XS
SM
MD
LG

Željo porazio Slogu

Foto: Damir Hajdarbasic

Fudbaleri Željezničara večeras su u svečanoj atmosferi stadiona Grbavica pred oko osam hiljada gledalaca ugostili Slogu iz Doboja. Željezničar je večeras proslavljao 101. rođendan i sve je prošlo u znaku ove činjenice, a uoči meča, predsjednik gostiju Miodrag Kršić uručio je predsjedniku Željezničara prigodan poklon za ovaj veliki jubilej.

Utakmica je otvorena minutom šutnje za nedavno preminulog Hajrudina Saračevića, legendarnog fudbalera Željezničara koji je odigrao preko 300 utakmica za klub sa Grbavice i bio je dio šampionske generacije iz 1972. godine.

Od prve minute utakmice, Željezničar je krenuo izuzetno ofanzivno ka golu gostiju, a već u četvrtoj minuti imao je prvu šansu preko Brazilca Santosa, čiji je udarac glavom odbranio golman gostiju Mihajlo Dabić.  

Željezničar je i nakon toga bio bolji tim, ali je dosta teško dolazio u prilike jer se Sloga vrlo dobro branila. U osmoj minuti je Željezničar imao novu šansu nakon lijepe akcije Beće i Santosa, a još jednom je Dabić bio uspješan.

U 20. minuti, glavom šutira Beća nakon ubačaja Galića, ali ni on ne pogađa, nakon čega Sloga uspostavlja terensku ravnotežu i u narednom periodu je i gostujući tim zaprijetio u nekoliko navrata.

U 28. minuti Leo Janković bježi odbrani Željezničara, sam izbija pred Bendera, ali golman Željezničara njegov udarac brani i Sloga propušta idealnu priliku da dođe do vodstva. 

Nekoliko minuta kasnije, Luka Kulenović bježi odbrani Željezničara, ali prije nego je uputio udarac zaustavljen je i lopta je izbačena. U 32. minuti, Amoa je pobjegao odbrani gostiju, ali je Dabić izbacio u korner. Nakon ubačaja iz kornera Semira Štilića, dobro skače Santos, ali lopta odlazi pored gola.

Željezničar je ponovo preuzeo kontrolu utakmice, a u 38. minuti stigao je domaćin do zasluženog vodstva. Faul je bespotrebno napravio u opasnoj zoni Staša Baštić, slobodan udarac je izveo Semir Štilić koji je pronašao Armina Hodžića, a ovaj udarcem glavom trese mrežu Sloge.

Do kraja prvog dijela nije bilo promjena, a Sloga je u drugo poluvrijeme ušla sa dvije promjene i sa idejom da proba biti ofanzivnija.

U 50. minuti je imala dobru šansu nakon što je Luka Kulenović spustio loptu do Stevanovića, koji je loše šutirao i propala je dobra šansa za gostujući tim. Na drugoj strani, Ajdin Drina je izašao sa svoje pozicije, pretrčao više od 40 metara u solo prodoru i šutirao, ali Dabić je odbranio njegov udarac.

Ulaskom Nedima Mekića, Željezničar je pokušao iskontrolisati posljednjih pola sata utakmice, a evidentno je bilo i da su se igrači oba tima prilično potrošili u ranijoj fazi izuzetno otvorenog meča koji se igrao u visokom tempu. Stoga je kvalitet utakmice postepeno opadao kako je vrijeme odmicalo. 

Pored dva udarca sa distance Nedima Mekića, imao je Željezničar još nekoliko polušansi, ali nije previše zabrinuo golmana gostiju Mihajla Dabića.

 S druge strane, nije ni Sloga bila opasna onoliko koliko je željela biti, a njen najbolji fudbaler Luka Kulenović naprosto nije mogao sam ništa značajno napraviti. Gosti su se u finišu meča bezuspješno pokušali otvoriti, pa je ostalo samo više prostora za kontranapade Željezničara, koje je vodio Samir Bekrić, no Plavi nisu uspjeli doći do drugog pogotka.

Meč je na kraju okončan rezultatom 1:0, a Željezničar je time ostao poravnat na tabeli sa Širokim Brijegom. Oba tima imaju po 19 bodova.

FK Željezničar - FK Sloga 1:0 (1:0)
Stadion: Grbavica, Sarajevo
Gledalaca: 8000
Sudija: Sabrija Topalović (Zenica)
Strijelci: 1:0 - Hodžić (38)
Žuti kartoni: Haračić, Mekić, Kosorić (Željezničar), Baštić, Stapić, Milanović, Zajić (Sloga)

FK ŽELJEZNIČAR: Bender, Galić, Kosorić, Drina, Malić, Hodžić, Beća (57. Mekić), Štilić (90+1. Bekrić), Amoah (88. Hajdarević), Santos, Haračić (88. Beganović). Trener: Edis Mulalić.

FK SLOGA DOBOJ: Dabić, Čolić, Stapić, Milanović, Kujundžić, Ristić, Baštić (46. Đorić), Popara (64. Zajić), Janković (46. Krstovski), Stevanović (61. Milaković), Kulenović. Trener: Zoran Ćurguz.


Željezničar 1 : 0 Sloga Meridian
Leotar 0 : 0 Sloboda
Zrinjski 4 : 0 Igman
Široki Brijeg 1 : 0 Posušje
Velež 1 : 1 Sarajevo
Tuzla City 0 : 1 Borac
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 11 7 1 3 22
2 Željezničar 11 5 4 2 19
3 Široki Brijeg 11 5 4 2 19
4 Tuzla City 11 5 2 4 17
5 Borac 11 5 2 4 17
6 Sarajevo 11 4 4 3 16
7 Sloga Meridian 11 4 2 5 14
8 Velež 11 2 6 3 12
9 Sloboda 11 2 6 3 12
10 Igman 11 3 3 5 12
11 Posušje 11 3 2 6 11
12 Leotar 11 2 2 7 8