XS
SM
MD
LG

Počinju nadmetanja za „Trofej prijateljstva“

Foča je ponovo centar omladinskog fudbala regiona! Nakon dve godine pauze izazvane epidemije Kovida 19 u živopisnom gradiću na obalama Drine i Ćehotine  biće održan 16. Međunarodni turnir fudbalskih nada ( U17) koji će se od 29. do 31. jula nadmetati za „Trofej prijateljstva“.

Na ovogodišnjem „Football friendsu“ učestvuju beogradska Crvena Zvezda i Vojvodina Novi Sad iz Srbije , makedonska Akademija Pandev , iz Crne Gore stiže nikšićka  Sutjeska, Hrvatsku će predstavljati Rijeka, a Bosnu i Hercegovinu  banjalučki Borac, sarajevski Željezničar i domaćin Sutjeska.

 Prvi put na turniru se pojavljuju Akademija Pandev, Sutjeska iz Nikšića i Borac.  Rijeka koja je  dosad tri puta bila pobednik, Željezničar i  Vojvodina su višegodišnji učesnici,  dok su Crvena Zvezda  dvostruki nosilac „Trofeja priateljstva“ i  fočanska Sutjeska učestvovali na svih 15. dosad održanih smotri fudbalske mladosti regiona . Predsednik asocijacije „Football friends“ i idejni tvorac turnira, Zoran Avramović kaže da je ponosan što je ovaj fudbalski festival mladih sportista postao prepoznatljiv na evropskoj fudbalskoj mapi i da se ponovo održava nakon dobro poznate situacije oko pandemije korone.

Sve je spremno za početak turnira, opština Foča je uradila dosta u poslednjih  15  godina kako bi ova manifestacija fudbalske mladosti postala prepoznatljiva i cenjena na sportskoj karti omladinskih fudbalskih turnira Evrope. Učinjeno je puno da mladići rođeni 2005. i 2006. godina pokažu koliko znaju i mogu na stadionu u Foči koji je već od ranije postao pravi fudbalski hram ,a specijalno je doteran za ovu priliku ,Specifičnost samog nadmetanja za „Trofej prijateljstva“ u poslednjih nekoliko godina je nastojanje da pokažemo da je fudbal više od same igre i da mladi fudbaleri koji učestvuju na ovom turniru kroz druženje steknu dugovečna prijateljstva.

Tokom turnira održaće se i okrugli sto na temu „Fudbal-most prijateljstva“ na kome će učestvovati  predstavnici klubova i grada domaćina  ,učesnici  i gost ovogodišnjeg „Football friendsa“ .a potom će biti i promovisana i knjiga posvećena ovoj fudbalskoj omladinskoj smotri na srpskom i engleskom jeziku.

I ova  knjiga koja je ustvari monografija nosi naziv „Fudbal – most prijateljstva „ svojim sadržajnim konceptom nije samo pamćenje i skup fotografija dešavanja na proteklih 15 turnira, već i nastojanje i tumačenja jednog vremena. Edicija o „Football friendsu“ nije putovanje kroz vreme , već vreme putovanja , koje još traje i nadamo se trajaće još dugo .Svi učesnici turnira osim emocija i radosti druženja će sa sobom kao poklon poneti ovu monografiju koja govori ne samo o o turniru i svim zanimljivostima vezanih za turnir već i o fudbalu kao igri koje rivalstvo na terenu ne isključuje prijateljstvo van terena- zaključio je Avramović

Načelnik opštine Foča ,Milan Vukadinović  ističe da će se na stadionu pokraj Ćehotine a i u samom gadu  osim fudbalskih utakmica  odvijati i radost prijateljstva .

Foča je, šesnaestu godinu zaredom domaćin po mnogo čemu jedinstvene manifestacije sporta i prijateljstva , Međunarodnog omladinskog fudbalskog turnira „Football friends“.Ovaj skupo fudbalske mladosti dokazuje da je fudbal više od igre i da u toj igri rezultat nije najviši cilj kome se teži. Turnir je za sve ove godine trajanja pokazao  kako granice nisu važne i kako lepota fudbalske igre i druženja ,istom snagom oplemenjuje i obogaćuje sve mlade sportiste bez obzira da li dolaze iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Severne  Makedonije, Crne Gore Bosne i Hercegovine, Grčke, Poljske, Austrije, Bugarske, Velike Britanije, Rusije, Mađarske, Kine... Tako će biti i ove godine. Nadamo se da će svi učesnici i gosti poneti lepe uspomene iz Foče  i poželeti ponovo da se vrate u naš grad -rekao je u svojoj dobrodošlici načelnik Vukadinović