XS
SM
MD
LG

Strategija trenera Zorana Vasiljevića uspešno se primila na "Traktoriste"

Zoran Vasiljević, FK IMT - foto: lična arhiva

Dosadašnji tok prvenstvo prvoligaša protiče u znaku “Traktorista”. Šest bodova viška u odnosu na prvog pratioca RFK Grafičara (meč manje) i devet od trećeplaisirane Inđije su solidan kapital u ligi za koju svi tvrde da je izjednačena. Statistički gladano, Novobeograđani imaju najviše pobeda, najčvršću odbranu i treći napad lige. Do susreta sa Radom na sedam utakmica primili su jedan gol i mreže Kojića mirovala je 270 minuta. Mlađani Luković (16) je drugi strelac lige sa šest postignutih golova... Trebalo bi prostora da nabrojimo sve epitete koji krase “crvene” i izdvajaju od rivala. Nekako u senci sjajnog izdanja svojih fudbalera trener Zoran Vasiljević se ne obazire na pomenute brojke, ne voli da se oglašava na velika zvona. Zasukao je rukave i kaže da dela govre više od svake izgovorene reči.

- Polako ulazimo u nešto što želimo da igramo, a utakmica sa Metalcem je model čemu težimo. To sam igračima predočio da želim da tako uvek igramo. Obožavam da igramo u sistemu 4-4-, ili da u toku utakmice promenim u 3-4-3. Svojevrsan je paradoks da forsiraš ofanzivnu opciju a primiš najmanje golova u ligi. Naša odbrana je na centru, branimo se visokim presingom, tako ostavljamo našu polovinu protivniku da nas iz kontri ugrozi. Ovakav pristup je zahtevan na mentalnom i fizičkom planu. Ugledao sam se na španski model (Emeri Viljareal) koji primenjuju sistem sa tri igrača u zadnjem redu i italijanski (Gasperini Atalanta) sa četvoricom ispred gola - stručno objašnjava Vasiljević i napominje da video materijale sa pomenutih liga šalje igračima, radi se na treningu kako bi mogli da osete i prepoznaju na terenu i primene na utakmicama. Navodi da je potrebno mnogo ponavljanja da bi se tim sinhronizovao, proceniti ko je u datom trenutku u najboljoj formi, na tome se bazira sistem i stil igre koji žele da nametnu rivalu.

Trener Vasiljević uvek gleda nastup omladinaca u ligi Srbije i kad god je prilika želi da ih nagradi određenom minutažom u prvom timu. Otuda uvek iskrsne neko nepoznato ime široj fudbalskoj javnosti. To je strategija kluba kojoj se u svakoj prilici teži čak ima prioritet u odnosu na rezukltatska ostvarenja.

- U IMT-u rad je pre svega baziran na usavršavanju i stasavanju mladih igrača, da shvate i nauče da primenjuju u datoj situaciju. Za igrača je najvažnije da upozna svoju ekipu i forsira željeni sistem igre, kad ga usvoje prilagođavanje je minimalno. Nisam preokupiran protivnikom, najvažnije je koliko tvoj tim može od nabrojanog da sprovede u delo, to je suština - izričit je poznati stručnjak.

Dok je vodio kadete i omladince Vojvodine, Zoran Vasiljević nikada nije bio poražen od beogradskih ekipa, isto se ponovilo kada je vodio prvi tim “lala” protiv Partizana. Dok je vodio Kabel uvek su bili u vrhu na pragu Super lige i ponovo je bio uspešan u okršajima sa pet ondašnjih prvoligaša iz glavnog grada. Niz je na kratko ptrekinut protiv RFK Grafičara u tekućoj sezoni a to kao da im je dalo dodatni stimulans da budu još bolji.