XS
SM
MD
LG

Mladen Krstajić preporodio Bugare

Mladen Krstajić i Valentin Ivanov

Mladen Krstajić je preporodio bugarski nacionalni tim! Nekadašnji kapiten Partizana, fudbaler Šalkea i reprezentativac ima stoprocentan učinak na klupi Bugarske – dvije utakmice, dvije pobjede. Prvo je savladan Gibraltar (5:1) na domaćem terenu, a potom i Sjeverna Makedonija u Skoplju na nacionalnom stadionu “Toše Proeski” (1:0), pa je Bugarska završila na drugoj poziciji četvrte grupe “C” divizije.

 


Nekadašnji selektor Srbije sa Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine, koji je uveo Orlove u “B” diviziju UEFA Lige nacija, oduševio je bugarsku sportsku javnost koja je jedinstvena u stavu: “naši fudbaleri opet igraju srcem za Bugarsku!” Borislav Mihajlov, legendarni golman Bugara sa Svjetskog prvenstva 1994. godine u SAD kada je osvojeno četvrto mjesto je izjavio:
-Konačno smo dobili pravog selektora! Ponovo imamo autoritet u svlačionici što se vidi i na terenu. Naši igrači su, pozitivno, neprepoznatljivi. S Mladenom Krstajićem imamo reprezentativnu budućnost.
U junskim utakmicama UEFA Lige nacija Bugari su u četiri utakmice osvojili tri boda (tri remija i poraz) uz gol razliku 6:7 na trećoj poziciji, da bi takmičenje završili kao drugi, sa devet bodova i gol razlikom 10:8, te mogućnošću da se izbore za baraž za Evropsko prvenstvo ukoliko se prvoplasirana Gruzija, koja je prešla u “B” diviziju, plasira na završnicu kontinentalnog šampionata.
Prvi put još od 2018. stigle su dvije uzastopne pobjede u ovom takmičenju, ujedno je obezbijeđen i četvrti šešir za žrijeb i predstojeće kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024. godine. Nekadašnji selektor Srbije nije želio da stvara euforiju.
-Prije svega moram da čestitam svom timu na pobjedi i prikazanoj igri protiv Sjeverne Makedonije. Pokazali smo da možemo da igramo na visokom nivou. Oni su dobili crveni karton, ali da nije bilo toga, igrali bismo još ofanzivnije, zasluženo smo slavili. Bilo nam je važno da ostanemo u četvrtom šeširu pred žrijeb i uradili smo sve kao što smo planirali. Bilo je mnogo tenzije uoči ova dva meča i želim da naglasim da nam treba još vremena da se razvijemo, adaptiramo jedni na druge i da zajedno napredujemo pred izazove koji nas očekuju u narednom periodu - poručio je Krstajić.
Pobjeda u Skoplju za Bugare je više od sama tri boda obzirom na istoriju odnosa dvije komšijske zemlje. Bugari su savladali ekipu koja je s predstojećeg Mondijala u Kataru izbacila aktuelnog evropskog šampiona Italiju i to na njenom tlu! 
-Najvažnije je da imamo viziju i da znamo kojim putem treba da idemo – konstatovao je Krstajić.
Stameni Zeničanin koji je sa Radnikom iz Bijeljine napravio istorijske rezultate osvojivši Kup BiH i plasmanom na međunarodnu scenu u dva navrata na klupu nacionalnog tima Bugarske stigao je posredstvom agenta Željka Dekića iz Pule, nekadašnjeg fudbalera Podgrmeča iz Sanskog Mosta i Rudar Prijedora.
-Razgovarao sam sa Borislavom Mihajlovom, predsjednikom bugarskog Saveza koji mi je prenio impresije i veliko zadovoljstvo činjenicom da je Mladen Krstajić došao na mjesto selektora. Takmičarske ambicije Bugarske su već počele da rastu… Mihajlov, koji u Bugarskoj uživa status božanstva, je oduševljen i prezadovoljan. Ispričao mi je anegdote kako je Krle uspio da motiviše fudbalere, u kojima je probudio “nacionalni kod”. Zato su “ginuli” protiv Makedonaca u Skoplju! Atmosfera oko bugarskog nacionalnog tima koja je bila negativna u junu u septembru se dijametralno suprotno promijenila. Od tuge i očaja stigle su pobjede i sjaj – rekao je Željko Dekić.
Mladen Krstajić je otvorio nove stranice istorije u svojoj fudbalskoj, trenerskoj – selektorskoj karijeri...