XS
SM
MD
LG

Terzić o Zvezdinoj sezoni

Zvezdan Terzić

Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić sumirao je sve ono što je urađeno u prethodnom periodu, ali i izneo planove za budućnost kada je reč o našem klubu. 

- Ušli smo u sezonu sa velikim ambicijama, znate i sami da je cilj bio ulazak u Ligu šampiona, a izborili smo se u prethodnim sezonama da imamo povlašćen put, što znači da smo igrali protiv slabije rangiranih ekipa od nas. Pojačali smo se adekvatno, znate da niko nije otišao iz Zvezde, a da smo doveli pet fudbalera koji su odmah ušli u prvi tim - Milunović, Kangva, Bukari, Mitrović i Pešić. Imali smo velika očekivana, svi su govorili da je ovo najbolji tim u poslednjih 30 godina, još od Barija. Počeli smo dobro sezonu, igrali odlično, dominirali, postizali po pet, šest, sedam golova. Svi se sećate utakmice protiv Pjunika... Ušli smo kao veliki favorit u dvomeč sa Makabijem, ali nismo iskoristili šansu. Imali smo dve utakmice gde vodimo u poluvremenima, a na kraju smo izgubili 4:5. Kada sagledamo to, nismo ispunili osnovni cilj, a to je ulazak u Ligu šampiona. Makabi je ozbiljna ekipa, pokazali su se u grupnoj fazi, odlično su odigrali protiv Juventusa kada su dominantno pobedili i pokazali da imaju kvalitet, te da nisu za potcenjivanje. Bez obzira na to, nismo zadovoljni, jer smo očekivali Ligu šampiona i smatram da smo bolja ekipa od Makabija. Posle toga je došlo do razočarenja, izduvanog balona, emotivno i energetsko pražnjenje. Trener Stanković je podneo ostavku, mogli smo da prođemo i gore, ali održali smo stabilnost u klubu i ekipi. Na terenu smo i na dominantan način završili polusezonu u takmičarskoj godinikoja je najvažnija u istoriji Zvezde i pitanje je da li će se u budućnosti pojaviti ovako bitna sezona kao do sad. Po prvi put u istoriji, prvak Srbije ide direktno u Ligu šampiona. Znači i to klubu, ne samo zbog finansijske inekcije od 30 miliona evra, nego i utvrđivanje Zvezde na evropskoj mapi gde ćemo ponovo biti na velikoj sceni sa klubovima - počeo je Terzić. 

Ipak, šampionska trka nije gotova, uprkos 10 bodova prednosti našeg tima.

- Imamo vremena da se spremimo dodatno. Šampionska trka nije gotova, a protivnik je najopasniji kad ga potcenite. Nemamo pravo to da radimo, jer je Partizan u Evropi pokazao da radi dobro, ima dobru ekipu, odličnog trenera i bez obzira na 10 bodova prednosti se ne opuštamo. Prvenstveno je cilj da budemo šampioni i mislim da ćemo biti, ali pozivam sve u klubu na opreznost i ističem da nema opuštanja. Imamo još 18 utakmica do kraja sezone, prešli smo polovinu, ali predstoje nam pripreme, prelazni rok sa pojačanjima. Svesni smo šta nam nedostaje, fali nam sveže krvi, nova energija, mlađi i brži igrači, atletski sposobniji da odgovore zahtevima evropskog fudbala. 

Tešku grupu je Zvezda imala u Ligi Evrope.

- Imali smo tešku grupu, jer smo igrali protiv šampiona svojih zemalja - Ferencvaroša i Trabzona. Oni su s velikim ambicijama ušli u kvalifikacije, uložili u tim, hteli u Ligu šampiona, ali su zaustavljeni, kao i mi. Ostala je Liga Evrope, ne mogu da kažem utešna, ali sigurno ne kao Liga Šampiona. Naravno, tu je bio i Monako koji je ubedljivo najkvalitetniji tim u našoj grupi, što se možda po bodovima ne vidi. Utakmice u grupi su nam bile od sjaja do očaja. Nismo nezadovoljni sa šest osvojenih bodova, ali sam nezadovoljan sa dve utakmice koje smo odigrali daleko ispod nivoa, a to su mečevi u Trabzonu i Monaku. Zvezda ne sme da izgleda nejako, bez obzira s kim igra, sve i da je preko puta Real, Bajern ili Liverpul. Možže da se izgubi, pa poraženi smo bili i od Rendžersa 3:0, pa je utisak bio drugačiji. Ne sme da se izgubi onako kao što se desilo u Monaku, gde je još veći rezultat mogao da bude, ali svesni smo gde smo pogrešili - u pripremi utakmice. Naivno smo ušli u meč, ali svesni smo bili da je preko puta nas bila kvalitetna i atletski dobra ekipa. Ipak, kada idete u ring protiv jačeg boksera, ne sme gard da bude spušten. Znamo da to u Monaku nije realna slika našeg tima. Ovi igrači mogu bolje, pogotovo uz dopunsku selekciju koja će se desiti u januaru. Imamo igrače koji su tu pet, šest godina i mnogo su nam doneli, tako da je realno i prirodno da i kod njih dođe do zasićenja. Energetski pad, dugo trajanje u sredini. Sve te kritike koje čujemo su opravdane, a i da ih ne slušamo, perfekcionisti smo i znamo šta treba da činimo da Zvezda bude bolja. Sve u svemu, nalazimo se u najvažnijoj sezoni u istoriji kluba i spremamo se da budemo relevantniji u Ligi šampiona, nego u prethodnoj sezoni. Igrali smo dva meča nedeljno, veliki pritisak, i fizički, i psihološki. Posle utakmice sa Zenitom, igrači idu na odmor, a mi ćemo nastaviti da radimo sve što treba da na proleće budemo bolji. 

Milojević je trener na duže staze, ali rezultati će sve reći.

- On je jedan od najtalentovanijih srpskih trenera, ali svi smo svesni da Zvezda donosi ogroman pritisak i da nije lako raditi i sprovesti ideje. Milojević je nasledio ekipu na plus sedam, sada je plus 10, tako da je napravio dodatnu razliku i time smo zadovoljni. Zadovoljni smo i kako smo izgledali na utakmicama protiv Ferencvaroša i Trabzona na Marakani, tu je pokazao talenat i sposobnost da izvuče maksimum iz ekipe. Nismo zadovoljni pomenutim utakmicama protiv Trabzona i Monaka u gostima, naivno je ušao, ali to su ljudske stvari i greši se u sportu. Bili smo previše ofanzivni, naivni. On je takođe morao da prođe neke stvari s ekipom, a sada smo na 10 bodova prednosti i računamo na njega gledajući duži period. Ipak, sve zavisi od njega i rezultata. Moraš da pobeđuješ da bi opstao, i to važi za svakog od nas. Nema minulog rada, svaki dan je novi izazov i dokazivanje, jer to narod očekuje od nas. Ne zadovoljavamo se postojećim, želimo bolje. Činjenica je da smo u konstantnoj i permanentnoj poziciji raskoraka između velikih želja i malih mogućnosti, ali to narod ne zanima i ne možemo da ih ubeđujemo. Mi smo po budžetu 150. klub u Evropi, a po rezultatu 34, ali to njih ne interesuje. Za narod je Zvezda šampion Evrope, najveći klub na ovim prostorima i naša je obaveza da budemo dominantni. Treba ponavljati i tu 2014. godinu kada nije bilo struje, nismo imali igrače za pripreme, niti izvor prihoda i bili 209. u Evropi, a za rivala imali Partizan koji je dominirao u prethodnom periodu. Šampionska titula je tad bila misaona imenica, a da je neko rekao bilo kom navijaču da će tri, četiri godine posle toga Zvezda igrati Ligu šampiona - rekli bi mu da nije normalan. Ali uspeli smo u tome, međutim narod to zaboravi, a ja to prihvatam. Pred nama su novi ciljevi. 

Zvezda želi da zadrži okosnicu tima, ali pita se i tržište. 

- Ne može Dragović da ide, on je potreban Zvezdi. Zapravo svi igrači su nam potrebni. Revidiraćemo spisak igrača koji su imali manju minutažu, ukazaćemo šansu mladima, biće prelazaka iz Grafičara u prvi tim, tu pre svega mislim na braću Mituljikić. Možda i vratimo nekog s pozajmice, pa će stariji igrači koji nisu imali minutažu, biti malo pomereni u stranu. Niko ne može da ide, ali ovo je zakon tržišta i u slučaju dobre ponude, pustićemo Erakovića i Mitrovića. Ipak, ono što mi finansijski tražimo, tu ponudu nemamo, tako da je veća verovatnoća da ostanu. 

Zvezdino dete - Strahinja Eraković je deo reprezentacije Srbije na Svetskom prvenstvu.

- Igrači se u Srbiji kratko završavaju i čim neko skrene pažnju, odmah ode, jer su za klubove transferi glavni izvor finansiranja. Erakovića nismo prodali kad smo imali ponudu, stasao je kao igrač i on sad ne igra zato što je "bonus", nego jer je izrastao u jednog od najboljih fudbalera Crvene zvezde i potpuno je zasluženo dobio poziv za Svetsko prvenstvo. Moram da pohvalim činjenicu da Zvezda odavno nije imala igrača na Svetskom prvenstvu, a ove godine ih je trojica - Borjan (Kanada), Bukari (Gana) i Eraković (Srbija). Sve to je pokazatelj da imamo kvalitetne igrače, dobar tim, pravu selekciju i da smo stvarali i dovodili kvalitetne igrače. Ponosni smo na to, to je veliko priznanje za Zvezdu. 

Kulibali se nije snašao, a potraga za novim napadačem traje. 

- Nikad ne komentarišem stvari koje nismo realizovali, ali uvek ima natpisa i spekulacija. Kulibali se nije snašao u Zvezdi i mislim da je on jedini krivac za to. Došao je nespreman, u periodu kad smo igrali dve utakmice nedeljno, loše je delovao na terenu i naš stručni štab, navijači i mediji ga nisu prihvatili na pravi način. Ipak, on je pet godina igrao u Francuskoj i Belgiji, to je izuzetan CV, uz to ima i 32 utakmice za reprezentaciju Malija. Ipak nije se snašao. Zvezda je teška i nije prvi put da dođe kvalitetan igrač koji se ne pokaže u pravom svetlu, jer se ovde traži sve i odmah. No, on je morao da zna gde dolazi. Videćemo u narednom periodu šta će biti s njim, ali nemam dilemu da se radi o igrači sa ozbiljom karijerom. Mi ćemo svakako dovesti špica u januaru, ali nije realno da to bude Pavkov.

Lazar Nikolić iz Javora je već angažovan, a pomno se prate i ostali igrači iz Superlige. 

- Pratimo sve igrače iz domaće lige, podigli smo skauting na viši nivo dolaskom Marina i aktiviran je veliki broj ljudi koji nam konstantno donosi izveštaje o fudbalerima. Imali smo Mitrovića letos i odmah smo ga angažovali, tako da pratimo i dovodimo. Doveli smo i Nikolića iz Javora, istekao mu je ugovor, ali je veliko pitanje kod igrača iz prvenstva koliko su spremni odmah da doprinesu. To je jako teško, a mi imamo veliki fond igrača već sad. Uz to, pritisak, zahtevi koje klub postavlja. Takođe, imamo i najbolju Omladinsku školu u Srbiji i sve što vredi - dovedemo, tu su i igrači iz Grafičara, nekolicina na pozajmici, tako da je možda realnije njih da vratimo u klub, nego da dovodimo. Kada je reč o Luki Iliću, on je odličan igrač. Imali smo analizu i komentarisali ga na pozitivan način. On je naše dete...

Nema sumnje da je Zvezda na dominantan način završila polusezonu u Superligi. 

- Ne znam dal je ikada Zvezda u svojoj istoriji završila polusezonu sa 17 pobeda i dva remija, možda smo kod Božovića imali takvu seriju. Međutim, ovo je jedna od najuspešnijih polusezona u istoriji kluba, ali znamo da nije dovoljno da Zvezda pobeđuje, već da to mora da bude dominantno. Razmazili smo navijače i javnost, pa je utisak naroda kao da igramo protiv pionira i kadeta i da svaki put moramo pet golova da damo. Lično sam zadovoljan što smo zadržali stabilnost posle pražnjenja nakon ispadanja od Makabija i odlaska Stankovića. U takvim situacijama dođe do urušavanja. Imamo primer Kopenhagena koji posle ispadanja od Zvezde nije tri, četiri godine morao da se oporavi. Kada se desi takav poraz, teško je zadržati brod u mirnom moru. Zadovoljan sam bodovnim saldom i time što smo dominantno prvi, ali naravno da bih voleo da igramo lepši fudbal i pobeđujemo ubedljivije. Teška polusezona je iza nas, dva meča nedeljno, a Milojević je došao u klub praktično dva dana pred utakmicu sa Javorom i četiri pred večiti derbi. Nije tu bilo vremena za podizane fizičke spreme, za taktički rad i usvajanje ideja. Sad ima više vremena, dva meseca je pred njim i imaće priliku da pokaže koliko zna. 

Težinu Zvezdinu dresa osetio je i Ohi. 

- Ohi je kod nas na devet utakmica od početka sezone odigrao nula minuta i šta da radimo sa igračem na kog ne računa trener? Doveli smo ga bez obeštećenja, dobili ponudu od milion evra i to za fudbalera bez minuta u devet utakmica i zaista bi bilo neodgovorno da smo ga ostavili u slučaju kada ga trener ne želi. Nismo očekivali odlazak Stankovića, a transfer Ohija je ugovoren dan pred meč sa Makabi Haifom. Igrač je želeo da ide, nije se računalo na njega, ali moj utisak je da nije ispunio očekivana. Po svim parametrima i CV-u, Kulibali je kvalitetniji igrač od Ohija, ali i jedan i drugi su osetili pritisak Zvezde. Zvezda gazi i melje, tako da mi tražimo nove. Opstali su u klubu i Ben, i Kanga, i Katai, i Ivanić, zato što je jedino merilo teren. Ovo je veoma pošten posao i samo se gleda koliko na teren možeš da odgovoriš zahtevima Zvezde.

Pred nama je Svetsko prvenstvo u Kataru, a Terzić ističe da mu se dopada način na koji igra naša reprezentacija.

- Svedoci smo da je reprezentacija odigrala dobro kvalifikacije i Ligu nacija, te da su u Katar ispraćeni sa velikim očekivanjima. Sviđa mi se kako igra reprezentacija, mnogo se očekuje, ali moramo da budemo svesni da je ovo viši nivo u odnosu na sve do sad. U Ligi nacija smo igrali sa osrednjom - Švedskom, Norveškom i Slovenijom, a u kvalifikacijama samo s Porugalom. Sad su to dueli sa ozbiljim reprezentacijama i biće to pravi test da vidimo koliko naš nacionalnit im može. Svetsko prvenstvo je uvek donosilo i iznenađenja i razočarenja, a nadam se da ova ekipa može da napravi velike stvari. Po prvi put imamo fizički dominantne igrače, to su Mitrović, Vlahović, Tadić, Milinković-Savić, Kostić, Milenković i drugi koji su nosioci reprezentacije. Čekaju nas dueli sa Brazilom koji je dominantan, Kamerunom koji je solidna afrička ekipa i Švajcarskoj koja je našpanovana dobro. Neće biti lako, nije Švajcarska kvaliteta Nemačke ili Engleske, ali su dobro namešteni. Ne bih davao prognoze, ali očekujem mnogo, jer mislim da Srbija ima moć i kvalitet, ali to treba opravdati u grupnoj fazi. Posle toga u nokaut rundi je sve moguće, pa i da stignemo do četvrtine ili polufinala. Treba i sreće za sve to. 

Govorio je Terzić i o nedavnim dešavanjima kada je reč o izboru predsednika FSS.

- Zvezda je skroz potcenjena u izbornoj proceduri i oni su mislili da to može tako. Ne može, jer nije ni u redu, a ni sportski. Zečević je izašao na Skupštinu FSS-a i rekao da nisam izlazio iz njegove i Bjekovićeve kancelarije svojevremeno, e pa to mi tražimo od Bjekovića. Da dođe kod nas i kaže da bi želeo da bude predsednik FSS, da iznese plan i program, da razgovaramo. Mi smo profesionalci i odgovorni ljudi koji vode računa o interesima Zvezde, a kroz to i o interesima srpskog fudbala. Na kraju krajeva, Zvezda je svojim rezultatima doprinela da se 25 milona evra od UEFA redistribuira klubovima u Superligi. Zvezda je morala da uloži svoje pare i da napravi rezultat u Evropi da bi se novac podelio ostalima. Zvezda je dobrim i odgovornim radom pomogla srpskom fudbalu, a tu je i koeficijent koji smo podigli, pa sada imamo pet predstavnika u Evropi, direktnog predstavnika u Ligi šampiona i jednog u kvalifikacijama. Srpski fudbal ima benefite od Crvene zvezde i dovoljno je i da se pogleda koliko igrača koji su stasali u našoj Omladinskoj školi, sada igra u Superligi. Nema tima u Srbiji bez nekoliko igrača iz Zvezde koje smo mi školovali. Može to nekom da se sviđa ili ne, ali Zvezda je najveći klub u Srbiji sa 60 posto naroda koji navija i proporcionalno tome crpimo svoju moć. Ne može da se preskače ni Zvezda, ni Partizan, kada se donose takve odluke. Bira se predsednik FSS i mora da se poštuje Zvezda, da se dođe i iznese plan i program. Nedopustivo je da Bjeković bude vd godinu i po dana u FSS, a da za to vreme ne dođe u najveći klub u državi - Crvenu zvezdu. Da je makar došao, pa i da smo mi rekli da se ne slažemo, mogao je bar da pokaže da ima dobru nameru, ali smo ovako potpuno potcenjeni i to je nedopustivo. Naravno da smo u tom slučaju uradili sve što je u našoj moći da napravimo opstrukciju. Poslali smo dopis da ne treba 15 dana pred Mundijal da se bavimo izborom predsednika FSS-a, a da se prethodno o tome godinu i po dana nije pričalo. Budite još dva meseca u takvoj statusu, pa ćemo od januara da pričamo o svim problemima srpskog fudbala i da vidimo da je čovek koji može sve zajedno da nas okupi. Zloupotrebljava se narodni mir kada je reč o reprezentaciji, kojoj mi želimo sve najbolje, jer smo i mi veliki navijači iste. Eraković je tamo, uspeh nacionalnog tima bi nam pomogao, bolji tretman bi imali naši igrači, popravio bi se rejting. Svi navijačmo za dobar rezultat reprezentacije. Smatram da u januaru te probleme koji su gurnuti pod tepih i koji ne mogu da se reše bez Crvene zvezde, treba da stavimo na sto. To su omladinski fudbal, nedostatak trenerskog kadra, katastrofalna sudijska organizacija, infrastruktura. Sve su to problemi koji su se gurali pod tepih. Predsednik FSS može da dođe iz bilo kog kluba, ali mora da bude neko ko je tačka okupljanja i kohezivni faktor. Neko ko može da nas okupi sve i da razgovaramo o problemima. Ne vidim ni sa ljudske, ni sa sportske strane gde je Zvezda pogrešila. Samo smo pokazali da put koji su izabrali nije dobar i da se ne može preskakati ni Zvezda, ni Vojvodina, ni Partizan. To je nedopustivo i zbog toga smo poslali poruku da fudbalski sistem u Srbiji ne može tako da funkcioniše. Sastav izvršnog odbora gde devet od 13 članova nije bilo na stadionu. Ono je bio cirkus. Ne znam kako Bjekovića nije bilo sramota da stavi potpis ispod one liste, a 50 godina je u fudbalu. Ko god kaže nešto protiv Bjekovića - nije u pravu, jer je on 50 godina u Partizanu, igrač, trener, direktor. Donosio im je mnoge trofeje i on je dobar za Partizan. Ipak, ni prošle godine mu tamo nisu dali da bude predsednik, praktično su ga izbacili iz Skupštine, a sada ga ti isti brane. Ne valja za Partizan, a valja za FSS, i hoće da nas ubede u to. Ako reprezentacija Srbije uspe, to je uspeh i za Zvezdu, a posle će biti vremena da se izabere pravi kandidat. Ne kažem da to treba da bude predstavnik Crvene zvezde, ali nije normalno da budemo izopšteni. Pa odakle dolaze ljudi u te organe, ako ne iz Zvezde i Partizana? Postoje ljudi koji mogu da vode savez kvalitetno, nevezano za to kako su navijači opredeljeni, ali moraju da budu profesionalci i da ozbiljno brinu o fudbalu. Srbija ima takve ljude, a mi želimo mir i uspeh reprezentacije.  

Ipak, nije Terzić želeo da govori o potencijalnim kandidatima.

- Ne bih sad komentarisao potencijalne kandidate, i smatra da porđenje Kokeze i Nedimovića ne stoji. Javnost mora da shvati da postoji 55 zemalja nacionalnih saveza koji su članovi UEFA, a samo na čelu četiri ili pet saveza se nalaze bivši fudbaleri. Zamislite da neka ozbiljna zemlja - Engleska, Francuska, Italija, Španija postavi nekoga da bude predsednik saveza samo zato što je šutirao loptu. To ne postoji ni u jednoj ozbiljnoj zemlji, sem ovde kada neko dođe i kaže - čiste je biografije. Pa gde je mogao da je isprlja šutirajuci loptu? Zna se šta se traži da bi neko bio dobar igrač, da ima dobar centaršut, da je brz, da može da šutne loptu kako treba, a zna se šta treba da ima neki predsednik. Srbija ima kvalitetnih ljudi, a zna se koje su obezveze predsednika savaza. Moramo da nađemo čoveka koji može da odgovore tim zahtevima, koji ima neku viziju, plan, program, koji je tolerantan, da sa njim mogu da se vode konstruktivne diskusije, da ima razumevanja, ali i da ima autoritet i kredibilitet. To su sve stvari koje su neophode da bi neko bio na takvoj funkciji, da spaja, miri, a ne da svađa. Daleko je januar, videćemo. 

Zvezda traži pojačanja, a očekuje se razvitak Azarova i Pruceva. 

- Juče smo imali sastanak stručnog štaba i sportskog sektora. Ono što je sigurno da nam treba, to je  nam špic, devetka sigurno, razmišljamo i o desnom beku. Mladi Lazar Nikolić će nas pojačati iz Javora. Limitirani smo sa brojem stranaca, ne znam koliko je zahvalno trošiti neke poziji na strance. Špic je siguran, možda i taj "devet i po" kako ga mi nazivamo, drugi špic, moguće i desni bek. Videćemo kako će se Azarov razvijati kao levi bek, kao i Prucev od koga mnogo očekujemo na poziciji "lažne" devetke ili osmice. Neće biti mnogo pojačanja, ali nemojte da isključujete opcije ni da dođu tri ili četiri nova igrača.

Razgovaraće se sa Motikom, ali su u klubu strpljivi kada je reč o njemu.

- Sa Motikom ćemo tek da vodimo razgovor, on je doveden kao jedan od najtalentovanijih dečaka iz omladinske škole Bajerna, igrač koji je tamo prešao u seniorku konkurnciju, igrao izuzetno dobro i mi smo njega platili milion i po evra. Tri rate po 500 hiljada evra treba da platimo Bajernu. Očekivanja su zaista velika, želeli smo dete koje dolazi sa mentalitetom Nemca, a ima srpski pasoš, nismo to hteli da propustimo. Nije se snašao, očekivao sam više od njega. Obavićemo razgovor sa Motikom. Mi moramo da budemo svesni da je on 2003. godine, on je još uvek dete, ima pravo da igra Omladinsku ligu Srbije, a od njega očekujemo da može da “jede živu decu” samo zato što je došao iz Bajerna. Treba i mi da budemo strpljivi, ali se slažem da je morao da bude dominantniji, trebao je bolje da iskoristi šansu. 

Filip Mladenović se često dovodi u vezu sa Crvenom zvezdom kada je reč o prelaznim rokovima.

- Hteli smo da dovedemo Mladenovića prošle godine, kada mu je isticao ugovor, vagao je i razmišljao nekoliko dana. Otišao je iz Crvene zvezde na ružan način, 2012. godine, vežu ga neka loša sećanja i to je prevagnulo da ipak ne dođe u naš klub. Odličan je igrač i prototip levog beka kakav treba Crvenoj zvezdi. Videćemo. 

Za najvećeg sportskog rivala uvek poštovanje. 

- Kada god govorimo o Partizanu moramo da govorimo sa poštovanjem, radi se o velikom klubu.  Činjenica da imamo deset bodova više od njih govori da smo mnogo kvalitetniji. Govorio sam tokom sezone da su imali veliki vetar u leđa i pomoć sudija. To smo otvoreno rekli i taksativno smo naveli situacije gde su sve imali pomoć. Imali bismo do sada 20 bodova više, da situacija nije bila takva. Penal koji je sviran protiv Crvene zvezde u derbiju se ne pamti u istoriji derbija, niko nije video na stadionu penal osim onog “naučnika” iz  VAR sobe, sramno. Tada je razlika bila sedam bodova, dominirali smo do tog penala, a posle utakmice je mogla da bude već i deset bodova. Sa druge strane su pokazali u Evropi u nekoliko utakmica da mogu da odigraju dobro. Ne možemo nikada da potcenjujemo Partizan, oni zaslužuju respekt kao klub, Gordan Petrić odlično vodi ekipu. Igrači su bili umorni, imaju mali roster, mali fond kvalitetnih igrača i sve je to doprinelo da prospu mnogo bodova, dok smo mi bili upakovani, kompaktni, fokusirani i nismo dozvolili nijedan kiks, iako smo imali ogroman broj utakmica kao i oni. Protivnik je najopasniji kada se potceni, mi nikada ne smemo da potcenimo rivala, jer može doći do opuštanja, a mi tek planiramo da zategnemo naš tim i naše igrače. 

Osvrnuo se Terzić i na finansije. 

- Crvena zvezda redovno ispunjava svoje obaveze, prvog u mesecu isplaćuje plate, imamo kvartalni monitoring i nemamo nikakvih finansijskih problema. Veoma je važno da naglasim da 83 posto našeg pihoda ostvarujemo iz inostranstva, najveći problem Crvene zvezde su TV prava. Za ovih devet godina u  Crvenoj zvezdi mogu da kažemo da su TV prava ukupno u prihodima iznosila samo 2 posto. U svim normalnim klubovima, velikim, srednjim, malim, u strukturi prihoda TV prava nose 40 do 50 posto. Dok god Crvena zvezda ne bude imala ozbiljnije prihode od TV prava, Crvena zvezda će teško moći da iskorači u pozitivno poslovanje, u veće investicije, da poveća plate igrača. Limitirani smo na 600 hiljada, naši konkurenti plaćaju milion i po. Prvi put smo platili Bukarija dva miliona plus milion bonusa, dakle biće tri miliona. Naši konkurenti plaćaju šest miliona. Sigurno da su sa tim novcem u prilici da dovedu kvalitetne igrače. Nije slučajno što su onako atletski moćni igrači Monaka, oni svoje igrače poput Ben Jedera plate 40, a Golovina 30 miliona evrap. Nije lako sa ovim budžetom koji imamo dovoditi kvalitetne i fizički moćne, ti igrači koštaju.

I od Bukarija se očekuje da bude još bolji. 

- Bukari mora prvo da se fizički spremi maksimalno, što do sada nije bio slučaj. Došao je trener koji ima drugačije zahteve, mora da promeni način igre, slažem se da je sjajno počeo, on je na momente pokazao moć. Pokazao je to i protiv Monako, Ferencvaroša, Trabzona, stvarno ima kvalitet za najviše domete za najveće klubove. Brzina, tehnika i šut koji poseduje su neverovatni. Mora da promeni način igre i da radi ono što trener traži od njega. Ne koristi svoju brzinu, radi sve protiv svog glavnog aduta. On ako se namesti kako treba može da "ispreskače" sve svoje protivnike.

Očekuje Terzić veću energičnost od svih. 

- Ne volim javno da kritikujem igrače, to su sve fudbaleri koji su mnogo dali Crvenoj zvezdi, ali moraju da shvate da minulog rada nema i da je svaki dan novo dokazivanje. Jako su dobro plaćeni i za taj novac moraju više da pruže, energetski pre svega.

Zvezdi u skladu sa protivnicima koje imamo u Superligi i Evropi, trebaju dva tima.

- Juče smo pričali o tome da nama trebaju dva tima, jedan tim koji igra Evropu i ti igrači moraju da budu atletski besprekorni, a drugi tim za našu ligu, jer je Superliga jako specifična. Tereni su loši, lopta sporo ide, svaki protivnik se zatvori u nizak blok, devet igrača stane iza lopte, jako je teško tu probiti.  Oni igrači koji su atletski moćni, koji nam trebaju za Evropu, teško mogu tu da urade bilo šta. Imamo primer utakmice u Surdulici kada devet igrača uđe u šesnaesterac i onda se postavlja pitanje šta će nama atletski moćni igrači kao što su Bukari i Ibrahim, a bez takvih fudbalera ne možeš da se "sudariš" u Evropi. Moraćemo da imamo dva tima, izbalansirana. Katai je jedan od najboljih igrača koje je Crvena zvezda imala u poslednjih nekoliko decenija, njegova fudbalska inteligencija, tehnika, lucidnost su neverovatni, a da ima atletsku moć on bi igrao u Liverpulu, a ne u Crvenoj zvezdi. Sigurno da je Katai blago Crvene zvezde, pogtovo za našu ligu gde moramo da osvajamo bodove da bismo ulazili u Evropu.

Ne stavlja Terzić lične nesporazume iznad opštih interesa. 

- Ne mogu nikada lični nesporazumi i nesuglasice da budu iznad opštih interesa. Interes reprezentacije je iznad svih ličnih interesa i mi moramo da podržimo nacionalni tim, igrače i selektore. Možemo da se ne slažemo, da imamo mnoge primedbe, ali podrška reprezentaciji je nesporna jer to je interes i Crvene zvezde.

Veruje se i u potencijal Ibrahima.

- Fizičke predispozicije koje on ima su neverovatne, moć, snagu, brzinu. Mislim da se još uvek nije profilisao na pravi način, ne znam da li je devetka, "lažna" devetka, krilo, videćemo, ali sigurno da ima neverovatne fizičke predispozicije. Ima mnogo kvaliteta, on je još uvek mlad igrač, rođen je i 2000. godnie. Nije ni dobio šansu u kontinuitetu. Ovakve utakmice kao što su u Surdulici, na onakvim terenima, tu nema ni trke ni sprinta, jako mu je teško tu da igra.

Kao i u slučaju Mladenovića, često se i Marko Aranutović dovodi u vezu sa našim klubom. 

- Nije to realno, ima izuzetno visoku platu. Kada dovodimo igrače u Zvezdu mi njih kupujemo na priče - Liga šampiona, Marakana, navijači, Delije, atmosfera, Beograd. Svesni su oni da ima i utakmica po onakvim terenima u Surdulici. Nije lako dovesti igrača u tim situacijama.

Smatra Terzić da stadioni treba da budu uređeniji i spremniji za igru.

- Naravno, obaveza je FSS da nađe rešenje, mora da uredi terene na svih 16 stadiona i da propiše da nema treniranja na njima. Bruka je na kakvim oranicama i livadama mi igramo. Ivanić je rekao posle utakmice protiv Monaka da je imao utisak kao da su igrali drugi sport, koliko se brzo lopta kretala. Kratko podšišan teren, ravna, hibridna trava, u tom ambijentu gde lopta ide brzo, teško je da se snađeš, pogotovo kada dođeš iz mesta gde narod ne želi da skrati travu na terenu. Pogotovo ako treniraju svaki dan na tom terenu, gde su uslovi katastrofalni. To namerno rade klubovi, jer im odogovara da bude loš teren kada igra protiv jačeg protivnika. To će biti jedna od tema - infrastruktura, jer ne može Crvena zvezda da igra na takvim terenima. Neka FSS odvoji novac, smanje plate sebi i usmere novac za infrastrukturu. Neka se donese uredba da je FSS napravio terene i onda može da se zabrani ulaz. Takođe može da se napravi firma, preduzeće koje će se baviti održavanjem tih terena, kao sto je to uređeno u mnogim zemljama, na primer u Grčkoj. Grčki savez je investirao, uradio terene i zabranio da se trenira na njima.

Delegiranja sudija je takođe tema kojom se treba detaljnije pozabaviti. 

- Vi se time ne bavite, mi vidimo kako se delegiraju sudije, pogotovo u VAR sobi, jer danas je VAR soba važnija od sudije na terenu. Sudija iz VAR sobe može da pozove ili da ne pozove, a kada god hoće može da pozove. Pogledajte kada sudija koji je pozvan od strane VAR sobe nije ispoštovao VAR. Veoma pokvareno od strane sudijske organizacije. Srđan Jovanović je sigurno kvalitetan sudija, ali ima lošu nameru prema Crvenoj zvezdi. Možemo da vidimo da je često delegiran za VAR sobu, a ima autoritet za ostale sudije, kada on pozove, odluka se neće promeniti. Videli smo penal koji je dosudio Lazara Lukića za Partizan protiv Spartaka, kao i sutuacije u kojima smo mi oštećeni, da ne pričamo o detaljima. Nezadovoljni smo jer vidimo, mi smo profesionalci, vidimo kako se delegiraju sudije. Čovek radi u Partizanu, dočekuje sudije, a njegov rođeni brat sudi Partizanu (Danilo i Nenad Grujić), a Filipović koji delegira on to ne zna, šta treba Crvena zvezda da kaže, da im čestitamo? Mi kažemo ne može Srđan Jovanović zbog krađe u derbiju kada je na 0:0 poništo gol Milunovića, trebalo je da bude 0:1 u 78. minutu, a onda je posle poništenog regularog gola Partizan postigao dva i pobedio. Bruka je to što je uradio i još puno puta je posle toga je pokazao da nije dobronameran prema Crvenoj zvezdi, da ne govorimo šta je ove jeseni sve uradio i kao VAR sudija i kao glavni. Kažemo imate 18 sudija, može li bilo ko osim Srđana Jovanovića, oni kažu ne i dodele da on sudi i protiv Čukaričkog. Kako su izvuli crtu kada su poništili gol Benu u Kragujevcu? Znamo šta je šesnaesterac, učili smo geometriju. Mnogo puta smo odćutali jer smo bolji kvalitetniji, moćniji, dominantniji. Ćutali smo do trenutka kada su se u jednom danu tri puta oglasili, posle naše utakmice u Nišu, gde se vidi da u nadoknadi vremena igrač Radničkog dobija crveni karton, gleda se VAR i prolazi četiri minuta.

Za kraj razgovora, ispričao je Terzić i anegdotu iz Surdulice. 

- Hvala momku koji je pronašao moj novčanik. Pred meč sa Radnikom, neki članovi naše delegacije su bili gladni, pa smo otišli u restoran da jedemo, a u žurbi sam uzeo telefon da se javim i zaboravio na novčanik. Kad je već počela utakmica, došli su ljudi i rekli da mi je nađen novačnik, a momak koji ga je pronašao je ispao izuzetno fer. Na kraju nije hteo ni da uzme nagradu, jurio sam ga 15 metara da mu dam taj novac i na kraju ga jedva ubedio - rekao je Terzić.


Radnički (N) 1 : 0 Javor Matis
Čukarički 1 : 0 Partizan
Voždovac 1 : 3 TSC
Vojvodina 2 : 0 Novi Pazar
Radnik 1 : 0 Napredak
Mladost (L) 0 : 0 Mladost GAT
Kolubara 2 : 1 Spartak ŽK
Crvena zvezda 2 : 0 Radnički 1923
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 30 26 4 0 82
2 TSC 30 18 8 4 62
3 Čukarički 30 19 5 6 62
4 Partizan 30 17 6 7 57
5 Vojvodina 30 14 12 4 54
6 Novi Pazar 30 15 5 10 50
7 Voždovac 30 11 6 13 39
8 Radnički 1923 30 10 7 13 37
9 Kolubara 30 10 7 13 37
10 Napredak 30 8 7 15 31
11 Radnički (N) 30 7 8 15 29
12 Javor Matis 30 7 8 15 29
13 Spartak ŽK 30 5 10 15 25
14 Mladost (L) 30 4 11 15 23
15 Radnik 30 5 8 17 23
16 Mladost GAT 30 4 8 18 20