XS
SM
MD
LG

Avdukić: Ne opterećujemo igrače plasmanom

Željezničar Sport Tim je u prvom kolu Prve lige Republike Srpske osvojio bod na gostovanju kod Laktaša odigravši 1:1.

Ekipa sastavljena od igrača ispod 21 godine, sa tek strijelcem pogotka Bojanom Sladojevićem kao starijim od toga, uspjela je na startu sezone da pokaže da će biti tvrd orah svakome.

Trener tima sa Predgrađa, Asmir Avdukić, za SportDC kaže da je najbitnije da je ova utakmica momcima pokazala da mogu igrati sa svima.

- Zadovoljni smo bodom. Prvo je kolo i gledali smo da ne izgubimo. Međutim, gledajući prvo poluvrijeme i neke šanse koje smo imali, mogli smo i do tri boda. U drugom poluvremenu smo pali u nekim stvarima, pritisli su nas, imali su i neke svježije igrače da ubace i na kraju, što se kaže, egal. Za nas je najbitnije da nismo izgubili i da ti mladi igrači dobiju samopouzdanje, da vide da nije bauk, i da se može igrati sa svima. To je najbitnije u ovom trenutku.  Mi smo pokazali da možemo igrati i na tuđem terenu. Bila je teška utakmica. Laktaši su ušli sa nekom euforijom, nisu izgubili tridesetak takmičarskih utakmica, praktično. Vrlo je teško igrati protiv takvih ekipa. Njima se dešava nešto slično kao sa Omarskom prošle sezone koja je imala zamah kada je došla iz druge lige. Tako sada nešto slično imaju Laktaši, ali mi smo izdržali, rekao je Asmir Avdukić za naš portal.

Nekako se na Željezničar uvijek gleda sa određenom dozom podcijenjivanja jer se radi o mladoj ekipi, ali oni uspješno odolijevaju većini protivnika.

- Svi protiv nas kažu dolaze djeca, ne dolaze neki igrači. Jednostavno, takva je psihologija kod nas, ako nema nekih imena odmah je ekipa slaba, dok se ne dokažete. Kada uzmete našu ekipu, vidjećete da su to sve neki juniori, ali iza njih su godine rada, godine usmjeravanja i kroz juniorsku Premijer ligu i kroz ovu ligu i kroz trening i kroz teretanu. Oni su već formirani igrači, fizički dosta jaki. Vrlo teško je igrati protiv nas. Trener Bajić je znao otprilike šta čeka njegovu ekipu, on je to i govorio, ali znate kako to ide među igračima. Opet ponavljam, ne igraju imena, nego oni koji mogu i to je to.

Jasno je da jedna mlada ekipa mora imati uspone i padove u samoj igri, oscilacije su vidljive i kod Željezničara, ali to ne predstavlja problem Asmiru Avdukiću. Za njega je rad sa mladima uživanje.

- Nije problem. To je što kažu uživanje i jedan veliki izazov. Kada dođete u neki klub, možete zahtjevati neke igrače da vam dovedu, a mi smo se odlučili da nam opredijeljenje bude isključivo na igrače iz naše škole, na one koji znaju naš sistem, šta radimo i kada dođu u prvi tim u potpunosti se okrećemo njima. I evo, godine rada daju rezultate. Na kraju krajeva mislim i da je to pravi put, da se u toj ligi razvijaju igrači, ukoliko naravno nemate ambicija da idete u Premijer ligu, što mi naravno nemamo, jer nemamo uslova za to. Treba se okrenuti razvoju igrača i do sada nam to uspješno ide. Ova ekipa je sada u zapisniku imala čak 12 igrača 2003 i dva igrača 2004. godište mislim. Sladojević je stariji i ostali niko više nije stariji od 2001. godišta.

Postojeći igrački kadar je konačan za ovu polusezonu, a moguće i za čitavu sezonu. Eventualno će šansu dobiti još neki momci koji igraju juniorsku Premijer ligu. Prosjek godina ekipe je tek nešto preko 18, što je daleko najmlađa ekipa u Prvoj ligi Republike Srpske, ali bi Avdukić i ako bude promjena u sastavu išao u smjeru dodatnog podmlađivanja.

- Ako bismo kako mogli, mi bismo još podmladili ekipu. Za sada nemamo u planu dovođenje još nekih igrača. Za sada nemamo u planu dovođenje nekih igrača. Vidjećemo kako će to izgledati ovu polusezonu, ja se iskreno nadam da neće biti potrebe za tim i da ćemo sa ovim što imamo uspjeti odgovoriti svim zahtjevima Prve lige. Nadam se da će nas zaobići povrede, da ćemo imati što manje kartona i mislim da nas ima dovoljno, sa još nekim juniorima, da možemo iznijeti sezonu.

Cilj za ovu sezonu je vezan samo za napredovanje ekipe, tabela kao tabela ne predstavlja neki bitan faktor.

- Meni je najbitnije da klub radi dobre stvari i da mi one stvari koje klub zahtjeva od nas u stručnom štabu i igrača ispunjavamo. Jednostavno, mi se ne bavimo tabelom i nikada se nismo bavili hoćemo li biti drugi, peti, sedmi, deveti. Ne opterećujemo igrače tim stvarima. Opterećujemo ih time da budu iz utakmice u utakmicu bolji, da daju više. Plasman će doći kao nagrada takvog rada. Ja mislim da mi pripadamo gornjem dijelu tabele, ali vidjećemo, tabela nikada ne može slagati.

U narednom kolu na Predgrađe dolazi Tekstilac, a Avdukić najavljuje borbu i bez odstupanja od svog načina igre. 

- Mi nemamo kalkulaciju, na svakoj utakmici se ponašamo isto. Tako se postavljamo i protiv Tekstilca. Na krilima smo dobrih rezultata sa priprema i ovog dobrog rezultata protiv Laktaša. Pokušaćemo protiv Tekstilca na našem terenu doći do jednog dobrog rezultata, doći do pobjede. Igramo kući i moramo da se postavimo da idemo na pobjedu, ali mi ni u gostima ne mijenjamo ni stil ni ništa, nego pokušavamo da budemo bolji, a to možemo samo ako igramo napadački, ako igramo presing i ono što se traži u modernom fudbalu. Tekstilac je doveo nekih igrača, možda su ove sezone za nijansu i brži, ali dobro ćemo ih skautirati, pa vidjećemo kako će to biti.


Slavija 3 : 0 Famos
Sutjeska 0 : 6 Radnik
Tekstilac 2 : 1 Ljubić
Laktaši 4 : 0 Drina
Krupa 6 : 2 Željezničar
Kozara 1 : 1 Rudar Prijedor
Omarska 3 : 1 Sloboda (MG)
Modriča 4 : 2 Zvijezda 09
Sloboda (NG) 2 : 4 Podrinje
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Krupa 34 27 4 3 85
2 Zvijezda 09 34 20 9 5 69
3 Laktaši 34 22 3 9 69
4 Slavija 34 15 10 9 55
5 Sloboda (NG) 34 16 7 11 55
6 Rudar Prijedor 34 14 11 9 53
7 Radnik 34 15 8 11 53
8 Sutjeska 34 14 4 16 46
9 Kozara 34 12 7 15 43
10 Željezničar 34 12 7 15 43
11 Ljubić 34 13 2 19 41
12 Famos 34 12 4 18 40
13 Sloboda (MG) 34 11 7 16 40
14 Omarska 34 11 5 18 38
15 Drina 34 12 2 20 38
16 Modriča 34 10 3 21 33
17 Podrinje 34 8 7 19 31
18 Tekstilac 34 7 10 17 31