XS
SM
MD
LG

Poraz ali ima razloga za optimizam

Foto KSS

Košarkaši Srbije poraženi su u prvoj pravoj pripremnoj utakmii protiv Slovenije sa 97-92 nakon produžetka. Iako je ekipa Svetislava Pešića upisala poraz, ovaj meč je pokazao da razloga za optimizam pred mečeve kvalifikacija za Mundobasket i evropsko prvenstvo, itekako ima.

Srbija je izašla na meč u petori Micić, Marinković, Lučić, Kalinić i Jokić. U prvom periodu Srbija je dosta kontrolisala stvari na terenu. Odbrana je bila dobra, usporavana je igra Slovenije u tranziciji i Slovenija je prisiljena bila na par jeftinih grešaka. Utisak je da Srbija nije dovoljno naplatila bolju igru, posebno u završnici prvog i na početku drugog perioda. 

U momentu kad na terenu nije bilo ni Jokića ni Micića, oko kojih će se očito sve vrtiti, Srbija je imala problem. Jeste Nedović zavrtio pik sa Ristićem par puta ali je bilo i momenata bez pretjerane ideje. Slovenci su to iskoristili te su došli do preokreta. Povratkom Jokića i Micića, uspostavljen je balans pa je Srbija uspjela da se vrati ali trojkom Prepeliča u stilu onih koje nam je dao u finalu Evrobasketa, Slovenija je na odmor otišla sa +3.

Nastavak bolje otvara Srbija. Opet je odbrana djelovala dobro a u napadu su Jokić i Micić hvatali ritam dok su se polako i ostali dodavali. Imala je Srbija i +5 ali svakako da je stvari poremetio i poprilično rani peti faul Vlade Lučića. Slovenija je uspjela da napravi preokret i u poslednji period ušla je sa dva poena prednosti.

Odbrana Srbije u poslednjem periodu nije bila baš za pohvalu. Pogotovo nisu adekvatno praćene kretnje Tobija i njegova otvaranja u širinu. Dao je dvije a promašio jednu trojku. Zahvaljujući njemu, Sloveni su imali prednost ali je Srbija poenima Micića povela 85-84. Potom je Petek izmislio faul na Dončiću i poklonio dva bacanja iako nije bilo ni f od faula pa su Slovenci vratili vodstvo. Imao je Jokić bacanja da vrati vodstvo ali je promašio jedno. Dončić je promašio šut za pobjedu pa se otišlo u produžetak. Iako je Srbija dobro igrala u ranoj fazi produžetka, utisak je da je u poslednjih minut-dva falilo svježine ili da se neko dodao Jokiću i MIciću.

Na kraju je upisan poraz ali i pored mana u igri, bilo je dosta dobrih stvari.

Krenćuemo baš od tih dobrih. Jasno je da će Jokić i Micić biti dva ključna igrača. Sudeći po ovom meču, tu možemo biti mirni jer izgledaju i više nego spremno. Plus, evidentno je koliko su motivisani što se najbolje vidjelo u reakciji Jokića prema Davidovcu u 4/4. Pozitivan utisak je i pomenuti Davidovac. Iako je bekap opcija, ovim mečom pokazao je da bi trebao biti jedan od putnika na Evrobasket. Prije svega, u različitim petorkama može igrati na različitim pozicijama. Takođe, on i Jokić djeluju jako moćno na četiri i pet u paru i njihovo uparivanje je jedan od najboljih Pešićevih poteza na ovom meču.

Svakako da je za pohvalu i ideja da se upare Lučić i Kalinić jer tada Srbija na krilnim poziciama izgleda defanzivno čvrsto i atletski moćno. E sad, da li je to i do nedostatka nekih igrača na ovom meču ili će i inače takve stvari Pešić raditi, pokazaće vrijeme.

Srbija je u prvom poluvremenu dozvolila osam ofanzivnih skokova rivalu što je mnogo previše. U drugom poluvremenu i produžetku, dozvolila je samo četiri. To ukazuje da je vjerovatno na to i Pešić skrenuo pažnju igračima u svlačionici. Izgubljenih lopti je na kraju bilo 11. Jesu neke izgubljene jeftino ali u ovoj fazi priprema to nije mnogo grešaka. Odbrana je u dijelovima prve i treće četvrtine izgledala jako dobro i u određenim fazama meča je dobro branjena tranzicija Slovenije.

Mana je takođe bilo. Krenućemo od slobodnih bacanja. Protiv evropskog prvaka pa još u njegovoj dvorani, ne možeš promašiti 13 slobodnih bacanja i dobiti meč. To se mora popraviti jer je na ovom nivou nedopustivo. Takođe, šut za tri nije bio dobar i promašeno je dosta otvorenih trojki. Svakako da tu ima i pozitivna stvar jer su u par navrata akcije bile odlične ali prosto lopta nije ušla u koš.

Nikog ne treba stavljati na stub srama radi jedne utakmice ali je fakat da je Nedović nezrelo odigrao ovaj meč. Fino se uveo u isti sa par asistencija ali je poslije toga gledao samo koš. Problem je bio taj što je šutirao 1/12. S obzirom da je iskusan a i da je neko ko može kreirati za druge, morao je naći načina da manje forsira šut i da kreacijom pomogne ekipi.

Takođe, mora se raditi na kretnjama bez lopte. POgotovo to važi za situacije kada Jokić dobije loptu na niskom postu gdje ga protivnik lakše može udvojiti. U par navrata ostatak petorke je bio statičan i gledao šta će Jokić uraditi. Na odbrani se isto mora raditi. Dončić je bar pet puta pogodio na isti način gdje igra leđima ka košu, okrene se u desno i pogodi preko čuvara. Takvog igrača je gotovo nemoguće braniti ali je morao bar nekad faul da se napravi i da ga se izbaci iz ritma. Odbrana pika na momente je zaista bila loša i na tome treba poraditi.

No i pored svih mana, pored na momente skandaloznog navijačkog suđenja, pored toga što su falili Gudurić, Milutinov i Bjelica, Srbija je odigrala odličan meč za ovu fazu priprema. Protiv evropskog prvaka u njegovoj kući muški je pala a da su bacanja bila bolja, vjerovatno bi i dobila meč.

Dakle, zaključak je taj da i pord poraza, razloga za optimizam itekako ima. Samo je neophodno raditi na stvarima koje su bile loše u ovom meču i popraviti ih za naredne mečeve.