XS
SM
MD
LG

Spas sa penala u posljednji čas: Borac sa dva gola u sudijskoj nadoknadi savladao Posušja

Foto/ HŠK Posušje

Izuzetno suh i neravan teren stadiona Mlakve otežavao je posao fudbalerima obje ekipe, zbog čega je izostao kvalitetniji fudbal. Igrači su se dosta mučili sa kontrolom lopte i nisu uspijevali tečnim i brzim akcijama koristiti situacije kada bi imali tranziciju i višak igrača u akciji. 

Prvo uzbuđenje vidjeli smo u 11. minuti kada je Borac zaprijetio u dva navrata, ali je defanzivac Posušja Kenan Horić sjajno intervenisao oba puta, da bi na kraju akcije Tatar iz solidne pozicije šutirao preko gola.

Tri minute kasnije zaprijetilo je i Posušje odličnom akcijom po lijevoj strani, Jović je dobio loptu u odličnoj poziciji, ali umjesto da šutira odlučio je pokušati proigrati saigrača, te je odbrana Borca otklonila opasnost.

Nakon toga je uslijedio period mirnije igre, dosta netačnih pasova i nemogućnosti kreiranja kvalitetne akcije na obje strane, iako je, zanimljivo, Posušje imalo posjed lopte na svojoj strani.

A onda smo u 35. minuti vidjeli najbolju šansu u dotadašnjem dijelu utakmice. 

Tatar se sjajno ubacio iz drugog plana i bio sam pred golmanom Posušja, ali je želio biti nesebičan i proslijediti loptu na drugu stativu za Piščevića, no dodao ju je prejako i Piščević je nije uspio glavom poslati u praznu mrežu.

Posušje je do kraja prvog dijela zaprijetilo nakon dobre tranzicije, ali je izostala kvalitetnija završnica te je prvo poluvrijeme završeno bez golova.

Drugo poluvrijeme donijelo je dosta više uzbuđenja, a početak istog prošao je u dominaciji fudbalera Posušja koji su već u prvim minutama nastavka došli do stopostotne šanse.

Nakon prekršaja koji je napravio Vojnović i zaradio žuti karton, Toni Jović je iz slobodnjaka sa ivice šesnaesterca uputio fantastičan udarac koji je zaustavila prečka gola Borca. Lopta se od prečke odbila na gol liniju, a potom do Vukoje koji je pokušao atraktivnim udarcem zatresti mrežu Borca, ali je loptu poslao preko gola. 

Desetak minuta kasnije Posušje je ponovo zaprijetilo i to nakon lijepe kombinacije na desnoj strani i ubačaja u šesnaesterac gdje je lopta ponovo došla do Vukoje, no ovoga puta njegov pokušaj odlazi pored desne stative gola Banjalučana. 

Igrala se 61. minuta kada je Borac po prvi put zaprijetio u drugom poluvremenu. Ninković je izašao sam pred golmana Posušja, no njegov šut otišao je pored gola. Vrijedi istaći da su fudbaleri Posušja tražili ofsajd poziciju u ovoj situaciji, te da je usporeni snimak pokazao da Ninković vjerovatno i jeste bio u nedozvoljenoj poziciji, no zastavica se nije podigla. 

Sredinom drugog poluvremena Borac je imao stopostotnu šansu. Ninković je ubacio loptu iz slobodnjaka sa lijeve strane i pronašao Mrkaića koji je sa nekoliko metara udaljenosti silovito šutirao, ali je Luka Kukić jednom od najboljih intervencija sezone spasio svoj gol. 

Kako se meč bližio kraju, tako je Borac sve više napadao, a to im je donijelo novu priliku u 81. minuti susreta. U njoj se našao Jovo Lukić koji je šutirao glavom, ali preko gostujućeg gola.

Novu šansu Borac je imao u 86. minuti, ali nakon velike gužve u šesnaestercu Posušja defanzivci gostujućeg tima uspjeli su izblokirati čak tri udarca koji su išli prema njihovom golu.

I onda u finišu prava drama. Igrala se 90. minuta kada je Gabrijel Boban iskoristio kiks Aleksandra Vojnovića na centru i izašao na Ćetkovića i savladao ga za 1:0. Djelovalo je da Posušje ide ka ogromnoj pobjedi nad Borcem na "Mlakvama", ali onda preokret.

U trećoj minuti sudijske nadoknade jedan od rijetkih kikseva gostujuće odbrane, a kažnjava ga veznjak Nedeljko Piščević. Odmah u narednom napadu praktično Enver Kulašin bježi po desnoj strani, Jovan Vladimir Pavlović ga obara u kaznenom prostoru, a Miloš Gigović pokazuje na penal. Siguran realizator bio je Goran Zakarić za veliki trijumf Borca.


Sarajevo 2 : 4 Igman
Posušje 2 : 1 Velež
Sloboda 1 : 2 Željezničar
Sloga Meridian 2 : 1 Borac
Leotar 2 : 1 Široki Brijeg
Tuzla City 3 : 0 Zrinjski
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 33 25 3 5 78
2 Borac 33 18 4 11 58
3 Željezničar 33 15 8 10 53
4 Sarajevo 33 15 7 11 52
5 Široki Brijeg 33 13 9 11 48
6 Velež 33 11 12 10 45
7 Tuzla City 33 10 7 16 37
8 Igman 33 9 10 14 37
9 Sloga Meridian 33 10 7 16 37
10 Posušje 33 10 7 16 37
11 Leotar 33 9 7 17 34
12 Sloboda 33 7 11 15 32