XS
SM
MD
LG

Sarajevo prekinulo niz poraza, stiglo do boda

Fudbaleri Sarajeva i Slobode remizirali su rezultatom 1:1 u susretu šestog kola Premijer lige BiH

Fudbaleri Sarajeva sinoć su u prvoj utakmici šestog kola Premijer lige BiH ugostili Slobodu na Bilinom polju, a s obzirom na to da je Sarajevo u utakmicu ušlo nakon dva vezana poraza, bio je na domaćinu veliki pritisak i večeras je morao doći do pozitivnog rezultata.

Krenulo je Sarajevo agresivno prema golu Slobode od rane faze utakmice, a već u prve tri minute šanse su imali Suljić i Ikić, ali nisu se najbolje snašli. Djelovalo je da se Sarajevo polako vraća na nivo iz prva tri meča u sezoni, ali Sloboda se solidno branila iako nije uspijevala držati loptu u svom posjedu.

Nije djelovala Sloboda previše opasno u tim uvodnim minutama, ali je iz prve šanse stigla do vodstva i stvorila je opet velike probleme Sarajevu. Adam Vošnjak je "podvalio" loptu za Nikolu Komazeca jako dugim vertikalnim pasom, a vezni red i odbrana Sarajeva loše su reagovali i dopustili da lopta prođe sve do iskusnog napadača, koji je majstorski matirao golmana Sarajeva Belmina Dizdarevića.

Igra Sarajeva koja je u ranoj fazi meča možda djelovala obećavajuće potpuno se raspala nakon primljenog gola i pritisak na njima bio je evidentan, a ono što su s lakoćom radili u prva tri kola nikako im nije polazilo za rukom. Tako su neshvatljive odluke donosili u pojedinim momentima Dal Varešanović i Asmir Suljić, koji i nisu baš imali svoj dan, a iako se može reći da je Sarajevo imalo apsolutnu dominaciju i nekoliko solidnih šansi, nije stiglo do pogotka i zvižducima je na poluvremenu ispraćeno u svlačionicu.

Iako je u ranijim mečevima već na poluvremenu Feđa Dudić pravio po nekoliko izmjena, ovaj put je odlučio pokazati povjerenje istom timu koji je okončao prvi dio. Sarajevo je vrlo rano spremilo prvu šansu, nakon što je Ivan Ikić prošao po desnoj strani i centrirao, ali niko nije došao do lopte. Već u 51. minuti, Sarajevo dolazi do poravnanja.

Nakon dodavanja Asmira Suljića, Nardin Mulahusejnović se sjajno namjestio na udarac držeći na leđima Emira Jusića, i potom je postigao fenomenalan pogodak za poravnanje i veliku radost publike nominalnog domaćina.

Nedugo potom, Dal Varešanović je pogrešnim potezima pokvario dvije šanse za Sarajevo, a onda je Andrej Đokanović sa tridesetak metara šutirao malo pored gola. Potom je Đokanović iz slične pozicije šutirao još bolje, ali je i Bukvić sjajno intervenisao i spasio Slobodu. 

Nije Sloboda do kraja meča pokazala baš nikakvu ofanzivnu ambiciju, a Sarajevo je napadalo i pritiskalo, pokušavalo i testiralo golmana Semira Bukvića, no bezuspješno. U 95. minuti, Sarajevo je dobilo jedanaesterac, a Rifet Kapić je promašio, odnosno penal je odbranio Semir Bukvić.

Ostalo je 1:1, pa Sarajevo sada ima deset, a Sloboda pet bodova.

FK Sarajevo - FK Sloboda 1:1 (0:1)
Stadion: Bilino polje, Zenica
Gledalaca: 2000
Sudija: Antoni Bandić (Grude)
Strijelci: 0:1 - Komazec (16), 1:1 - Mulahusejnović (51)
Žuti kartoni: Mulahusejnović, Ramić (Sarajevo), Vošnjak, Osmić, Jahić, Mehmedović, Jarović (Sloboda)

FK SARAJEVO: Dizdarević, Muhammed, Tomašević, Drobarov, Đokanović, Čirjak (77. Salčin), T. Ramić (61. Kapić), Varešanović (69. Kobiljar), Suljić, Ikić (77. Ahmetović), Mulahusejnović (69. Džafić). Trener: Feđa Dudić.

FK SLOBODA: Bukvić, Hadžibeganović, Devedžić, Jusić, Kapetanović, Vošnjak (63. Ćivić), M. Osmić (46. Kurtalić), Delić (86. Mujarić), Mehmedović, Maksimović (80. Osmanković), Komazec (63. Jarović). Trener: Adnan Jahić.


Sloga Meridian 1 : 1 Široki Brijeg
Zrinjski 1 : 0 Velež
Tuzla City 4 : 1 Leotar
Borac 2 : 1 Željezničar
Sarajevo 1 : 1 Sloboda
Posušje 2 : 2 Igman
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 6 4 0 2 12
2 Široki Brijeg 6 3 2 1 11
3 Tuzla City 6 3 1 2 10
4 Borac 6 3 1 2 10
5 Sarajevo 6 3 1 2 10
6 Sloga Meridian 6 2 2 2 8
7 Igman 6 2 2 2 8
8 Željezničar 6 2 2 2 8
9 Velež 6 1 3 2 6
10 Sloboda 6 1 3 2 6
11 Posušje 6 1 2 3 5
12 Leotar 6 1 1 4 4