XS
SM
MD
LG

Rajko Kasagić i teorija, sportske misije i istine

Dođe tako jedan dan: ili Cezar ili ništa…

Ako je, a jeste, Hamdija Kadunić bio predvodnik krajiškog i banjalučkog sporta četrdesetih godina nakon drugog velikog rata, onda je Rajko Kasagić bio, i te kako bio i ostao, idejni tvorac sporta današnje Republike Srpske.

Kao predsednik tek formiranog Sportskog saveza Srpske republike BiH aprila 1992.godine, sa iskustvom sportskog entuzijaste u BK Slavija, iz šampionskog zlatnog doba Beneša, Bisića i dolazećeg Josipovića, Kasagić je tada bio i idejna i pokretačka snaga da se formiraju strukovni savezi, a da se klubovi od Novog Grada preko Banjaluke do Trebinja uključe u takmičenja SRJ. Kasnije će biti i idejni tvorac sportskog časopisa „Svijet sporta“ koji je sportsku Republiku Srpsku afirmisao širom Evrope, nalazio se jedan primerak tog časopisa u svim JAT-ovim avionima…

Pronalazio je način, u onom crnom haotičnom vremenu, kada se kataklizmično širio požar rata, da finansijski pomaže i podstiče klubove i saveze. Uz brojne društvene i političke obaveze, bio je jedan od prvaka SDS-a, Kasagić je uvek imao vremena da bude na usluzi sportu i sportistima. Svojevrstan centar svih okupljanja bile su prostorije FK Borac na Gradskom stadionu u Banjaluci, klupska administracija, predvođena Slobodanom Stanivukovićem i Lanom Popović, svima je bila na usluzi od jutra do sutra.

Tako je i postavljena dobitna formula koja je glasila – Rajko Kasagić sa Borcem i najbližim saradnicima, jeste sportska teorija istine Republike Srpske. Vrata su bila otvorena za sve kojima je sport, između ostalog, bio i smisao života, bez obzira na veru, stranačku pripadnost, starosnu dob, kojeg i kakvog opšteg obrazovanja bio…

 

Najbliži saradnici bili su mu Zlatko Kelečević, regionalni ministar sporta, sekretar Sportskog saveza Dušan Popović, predsednik i potpredsednik FK Borac Anđelko Grahovac i Živko Stanić, priključiće im se i Milan Jelić, iz BK Slavije Nebojša Radmanović i Sredoja Zekanović, Brane Buhovac, Miro Bjelić, Momo Golić iz RK Borac…

Počelo je, eto, sa FS Republike Srpske, a onda su se sportski krugovi množili.

U ta teška, ali i slavna vremena, pokazalo se da sport nije jeftina cirkuska zabava već stvaran život, a da je čovek, pogotovo mladi, ono u šta veruje i na taj način ostaje dostojan samog sebe.

Minule se godine, prohujale su tri decenije, epilog svetli na sportskom nebu Republike Srpske kao zvezda Danica: KK Igokea izrasla je u klub kojem se divi Evropa, fudbaleri Borca, Leotara, Modriče, Slavije, Radnika igrali su i igraju evropske kupove, slavu sporta Republike Srpske svetom pronose: odbojkašice Brankica Mihajlović i Tijana Bošković, džudista Nemanja Majdov, rukometaši Borca i dobojske Sloge učestvuju u evropskim kupovima…priči nema kraja.

Čuda se dešavaju i u sportu samo ako ih, kao i u stvarnom životu, tražimo; baš onako kako ih je tražio pre trideset godina Rajko Kasagić sa grupom sportskih entuzijasta. Danas smo svedoci da ih je i našao upravo onako kako pisac stvara reči, a narod mudre misli.

Sportski Žurnal

Rajko Kasagić