XS
SM
MD
LG

Kad je fudbal više od igre

Grujo Bjeković, general Milan Gvero, Ranko Cvijić i Branko Lazarević

Neka živi fudbal!

Da li su sreća, čojstvo i ljudska čast otišli sa ovog sveta; ako jesu da li će se sami da vrate, ili ih čovek mora ponovo da traži.

Šta je, onda, fudbalska čarolija?

Koliko je nadmetanje puno dostojanstva ili pohlepa, nalik svetu koji nas okružuje, u kojoj sve ispred sebe treba da satireš i gaziš, te tako stižeš do cilja?! Šta je u sportu krajnji cilj; bio jeste i biće!?

Za trideset leta, FS Republike Srpske ima svoju priču. Vodila su ga četvorica predsednika: Branko Lazarević, Milan Jelić, Mile Kovačević i Vico Zeljković. Šta je svaki od njih kao svoju ostavštinu podario ovdašnjem fudbalu, neograničavajući Zeljkovićev mandat, koji traje samo dve godine.

S Lazarevićem je počela nova ovdašnja sportsko – fudbalska istorija kao prvog predsednika prvoosnovanog strukovnog saveza. Naoko preskroman i nenametljiv, a zapravo promućurno elastičan za svaku priliku i situaciju, svestan da mu je mandat započeo kad je krvavi rat harao s kraja na kraj zavađene BiH. Kad je bilo stani – pani pokazao je karakter, a kompromisno rešavao situacije sa političkim moćnicima i novostvorenim bogatašima koji su bili i mecene klubova, sve u korist fudbala!

Ni u tragovima nije ga pratila ni jedna afera, ni politička ni tek započetog nazovi biznisa, kad su pojedini klubovi služili i za „pranje novca“.

Pod njegovim vođstvom započelo je kup takmičenje, uopšte prvo takmičenje u BiH, a 1996.godine prvenstvo Republike Srpske. S duboko utemeljenom autentičnošću i samostalnošću. Svi su Branka Lazarevića doživljavali kao časnog i čestitog čoveka.

Nasledio ga je Milan Jelić s oreolom izuzetnog privrednika i fudbalskog zaljubljenika prve vrste. Od prvog do poslednjeg dana – poseban! Istinski vođa, ne zato što je on tako hteo, već zato što su to drugi tražili.

Redom otvarao fudbalska vrata nekadašnje Jugoslavije, Balkana, Evrope i sveta.

Nakon iznenadne smrti Milana Jelića, nenadano se pojavio Mile Kovačević, bez bilo kakvog sportsko – fudbalskog pedigrea, više znan kao advokat. Ni u Gradišci, odakle je stigao, nije bio „čovek Kozare“, poznate i u bivšoj „Jugi“, kao odličan drugoligaš, već lider prigradskog Jedinstva iz Žeravice. S njim je bilo svega i svačega: vešto je, gotovo kroz iglene uši, pobeđivao na izborima Draška Ilića i Petra Jelića, tako opstajao nepuna tri mandata, a onda, preko noći, izgubio s „nulom“ od istih onih koji su ga do tada podržavali. Uz mnoga sporenja ili tužakanja, neslavno završio.

Danas FS Republike Srpske kormilari mlađani Vico Zeljković koji je i prvi čovek FS BiH. Pobeđuje u gotovo svim situacijama, pre svega mladalačkim žarom, pravi, gradi i u svemu obogaćuje fudbal u Republici Srpskoj i u BiH. Postao je znan i u UEF-i. Ispisao je i istoriju: sa 34 godine života je najmlađi predsednik jednog nacionalnog saveza od kako se fudbal igra.

Ko je sve od njih četvorice bio pobednik, a ko gubitnik; svi su pobednici!

Jer!

Pobeđivati druge je posedovanje osobene energije, a pobeđivati sebe je istinita odvažnost, s velikom zamkom: u svakoj pobedi živi i klica poraza! Izuzetak je bio Milan Jelić, on je izrastao u mit i putuje beskrajnom mitologijom. Ako ne verujete Banjaluci, Modriči, Trebinju, Istočnom Sarajevu...celoj Republici Srpskoj, pitajte u Federaciji BiH, Sarajevo, Mostar i Široki Brijeg, ili Srbiju i Beograd, Hrvatsku i Zagreb, sve do Ciriha, Niona, Londona...pojedinačno Safeta Sušića, Muniba Ušanovića, Ivana Ćurkovića, Marijana Kvesića, Dragana Džajića, Žarka Zečevića, Mišela Platinija, Sepa Blatera..., tek na onom svetu Miljana Miljanića, Vlatka Markovića, Iliju Petkovića, Ivicu Osima, Iliju Pantelića, Josipa Katalinskog...

Fudbal je zaista čudo života, čak kad nas upozorava apokaliptična vizija sveta kojeg svakodnevno gledamo u oči...

PETKOVIĆ

Iz cele plejade fudbalskih radnika neprocenjivo je učešće i doprinos institucionalnog narastanja FS Republike Srpske generalnog sekretara Rodoljuba Petkovića koji je Savez vodio dvadeset i kusur godina. Nasledili su ga Goran Ćejić i Ognjen Valjić.

DAN FUDBALA REPUBLIKE SRPSKE

Zahvaljujući Vladi Republike Srpske, odnosno Ministarstvu porodice, omladine i sporta, te Sportskom žurnalu jedna od najeminentnijih fudbalskih manifestacija u ovom delu Evrope postao je „Dan fudbala Republike Srpske“, a nagrada „Zlatna povelja – Miljan Miljanić“ i „Posebna povelja – Milan Jelić“ izrasle su u najprestižnije fudbalske nagrade snage odlikovanja. Odjek Dana fudbala Republike Srpske stiže na brojne svetske meridijane, između ostalog, o tome je pisao i slavni Njujork tajms. Politički lider Republike Srpske Milorad Dodik uručio je „Zlatnu povelju – Miljan Miljanić“ svom fudbalskom ljubimcu iz mladosti Iliji Petkoviću, te Draganu Piksiju Stojkoviću, u ovom trenutku najčuvenijem čoveku fudbala ovog dela Evrope.

OSNIVAČI

Spisak potpisnika, 30 osnivača Fudbalskog saveza Republike Srpske 1992. godine: Zlatko Kelečević, Branko Lazarević, Rodoljub Petković, Slobodan Stanivuković, Milada Stanišić, Branimir Miletić, Gojko Vujnović, Tomislav Marić, Josif Pelc, Bogdan Petković, Dragutin Žižić, Zoran Granolić, Nebojša Krčmar, Lana Popović, Jelenko Radonjić, Željko Stanišić, Milorad Šipka, Dragan Kaurin, Drago Kelečević, Dragan Batar, Anđelko Grahovac, Zdravko Vidović, Velimir Sombolac, Vinko Perić, Dragoljub Obradović, Dane Babić, Srboljub Markušević, Damjan Pajić, Zoran Jovanić i Stojan Malbašić.

Sportski žurnal