XS
SM
MD
LG

Švjontek vlada Njujorkom

Najbolja teniserka sveta Iga Švjontek osvojila je prvi put u karijeri Ju-Es open, pošto je u finalu u Njujorku savladala Tunišanku Ons Žaber 6:2, 7:6 (7:5).

Meč je trajao sat i 50 minuta, a Poljakinja je tako došla do trećeg grend slem trofeja u karijeri, nakon što je u dva navrata trijumfovala na Rolan Garosu (2020. i 2022. godine).

  Švjontekova je dobila poslednjih 20 setova u finalima koje je igrala na VTA turu, a trijumfom u "velikoj jabuci" inkasirala je 3,8 miliona dolara.

"Najviše sam ponosna na činjenicu da se mentalno ne slamam u važnim trenucima. Posle ovakvih mečeva, čak i ako izgubim, ne kajem se ni zbog čega jer znam da sam dala 100 posto. Ponosna sam i na to što – teniski gledano – imam više različitih rešenja i opcija na terenu, na pravi način koristim svoje veštine. Na to sam posebno ponosna jer znam kakav je osećaj nemati ideju na terenu, kada ne možeš da uradiš ništa da promeniš meč", izjavila je Švjontekova.

Što se samog meča tiče, viđena su dva različita seta – u prvom je Iga potpuno dominirala od rezultata 2:2, dok je u drugom viđena mnogo veća borba.

Tunišanka je dva puta uspevala da vrati brejk zaostatka, privukla je publiku na svoju stranu, ali nije imala snage da dodatno zakomplikuje duel protiv trenutno najbolje igračice na planeti.