XS
SM
MD
LG

Prvenstvo nikad ranije, pauza nikad duža

Zbog Svetskog prvenstva u Kataru, Super liga kreće znatno ranije nego prethodnih sezona. Prvenstvo startuje predstojećeg vikenda, a prvi deo sezone završava se 13. novebra. Po završetku prvenstva u Kataru (18. Decembra), ne postoje uslovi za igranje u drugoj polovini decembra u janauaru, tako da sledi najduža pauza do 4. februara 2023. Zbog visokih temperatura tokom jula i avgusta utakmice će se igrati u večernjem terminu, tako da će prva dva kola počinjati u 20 časova i kasnije. Jedini izuzetak biće meč između Radničkog 1923 i Mladosti (Lučani), jer Kragujevac nema reflektore. U navedeno terminu igraće se mečevi do septembra. Sa TV Arenom rešen je problem oko multiprenosa, tako da se neće razdvajati utakmice tokom letnjih meseci.

Prošle jeseni odložen je bio veliki broj utakmica zbog učešća Crvene zvezde, Partizana, Čukaričkog i Vojvodine u kvalifikacijama za evropska takmičenja.

- U intersu srpskog fudbala je da naši klubovi doguraju što dalje u Evropi - kaže Aleksandar Pivić, direktor Super lige i dodaje. - Za sada nema zahteva za odlaganjem, nadam se da ih neće biti. Ako se to desi rešavaćemo u hodu. Kalendar je zgusnut zbog ranog završetka jesenjeg dela, klubovi moraju i o tome da misle. Lako mogu da se pronađu termini za timove koji ne učestvuju u grupnoj fazi evropskih takmičenja, problemi su bili Crvena zvezda i Partizan. Večiti rivali su ranije koristili termine kupa za odložene mečeve, dok su susrete najmasovnijeg takmičenja igrali u terminima predviđenim za reprezentativne obaveze.

Promenjena je stavka propozicija o odlaganju utakmica zbog bolesti igrača, izuzetak su slučajevi većeg broja zaraženih koronavirusom. UEFA je propisala pravila kad se radi o kovidu ukoliko se ponovo proglasi epidemija. Ukoliko klub ima 13 zdravih igrača (jedan golman), utakmica se ne odlaže. Novina je da igrač ako se povredi na zagrevanju neće moći biti upisan u zapisnik, ranije je mogao da sedi na klupi.

Protekla sezonu je obeležila primena VAR tehnologije, koja je, uz manje nesuglasice, dobila povoljnu ocenu. Novi članovi ispunjavaju uslove za postavljanje dodatnih kamera. Mladost GAT će kao domaćin igrati na “Karađorđu”, dok je Javor Matis postavio postolje, platforme i dobio sertifikat.

Novina je da će službena lica, odnosno treneri u stručnim štabovima biti kažnjeni zabranom sedenja na klupi posle dodele četvrtog žutog kartona. Pravilo je uvedeno, pre svega zbog nediscipline trenera sa klupe prvoligaša, jer na superligaškoj sceni nije bilo takvih slučajeva.

Šefovi stručnih štabova u obavezi su da se odazovu na koferenciju za štampu po završetku utakmice. Od drugog dela prošle sezone ponovo je u funkciji miks zona gde igrači mogu da daju izjave. Ukoliko se desi da prvi treneri zanemare svoju obavez prema novinarima biće prijavljeni disciplinskom organu.