XS
SM
MD
LG

Dušanu Mačkiću medalja izmakla za tri stotinke

Dušan Mačkić, kajakaš banjalučkog „Vrbasa“ finalnu trku u disciplini K1 sprint, za mlađe seniore, završio je na 4.poziciji, a bronzana medalja izmakla mu je za tri stotinke.

Dušan je kroz cilj prošao u vremenu 59:79, dok je „bronzani“ Marsel Blum iz Njemačke finalnu trku odveslao za 59:76 sekundi . Do titule evropskog šampiona u disciplini K1 sprint, za mlađe seniore, stigao je Augustin Rebol iz Francuske, a srebrna medalja završila je u rukama Mikulasa Zapletala iz Češke Republike (vrijeme: 59:04).

„Bila je sjajna trka. Ne krijem da sam priželjkivao jednu od medalja. Izmakla mi je za tri stotine. To je sport. Ne mogu da budem tužan, ni nezadovoljan. Ovo je istorijski rezultat za ovdašnji kajak, a ja nastavljam sa još jačim radom. Naredne godine očekuju me dva Svjetska prvenstva i jedno Evropsko prvenstvo, a ne sumnjam da ću ostvariti još bolje rezultate.“ rekao je Mačkić.

U Kajak kanu klubu „Vrbas“ ne kriju da ostaje žal za medaljom koja je izmakla za „treptaj oka“, ali su itekako ponosni na istorijski rezultat koji je ostvario Dušan Mačkić.

„Mi smo prezadovoljni ostvarenim rezultatom. Ostaje žal što nam je izmakla medalja, ali u te tri stotinke koje su nam, ovaj put, nedostajale, stane sva draž sporta i još jednom se pokazalo da sitnice donose prevagu. Uvjeren sam da će Dušan nastaviti sa još boljim rezultatima i da će uskoro osvojiti medalju koju toliko priželjkuje i za koju svakodnevno naporno trenira. Ne treba ni da budemo prokleti. Ovo četvrto mjesto na Evropskom prvenstvu je najbolji klupski rezultat na divljim vodama. Dušan se umiješao među kajakaške velesile i pokazao je da je među najboljim mladim evropskim kajakašima. Na nama je sada da mu pružimo još veću podršku i uvjeren sam da će Dušan nastaviti sa još boljim rezultatima.“ poručio je Nikola Stanković, direktor Kajak kanu kluba „Vrbas“.

U disciplini C1 sprint, kod mlađih seniora, evropsko zlato osvojio je Šarl Ferion iz Francuske (vrijeme: 1:05.91), Jona Miler iz Švajcarske stigao je do srebrne (vrijeme: 1:06.79), a Mateo Zani iz Francuske do bronzane medalje (vrijeme: 1.06.95)

U disciplini C2 (kanu dvosjed) sprint, francuski tandem Manoel Rosin - Tangui Rosin završio je na prvom mjestu (vrijeme: 1:03.52), drugi su kroz cilj prošli  njihovi sunarodnjaci Kornetin Kombe i Klemen Monžanel (vrijeme: 1:06.67), a trećeg mjesta domogli su se Kornel Brečer i Jona Miler iz Švajcarske (1:06.85)

Bitku za evropske medalje na rijeci Vrbas, vodile su i dame u konkurenciji U-23.

Najbrža u disciplini K1 sprint bila je Tara Ince iz Francuske (vrijeme: 1:05.34), srebrnu medalju osvojila je Ana Šteblaj iz Slovenije (vrijeme: 1:05.69), a bronzano odličje završilo je u rukama Kristine Masini iz Njemačke (vrijeme: 1:05.95).

Mari Nemcova iz Češke Republike osvojila je zlato u disciplini C1 sprint (vrijeme: 1:11.56), do srebra je stigla Tereza Kneblova iz Češke Republike (vrijeme: 1:12.20), a bronzanu medalju osvojila je Sesilija Panato iz Italije (vrijeme: 1:13.00).

Sesilija Panato danas je stigla do još jedne medalje i to zlatne u disciplini C2 sprint, a društvo u kanuu pravila joj je Alis Panato (vrijeme: 1:11.97). Iza njih su ostale Margo Beziat i Laura Fonten iz Francuske (vrijeme: 1:13.40), te Mona Klavadečer i Hana Miler iz Švajcarske (vrijeme: 1:13.72).

Finalne trke u sprintu, na stazi u kanjonu Tijesno, vozili su i najbolji  juniori i juniorke Starog kontineta.

U disciplini K1, kod juniora, najbrži je bio Tijaš Kupšče iz Slovenije (vrijeme: 1:00.08), a iza sebe je ostavio Arona Šmitera iz Švajcarske (vrijeme: 1:00.52), te Matijaša Novaka iz Češke Republike (vrijeme: 1:00.56) koji je osvojio bronzanu medalju.

Matej Vanek iz Češke Republike postao je evropski šampion u disciplini C1 (vrijeme: 1:06.36), Martin Gale iz Slovenije doveslao je do srebrne medalje (vrijeme: 1:08.14), a Ondrej Veseli iz Češke Republike domogao se bronzane medalje (vrijeme: 1:08.47).

Matej Vanek zajedno sa Karelom Rasnerom bio je najbrži (vrijeme: 1:04.97) u disciplini C2 u kojoj su do srebrnih medalja stigli njihovi sunarodnjaci Matoš Bier i Alva Bier (vrijeme: 1:06.73), a francuski tandem Žerom Pajen i Dimitri Tostein stigao je do trećeg mjesta na podijumu (vrijeme: 1:07.67).

Najbolja juniorka Evrope u disciplini K1 je Ev Žiber iz Francuske (vrijeme: 1:06.17), a iza nje je ostala Ana Retkova iz Češke Republike (vrijeme: 1:06.86), te Maja Banjato iz Italije (vrijeme: 1:07.17).

Čehinje su dominirale u disciplini C1. Do zlata je stigla Ana Retkova (vrijeme: 1:14.42), srebro je osvojila Jana Strilkova (1:15.56), a bronzanu medalju Simona Bundova (vrijeme: 1:15.82).

U nastavku današnjeg finalnog progama u disciplini sprint na programu su timske trke, a ceremonija svečane dodjela medalja zakazana je za 18.00 časova u dvorani „Centar“.