XS
SM
MD
LG

Raduj se Srbijo

Veče za nezaborav, veče koje podseća na onu lisabonsku noć, veče velikog uspeha za srpski reprezentativni fudbal. Srbija je slavila u Oslu protiv Norveške – 2:0 (1:0) u poslednjem kolu Lige B nacija, Srbija je osvojila prvo mesto u grupi, Srbija je izborila plasman u elitno društvo (Grupa A) evropskog fudbala, na kraju Srbija je pre nego su i počele kvalifikacije za EURO 2024. izborila baraž za plasman na Prvenstvo Evrope! Naravno, Orlovi će, posle žreba koji sledi, želeti direktan plasman na EURO 2024. u Nemačkoj, ali nije loše imati nešto u rezervi. Zbog svega navedenog čestitke igračima, čestitke selektoru Draganu Stojkoviću i stručnom štabu, čestitke svima kojima je Srbija u srcu.

STRELCI: 0:1 Vlahović 42. 0:2 A. Mitrović 54. Stadion: Uleval (Oslo). Kapacitet: 28.000. Sudija: Mateo Lahoz

NORVEŠKA: Niland, Rajerson (od 57. Pedersen), Hanke-Olsen (od 79. Berg), Estigor, Meling (od 74. Bjerkan) ,Edegor, Aursnes (od 57. Ajer), Berge, Eljunusi (od 57. Larsen), Haland, Serlot.

SRBIJA: Milinković Savić, Veljković, S. Mitrović, Pavlović (89. Babić), Živković (od 72. Lazović), Lukić, I. Ilić, Tadić (90+2. Đuričić), Kostić (od 72. Radonjić), A. Mitrović (90+2. Jović), Vlahović.

Uvodni minutu meča pripali su domaćinu, ali to je praktično bilo sve do odmora, jer već od 10 minuta igre pitala se samo Srbija. Norveška je samo jednom opasno zapretila i to u prvom minutu meča kada je Haland bio u prilici, ali Vanja Milinković – Savić je fantastično reagovao. Nastavio je domaćin sa pritiskom, međutim kako je vreme odmicalo, Tadić i drugovi su preuzeli posed lopte i kontrolisali dešavanja na terenu. I gledali smo pouzdanu zadnju liniju, siguran vezni red sa Ilićem, Lukićem, Tadićem, , po strani veoma agilne Kostića i Živkovića, pokretljive Aleksandra Mitrovića i Vlahovića. Sve do 34. minuta nije bilo većih uzbuđenja, a onda je posle sjajne asistencije Tadića, Vlahović gađao glavom, ali Niland je sprečio već viđen gol. Nismo ipak dugo čekali na radost. Igrao se 42. minut, sve je krenulo od Pavlovića, nastavio je Tadić, usledila je povratna lopta Kostića i Vlahović je doneo zlata vredan gol. U pravom trenutku, pred odlazak na odmor.

Nastavak je doneo sličnu priču, samo sada bez one uvodne inicijative Norvežana. Ušli su Orlovi sa velikom dozom samopouzdanja u drugo poluvreme, sa jasnom željom da potvrde kvalitet, usuđujemo se reći, veću klasu. I potvrdili su je u 54. minutu. Tadić je iskoristio jednu poklon loptu, pronašao je večeras sjajnog Ivana Ilića koji je prosledio loptu do Aleksandra Mitrovića a zna se šta čeka protivnika kada je ona u njegovim nogama. Precizan šut i Niland ništa nije mogao da učini. Pedeseti, jubilarni gol Mitrovića u dresu sa državnim grbom, gol za plus dva na Ulevalu, gol koji je Srbiju približio velikom, velikom uspehu. I posle nove radosti slika je ostala ista. Norveška je pokušavala nešto da učini sa izmenama, ali prilike su se i dalje režale samo ispred mreže Nilanda. Mogli smo slaviti i ubedljivije, bilo je šansi, ali ne treba tražiti dlaku. Naklon Tadiću i saigračima za sve ostvareno u Ligi nacija, pre toga u kvalifikacijama za Prvenstvo sveta. Čestitke selektoru Stojkoviću i saradnicima, Srbiji se divi fudbalski svet na svemu što je postigla u prethodne dve godine. A tek dolazi samit u najboljih u Kataru. Raduj se, Srbijo!