XS
SM
MD
LG

Dok su bitna samo dva kluba, reprezentaciji se ne piše dobro

Foto: ABA liga

Zvezda i Partizan igraće naredne sezone Evroligu. To je naravno sjajna stvar jer će Srbija imati dva predstavnika koja će, barem ako je suditi po trenutnim sastavima, biti i više nego konkrentni u vjerovatno nikad jačoj Evroligi.

Međutim, ma koliko je to sjajno, toliko je sa jednog drugog aspekta loše. Naime, zbog fokusa koji je isključivo na Zvezdi i Partizanu, ispašta najviše reprezentacija.

Da bi se neki sport razvijao u državi, neophodna su ulaganja. Bitno je imati talente, dobre trenere, raditi naporno. Ali sve je to uzalud ako uslovi nisu dobri, ako nema infrastrukture i ako se na nivou države ne ulaže u sport. 
  
U srpskoj košarci para ima ali je problem raspodjela istih jer se ne radi na pravi način. Nećemo ulaziti u to ko dobija više od države ali je činjenica da ogromne pare dobijaju i Zvezda i Partizan, pogotovo ako govorimo o sredstvima za sezonu koja je pred nama. Jer teško je vjerovati da ovakve ekipe vječiti mogu sastaviti samo od sponzora, pogotovo jer košarka nije profitabilan sport.

I nije problem što država pomaže Zvezdi i Partizanu, u tome zaista nema ništa loše. Loše je to što se sva ili gotovo sva sredstva daju vječitima a ostali jedva preživljavaju. U manjim sredinama je teško obezbijediti lopte za trening a pojedinci iz saveza su to otvoreno pravdali tako što su poručivali da ne mogu dati ništa jer onda neće ostati za Zvezdu i Partizan.

Pa zar su Zvezda i Partizan božanstva ??? Zar su sveti kao krave u Indiji ??? Znači oni trebaju da imaju sve a ostali ništa ??? Nije samo zbog toga ali dobrim dijelom zbog takvih stvari je reprezentacija dovedena u ćorsokak iz koga se izlaz ne vidi.

Jer nisu kroz istoriju Zvezda i Partizan pravili igrače. U velikoj mjeri su to radili treneri u manjim sredinama a vječiti bi samo doveli gotove proizvode. Na kraju krajeva, ajmo analizirati aktuelnu reprezentaciju u najjačem sastavu. Ko je tu iz vječitih ? Jokić se probijao kroz Vojvodinu i Megu, Bogdan Bogdanović jeste stekao ime u Partizanu ali nije prošao omladinsku školu Partizana. Isti primjer je Bjelica i Zvezda. Možemo i dalje nabrajati. Teodosić, Kalinić, Micić, niko od njih nije produkt košarkaških škola Zvezde i Partizana jer oni se ne bave stvaranjem igrača.

Oni se bave kupovinom gotovih proizvoda a mladima nemaju hraborst dati priliku i radije će krcati polovne strance nego što će svojoj djeci dati prostor i minute. Trenutni stranci u vječitima i imaju kvalitet ali se dešavalo da su se dovodile razne prevare od igrača i da su imale prednost ispred mladih košarkaša.

Ako već država daje većinu para namijenjenih za košarku vječitima, onda neka postavi i uslove. Evo vam pare ali vam dva-tri mlada igrača moraju igrati svake sezone i moraju imati ozbiljnu ulogu u ekipi. Ako se to ne desi, vraćate dupli iznos. E kad bi se po tom principu davale pare, onda bi bilo logike. Ovako nema. Ne kaže niko da ne treba dati sredstva vječitima ali im treba dati koliko i ostalima a za ostatak neka se snalaze sami.

Jer ne može košarka u Srbiji biti rob dva kluba ma koliko ona bila velika i značila navijačima. Krajnje je vrijeme a se povuku neki potezi jer je situacija alarmantna. Vjerovatno je i kasno za neke stvari da se poprave ali treba spasiti bar ono što se spasiti može.

Zato KSS i država moraju shvatiti da postoje i drugi klubovi i ulagati u njih. Jer ti drugi klubovi su zaslužni za bogatu istoriju i medalje reprezentacije, mnogo više nego Zvezda i Partizan.

A ukoliko se uskoro ne povuku radikalni potezi, Srbiju u budućnosti čeka sudbina Hrvatske u sadašnjosti. I to u vrlo vrlo bliskoj budućnosti.