XS
SM
MD
LG

Može li neko zaustaviti Švjontek i koliko može povratnica Serena ?

Foto: Wimbledon

Vimbldon za dame biće jako interesantan. Iga Švjontek kao teniserka sa 35 vezanih pobjeda je prvi favorit ali neće joj biti lako da opravda tu ulogu.

Švjontek je u fenomenalnoj formi. Izgledala je na šljaci i dijelu betona kao da je sa druge planete za sve ostale teniserke. Rijetko bi set gubila a na Rolan Garosu joj je set uzela samo Kineskinja Žang. Međutim, vidjćemeo kako će se snaći na travi jer nije igrala turnire pred Vimbldon što ne mora nužno da bude problem. 

Švjontek kreće od Hrvatice Jane Fet. Fet ima dobru igru za travu ali su je povrede uporpastile i teško može nešto uraditi. U drugom kolu Švjontek bi mogla na Danku Kovinić koja joj je pružila jako dobar otpor u trećem kolu Rolan Garosa. Julija Putintseva mogla bi biti rivalka Švjontek u trećem kolu a u osmini finala Tajhman ili Krejčikova. Tajhman je u odličnoj formi i potencijalno njen duel sa Švjontek mogao bi biti sjajan. Rivalka u četvrtfinalu bi joj mogla biti Muguruza koja je nekada i osvajala Vimbldon ali sada nije u nekoj formi. Rivalka joj može biti i Petra Kvitova koja se vraća a u pripremi za Vimbldon osvojila je Istburn. U polufinalu bi Švjontek mogla na Pliškovu koja je ponajveći favorit u svom dijelu žrijeba. U tom dijelu su recimo i Koko Gof ali i nekadašnja šampionka Simona Halep.

Anet Kantaveit je druga nositeljka i samim tim se od nje očekuje dosta. Međutim, teško baš da je ona najveći favorit u donjem dijelu žrijeba. Mnogo više se može očekivati od Tunižanke Žabur koja je osvojila Berlin pobjedom protiv Belinde Benčić. I Belinda je u donjem dijelu žrijeba i mogla bi u osmini finala na Kontaveit. Što se tiče Žabur, ona u prva dva kola ne bi trebala imati problema. U trećem kolu bi mogla na Kaju Kanepi koja može biti ''mina'' jer je nekada igrala i četvrtfinala na Vimbldonu. U osmini finala Žabur bi mogla na Kerber. Nijemica jeste bivša šampionka ali bi Žabur bila favorit u tom meču. U četvrtfinalu bi Žabur mogla recimo na Kolins, Radukanu ili možda i Alison Risk koja igra sjajno na travi.

A upravo Risk bi mogla iznenaditi iz drugog plana. Ona kreće protiv Albon a onda bi mogla na Siniakovu pa eventualno Kolins. Realno, protiv svih njih može igrati. U osmini finala bi mogla na Radukanu. Od Britanke se mnogo očekuje ali kreće protiv Van Ujtvank tako da je već na startu čeka nezgodan meč.

Nakon duge pauze, tenisu se vraća i Serena Vilijams. Ona u prvom kolu ide na Tan. Teško je reći u kakvoj je Serena formi ali ovaj meč bi trebala dobiti. Potom bi mogla na Soribes Torno dok u trećem kolu može na Pliškovu a to bi već bila skoro pa nemoguća misija za Serenu u ovom trenutku.

Kad smo kdo bivših šampionki, treba ispratiti šta će raditi Petra Kvitova. Kvitoa je odigrala sjajan turnir u Istburnu i došla je do titule. Ona kreće protiv Paolini a potom bi mogla na Bogdan ili Jastremsku dok bi u trećem kolu mogla na Badosu. 

Što se tiče Srbije, Aleksandra Krunić je jedina predstavnica. Ona na startu igra protiv Kirstee koja je skoro savladala Aleks u Birmingemu. Potom bi mogla na Mariu ili Šarmu a u trećem kolu bi mogla na Mariju Sakari.

Kad se podvuče rta, jasno je da je Švjontek prva favoritkinja ali ne i jedina koja može do titule. Žabur je svakako najveća prijetnja a ima tu još teniserki koje mogu dosta. Kod dama su nerijetka i iznenađenja i neočekivane teniserke u završnici tako da će biti zanimljivo pratiti Vimbldon kada su dame u pitanju.