XS
SM
MD
LG

Kuvalja: U Rusiji svi znaju za Srpsku, osnivamo novu sportsku asocijaciju

Direktor Biciklističkog saveza Republike Srpske Vladimir Kuvalja dobio je velike ovacije za govor pred 2.500 posmatrača na Međunarodnom forumu sporta u ruskom gradu Kemerovo zbog podrške tamošnjim sportistima, ali i prijedloga da osnuje novu sportsku asocijaciju koja neće biti u raljama politike i zapadnih moćnika.

Kuvalja je bio jedan od sedam govornika na desetom forumu koji je deseti put okupio čelnike svih sportskih saveza Rusije, istaknute sportiste, predstavnike ministarstava sporta, ali i goste sa Bliskog istoka i okolnih zemalja. Zahvaljujući podršci koju već dugo pruža ruskim sportistima, prvo zbog zabrane upotrebe simbola, a potom i sankcija usljed specijalne vojne operacije u Ukrajini, postao je vrlo poznat u najvećoj zemlji svijeta, a sudeći prema zaključcima sa foruma, saradnja je tek počela. Formiranje evroazijske asocijacije sporta naišlo je na podršku kako predstavnika ministarstva sporta, Olimpijskog komiteta Rusije, tako i zvanica sa Bliskog istoka i bivših sovjetskih republika.

- Očigledno da je velika potreba formiranja nove međunarodne asocijacije koja će imati veliki uticaj na svjetskom nivou. Rusija i zemlje oko nje su sportske sile, ali ono što je urađeno njenim sportistima dovelo je do ovakve reakcije. Stvaranje evroazijske asocijacije koju sam predložio naišao je na odobravanje svih prisutnih. To nije sila ili hir već potreba, jer bi obezbijedila da se čuje riječ sa ove strane svijeta, a ne da im sude pojedinci iz zapadnih zemalja. Svi koji žele mogu da joj pristupe i svi će biti jednaki, bez da jedni nameću mišljenja ili svoja pravila drugima - rekao je Kuvalja.

Sportisti iz Srpske i Srbije koji su bili na vrhuncu karijere devedesetih godina dobro znaju šta znače sakncije. Ko zna za koliko medalja su uskraćeni samo zato što je neko procijenio da ne mogu na borilišta zbog nesrećnog rata za koji nisu ni krivi ni dužni. Zato je Kuvalja bez zadrške podržao sportiste ove velike sile, po cijenu da događaji koje organizuje budu suspendovani.

- Mnogo sam rizikovao, ali ljubav koju sam dobio u ovih pet, šest dana koliko sam proveo u Rusiji su znak da nisam pogriješio. Uvijek sam ponavljao da svi sportisti trebaju da imaju jednake uslove, a u novoj asocijaciji to će zagarantovano imati. Iznenadio sam se što svi znaju za situaciju sa Svjetskog prvenstva u amaterskom biciklizmu u Istočnom Sarajevu kada smo pustili himnu Rusije njihovoj biciklistkinji Marini Letaevoj iako to nije bilo dozvoljeno. Mnogo cijene naš gest i izuzetno su nam zahvalni što im pružamo podršku. Iskazali su mi veliku čast, a ja sam ponovio ono što sam isticao od početka - svjetski sport bez Rusije nije mjerljiv, a prvenstva nisu prava prvenstva - naglasio je Kuvalja.

Oduševljen je toplim prijemom domaćina kako u Moskvi, tako u Kemerovu, a posebno je srećan što su svi čuli za Republiku Srpsku.

- To možemo da zahvalimo našoj spoljnoj politici i čestim susretima srpskog člana predsjedništva BiH Milorada Dodika sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom. Spremni su da nam pomognu ne samo u oblasti sporta nego i u svim drugim sferama. Razgovore koje sam vodio sa čelnim ljudima ruskog biciklizma, ministrom sporta i prvim čovjekom Olimpijskog komiteta Rusije daju mi za parvo da kažem kako ćemo u narednom period imati snažnog saveznika koji će doprinijeti razvoju našeg sporta - rekao je Kuvalja.