XS
SM
MD
LG

Mihajlo Dabić ponosan na reprezentativni debi

Foto/ Sport i mladi - Rade Šešlak

Dvadesetogodišnji čuvar mreže Sloge iz Doboja Mihajlo Dabić debitovao je ove sedmice za U21 reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Selektor Igor Janković pružio mu je priliku u prvom poluvremenu utakmice protiv Slovenije u gostima, te je time ovaj mladi golman stigao do svojih prvih minuta u nacionalnom timu.

U razgovoru za naš portal ovaj nadareni golman govori o debiju za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, ali i prvom krugu Premijer lige BiH koji je iza nas, a gdje je on na šest mečeva čuvao mrežu Dobojlija.

- Samim tim što je ovo moj debi za reprezentaciju, utisci su odlični. Naravno, pozitivan rezultat iz meča protiv Slovenije je i doprinio tome da se rado sjećam ove utakmice. Ovo je za mene sigurno jedno sasvim novo iskustvo, na koje sam ponosan. Poziv za mene predstavlja plod dugogodišnjeg truda, rada i priliku da se dokažem na novom nivou i pokažem šta znam. Zahvalan sam selektoru Igoru Jankoviću na prilici koja mi je pružena. Ostaje na meni samo da nastavim da radim i da se trudim i nadam se da će biti još poziva, rekao je na početku razgovora za naš portal Mihajlo Dabić.

Zoran Ćurguz je na početku sezone dosta rotirao golmane, dobili su šansu i Elvir Trako i Danilo Đulčić, a na kraju nekako je najviše prilike dobio Dabić, koji je branio šest od jedanaest utakmica i na tri meča sačuvao mrežu netaknutom.

- Za sada sam zadovoljan kako ide. Smatram da to može još bolje i da ću kroz utakmice sticati dodatno iskustvo koje ću kasnije iskoristiti za što bolje partije. Od utakmica na kojim sam branio, jedino nisam zadovoljan utakmicom protiv Slobode, gdje smo primili četiri gola. Ostale su bile dobre.

Trener Dobojlija je nedavno u razgovoru za naš portal istakao kako je previše golova primljeno i da se mora raditi na tom balansu napada i odbrane tokom reprezentativne pauze. Dabić nije bio sa ekipom prethodnih dana, ali se slaže sa trenerom da se defanziva mora popraviti.

- Činjenica je da smo primili previše golova, tu se slažem sa trenerom. Trudićemo se i nadam se da ćemo popraviti taj segment igre, što bi sigurno donijelo značajno bolje rezultate u nastavku sezone.

Dabić je prošle godine čuvao mrežu Ljubića iz Prnjavora, prvoligaša Republike Srpske, na fantastičan način. I upravo kada se u finišu sezone lomilo ko će biti drugoplasirana ekipa na tabeli, Sloga Doboj ili Sloboda iz Novog Grada, što bi, vjerovalo se tada, bilo presudno za ulazak u Premijer ligu u slučaju odustajanja Krupe, Dabić je zablistao. U posljednjem kolu on je u Prnjavoru odbranio dva penala Slobodi iz Novog Grada, sačuvao svoj gol i Slogu iz Doboja ostavio na drugom mjestu. Naljeto, stigao je među Dobojlije.

- Ovdje se osjećam kao kod kuće. Lijepo sam dočekan i mislim da sam se dobro uklopio u ekipu, što je najbitnije. Atmosfera je dobra i smatram da je ovo za mene pravi izbor i pravi iskorak u karijeri.

Pred Slogom je sada utakmica protiv Borca u Novom Gradu. Ljetos su natjerali Nenada Lalatovića da prvi put podnese ostavku.

- Tako je, očekuje nas težak meč. Borac je izuzetno kvalitetna ekipa, ali ne idemo sa bijelom zastavom. Potrudićemo se da im pomrsimo konce i pokušamo osvojiti bodove.


Sarajevo 2 : 4 Igman
Posušje 2 : 1 Velež
Sloboda 1 : 2 Željezničar
Sloga Meridian 2 : 1 Borac
Leotar 2 : 1 Široki Brijeg
Tuzla City 3 : 0 Zrinjski
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 33 25 3 5 78
2 Borac 33 18 4 11 58
3 Željezničar 33 15 8 10 53
4 Sarajevo 33 15 7 11 52
5 Široki Brijeg 33 13 9 11 48
6 Velež 33 11 12 10 45
7 Tuzla City 33 10 7 16 37
8 Igman 33 9 10 14 37
9 Sloga Meridian 33 10 7 16 37
10 Posušje 33 10 7 16 37
11 Leotar 33 9 7 17 34
12 Sloboda 33 7 11 15 32