XS
SM
MD
LG

Grad Doboj i FK Sloga, apsolutni pobednici

U 77. godini svog postojanja, bitisanja i takmičenja Fudbalski klub Sloga iz Doboja ostvario je najveće uspehe, koji će zlatnim slovima ostati upisani na stranicama istorije ovog sportskog kolektiva, ali i fudbala Republike Srpske. Veliko je pitanje kada će ponovo da budu ostvareni u tom i takvom kapacitetu?! 

 


Dobojlije su u sezoni za nama sa čak četiri selekcije: seniorskom, juniorskom, kadetskom i pionirskom, izborile plasman u Premijer ligu BiH – najviši rang takmičenja “Dejtonske zemlje”. Zakotrljala se jedna bogougodna fudbalska priča u kojoj se, u prvom redu, neguju mladost i ljubav, a kada je tako i uspeh je neizbežan! Klub u ovom trenutku ima više od 300 članova u omladinskim selekcijama što je istinsko bogatstvo.
Na stadionu “Luke”, koji je trenutno veliko gradilište za fudbalsku budućnost, igraće se elitni fudbal u svim kategorijama, a Sloga će postati “sabirni centar” talentovanih dečaka iz cele regije, od Tuzle, Maglaja, Jelaha, Dervente, do Modriče, Gradačca i Šamca. Pozitivna energija se nadaleko prepoznaje.

Ostvareni rezultati u prošloj sezoni su samo zamajac za ono što treba da se dogodi u Doboju – da grad na tri reke postane nezaobilazno mesto na mapi evropskog fudbala kao što je nekada, geografski bio nezaobilazan u bivšoj Jugoslaviji. Sloga je još 1994. godine, kao finalista prvog Kupa Republike Srpske, imala značajnu ulogu u žuvotu i fudbalu Republike Srpske.

Ono što je grupa mladih ljudi, entuzijasta i fudbalskih zanesenjaka ostvarila prošle sezone tek treba da dobije pravu i istinsku vrednost, a retki su danas pozitivni primeri kao što je ovaj dobojski. Predvođeni gradonačelnikom Borisom Jerinićem, nekad i sam fudbaler Sloge, njegovi školski drugovi i prijatelji: Miroslav Kršić, Dalibor Stefanović, Mirko Gojić, Vedran Sofić, Dražen Filipović… uz trenera Zorana Ćurguza, doktora nuklearne fizike i Milenka Maljenovića, sekretara sa vekovnim sportskim iskustvom upisali su svoja imena u besmrtne leksikone i spomenare fudbala Grada Doboja, Republike Srpske BiH, regiona…

U Doboju je, prošle sezone, ispričana bajkovita fudbalska priča, postaće istinita tek ukoliko Sloga nastavi linijom uspona, afirmacije, modernizacije i neodstupanja od dosadašnjih principa koji su se pokazali kao izuzetno produktivni.
Doboj je jedan od stubova nosača izvornosti Republike Srpske, grad heroj koji je tokom građanskog rata u BiH od 1992. do 1995. godine preživeo strahovita bombardovanja i razaranja iz tri pravca – jedino je bio slobodan put ka Derventi – i kao takav zauzima jedno od najvažnijih mesta u izgradnji i očuvanju postojanosti najmlađe srpske zemlje. Fudbal je to, ove 2022. godine, kada Republika Srpska i njen Savez slave 30. rođendan, samo upotpunio i ojačao ulogu grada na tri reke. 

Pobednici su, jednostavno, predodređeni, a svi ostali su akteri… 

Fudbalski klub Sloga i Grad Doboj su apsolutni pobednici u takmičarskoj sezoni 2021/22.

Čestitke od srca!

Slavko Basara/Sportski žurnal