XS
SM
MD
LG

U susret Eurobasketu: Pregled do sada osvojenih medalja Srbije

Košarkaši Srbije ovog ljeta jedni su od kandidata za osvajanje medalje na Eurobasketu. Srbija je kroz istoriju imala dosta uspjeha. Gledajući i bivšu državu i period poslije, Srbija je ukupno osvojila 19 medalju.

Prvu medalju kao tadašnja Jugoslavija, naša reprezentacija osvojila je 1961. godine. U prvoj fazi Jugoslavija je savladala Poljsku, Grčku i Englesku. U drugoj fazi samo su Sovjeti savladali Jugoslaviju. U poluinalu Jugolsavija je savladala Franusku a u finalu je poražena od Sovjeta ponovo sa 60-53. Najbolji igrač i strijelac turnira bio je legendarni Radivoj Korać. Dvije godine kasnije Korać je kao najbolji strijelac vodio Jugoslaviju do nove medalje a ovaj put osvojena je bronza. Poljska je bila bolja u polufinalu ali je Jugoslavija slavila protiv Mađara u borbi za bronzu. Kontinuitet osvajanja medalja nastavljen je 1965. godine. Korać je opet bio najbolji strijelac a Sovjeti su opet bili kobni po Jugoslaviju u finalu.

 Na novu medalju Jugoslavija je čekala četiri godine. Opet je izboreno finale iako je Radivoj Korać u međuvremenu tragično nastradao. U samom finalu Sovjeti su opet bili nesavladavi predvođeni legendarnim Belovim. Dvije godine kasnije osvojeno je novo srebro a opet se nije moglo preko Sovjeta iako je Krešimir Ćosić bio najbolji košarkaš turnira. Sledeća medalja ila je i prva zlatna. Na evropskom prvenstvu u Španiji 1973. godine, Jugoslavija je došla do zlata tako što je domaćina savladala u finalu. Mirko Novosel predvodio je Jugoslaviju kao selektor a u sastavu su između ostalih bili legende poput Kreše Ćosića, Praje Dalipagića, Dragana Kićanovića, Moke Slavnića. Dvije godine kasnije, Jugoslavija je savladala Sovjete u finalu i odbranila titulu a Krešo Ćosić vodio je Jugoslaviju do titule.

Treće uzastopno zlato Jugoslavija je osvojila 1977. godine. Jugoslavija je u finalu savladala Sovjete i barem im se malo osvetila za neke poraze a Dražen Dalipagić bio je najbolji košarkaš turnira. Do četvrtog uzastopnog zlata Jugoslavija nije došla. Na evropskom prvenstvu 1979. godine, Jugoslavija je savladal Izrael i tako došla do bronze. Na narednom prvenstvu, osvojena je nova medalja. Nakon poraza od Sovjeta u finalu, osvojeno je srebro.

Nakon toga uslijedio je ''post''' pa na naredna dva prvenstva nije osvojena medalja. Na prvenstvu 1987. godine, osvojena je bronza. Grčka sa Galisom je bila nesavladiva u polufinalu ali je Španija savladana u borbi za treće mjesto a Dražen Petrović odigrao je sjajno. Dvije godine kasnije, Jugoslavija se osvetila Grčkoj i došla do zlata a Dražen Petrović bio je MVP. Na poslednjem prvenstvu na kome je igrala bivša država, osvojeno je zlato. U finalu je savladana Italija a Toni Kukoč bio je najbolji igrač turnira.

Potom je za SR Jugoslaviju uslijedila suspenzija pa je propustila naredno prvenstvo. Na prvenstvu 1995. godine, osvojena je možda i najznačajnija zlatna medalja s obzirom na cijelu situaciju tih godina. U finalu je savladana Litvanija uz maestralno izdanje Saleta Đorđevića. Dvije godine kasnije, osvojeno je novo zlato. U finalu je savladana Italija a Saša Đorđević je opet dominirao. Treće zlato u nizu nije osvojeno 1999. ali je osvojena bronza nakon pobjede nad Francuskom. Iako je Pešić dvije godine kasnije podmladio selekciju, osvojeno je zlato na dominantan način a u finalu je savladana Turska.

Nakon što je Srbija postala samostalna, došao je red na prvu medalju. Iako je Duda Ivković odveo prilično mladu ekipu na evropsko prvenstvo u Poljsku, vratio se sa srebrom a u finalu je bolja bila Španija. Osam godina kasnije Srbija je igrala novo finale. U dramatičnoj završnici Slovenija je savladala Srbiju ali je osvojena nova medalja.

Sada je na redu novo prvenstvo a nadamo se da će Srbija doći do nove medalje.