljena sredstva. Mnogi tvrde da Nadal nije dopingovan.
Evo šta medicina kaže u dopisu koji smo dobili:
“Aseptična nekroza talusa (noseće kosti skočnog zgloba) jednaka je višem stepenu invliditeta. Analgetici se daju da pacijent ima manje bolove odnosno da subjektivne smetnje neutrališu. Analgetici se ne daju da bi neko igrao, a tu je zloupotreba njihove primjene (što može na potpis lekara).
Analgetici nemaju samo lokalno već oni imaju i opšte dejstvo - na ceo organizam: manifestacija toga je umanjenje osećanja umora, a dalje nema izraženih neurovegetativnih smetnji gde spada i potreba da se sportista znoji (da li je neko primetio da se Nadal mnogo manje znoji - ja jesam).
Manje znojenja, manje gubitka elektrolita i brzi oporavak - što nije privilegija drugih već samo Nadala! Da bi analgetik delovao što više lokalno daje se adrenalin, simpatkomimetik, odnosno ne može, a da ne deluje stimulativno.
Ko ovde ne govori istinu?”

Biće, ipak, da posla nisu mnogo čista!!! Ovim jednostavnim analizama na Zapadu se niko ne bavi, zašto?