XS
SM
MD
LG

HALO, ALMERIJA - Babić: Najjači žele da nas izbegnu

Srđan Babić

Srđan Babić ne želi da prognozira domet Srbije na Svetskom prvenstvu u Kataru, ali mu prijaju pohvale rivala
Almerija Srđana Babića je pre preksinoćnjeg poraza od Betisa (1:3) u španskom šampionatu savladala Rajo Valjekano (3:1). Reprezentativac Srbije i zamenik kapitena novog člana La lige postigao je prvi gol u elitnoj konkurenciji zemlje na Iberijskom poluostrvu.

 


Babićev gol podigao je moral ekipe u borbi za opstanak. Stameni Banjalučanin zatresao je mrežu udarcem glavom posle centaršuta iz kornera, i tako pomogao d ekipa iz Andaluzije ostvari drugu pobedu.
- Srećan sam što sam postigao gol, isplatio se moj dolazak u šesnaesterac protivnika. Praktikujem da svaki korner ili slobodan udarac sa strane odem „na izlet” pred protivničku  mrežu i nadam se da će ovakvih situacija i golova biti još u narednom periodu. Na treninzima uigravamo prekide i sve ono što radimo događa se i na utakmicama. Zadovoljan sam formom i igrama, mada uvek može više i bolje, što je upravo i moja fudbalska deviza – počeo je priču Srđan Babić u telefonskom razgovoru za naš list.
Gol protiv Rajo Valjekana uticao je i da budete izabrani u idealni tim osmog kola?
- To je posebna čast, privilegija i veliko priznanje. Ovo priznanje za mene je samo još veća obaveza i dodatni motiv.
Na ovaj način još jednom ste se preporučili selektoru Srbije Draganu Stojkoviću da vas uvrsti na spisak putnika za Svetsko prvenstvo u Kataru?
- Ne bih da predviđam bilo šta, moje je da igram što bolje umem, a selektor odlučuje. Zahvalan sam Stojkoviću što mi je dao šansu da debitujem za državni tim u Ligi nacija, a kad bude objavljen konačan spisak putnika za Mondijal onda možemo da pričamo o svemu. Ima do Katara još mnogo vremena, sada sam trenutno skoncentrisan na igre u klubu, čeka nas veliki i težak posao.
Posle mnogo vremena ponovo se optimizam širi navijačkim redovima Orlova. Sa Stojkovićem kao selektorom vraćen je kult reprezentacije. Verujete li da ćete proći grupu sa  Brazilom, Švajcarskom i Kamerunom?
- Ne bih se bavio bilo kakvim prognozama, ali je jasno da igramo lepo, atraktivno i efikasno. Vidi se „rukopis” selektora Stojkovića. Mnogi žele da nas izbegnu kao  protivnika, čak i oni najjači i najtrofejniji! To je najbolji pokazni parametar koje pozicije zauzima naša  reprezentacija Srbije u današnjem svetskom fudbalu.
Dobrim igrama u dresu Almerije izazvali ste interesovanje pojedinih jačih i poznatijih klubova, ne samo na Iberijskom poluostrvu?
- Tačno je da su u menadžersku agenciju koja zastupa moje interese stigli određeni pozivi, ali je zimski prelazni rok mnogo daleko, a i Mondijal je pred nama… Ugovorom sam vezan za Almeriju, igram jednu od pet najkvalitetnijih liga u svetu i zadovoljan sam tom činjenicom. Naravno, želja mi je da budem u nekom većem klubu, a videćemo šta će od svega toga da bude – zaključio je Babić.

Debi iz snova

Srđan Babić je debitovao za seniorsku reprezentaciju Srbije u Ligi nacija na „svojoj” Marakani protiv Švedske (4:1). Igrao je svih 90 minuta.

- Imao sam debi iz snova, pamtiću tu utakmicu do kraja života. Iako smo bili kažnjeni, deca su nam velika podrška, njihova graja nas je nosila do preokreta i pobede. Ogromna želja bila mi je da igram za A tim posle osvojene titule svetskog prvaka za igrače do 20 godina na Novom Zelandu 2015. – rekao je rođeni Banjalučanin.

Nema lakih rivala

U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. u Nemačkoj Orlovi će igrati u G grupi sa komšijama, nosiocem Mađarskom, Crnom Gorom, Bugarskom i Litvanijom.
- Tačno je da smo imali sreće prilikom izvlačenja grupa. U današnjem fudbalu ipak, nema laganih protivnika, svi znaju da igraju i sigurno je da nam niko neće pokloniti bodove. Moraćemo da uložimo maksimum da bismo pobedili. Osim toga, mnogi nas smatraju za izrazitog favorita u grupi i taj epitet treba da opravdamo na terenu. Verujem da će naša reprezentacija posle 24 godine pauze konačno zaigrati na kontinentalnom šampionatu – optimista je Srđan Babić.

Banjalučki niz reprezentativaca

Srđan Babić je nastavio niz reprezentativaca iz Banjaluke. Računajući i SFRJ dugačak je spisak: Tomo Knez, Velimir Sombolac (olimpijski pobednici), Abid Kovačević, Vinko Marinović, Miroslav Savić, Neven Subotić…
- Srbija u mojoj Banjaluci i Republici Srpskoj ima armiju navijača i posebno sam ponosan na to. Čast mi je i velika obaveza biti u društvu takvih velikana.

Sportski žurnal