XS
SM
MD
LG

(Mond)poli-tika(ijal) – 4: Jedan “partizan” zaustavio kompletnu “pancir diviziju”

Nijemci pred utakmicu sa Japanom

Kao djeca igrali smo se, često, rata, a u tim igrama malo ko je želio da bude gubitnik – Nijemac! Svi smo se jagmili za partizanske puške. Nijemci su bili zločesti i oholi – ubice, a partizan dobrice i pravednici, koji su goloruki odbranili zemlju pred najezdom moćnog i silnog “Firerovog Rajha”!
David je ponovo, te 1945. godine, pobijedio Golijata…

 


David je, 23. novembra 2022. godine, u dalekom Kataru, fudbalski savladao ponovo Golijata. “Plavi samuraji”, kako je nadimak reprezentaciji Japana, priredili su drugo iznenađenje na Mondijalu, nakon što je Saudijska Arabija pobijedila Argentinu (2:1). Japanci su, po istom scenariju na koljena bacili Njamačku. Favorit je poveo iz penala i riješio prvo poluvrijeme u svoju korist, a onda je autsajder u nastavku napravio prokret i stigao do senzacionalne pobjede. 
“Mjeru” pulenima selektora Hansa Ditera Flika uzeo je Takuma Asano, fudbaler njemačkog Bohuma, nekadašnji član beogradskog Partizana. Asano je nosio dres vicešampiona Srbije do onog momenta dok je dobijao platu, a kada su počela kašnjenja jednostrano je napustio Topčidersko brdo i Beograd, klub dobio na arbitraži… Ali je, izgleda, u Srbiji naučio kako se partizanski boriti protiv Nijemaca, što veli legendarni Danilo Bata Stojković u kultnom filmu “Ko to tamo peva” - onakve sile!?
Takumu Asanu je u srijedu, u Dohi, nedostajala samo partizanska kapa sa petokrakom. Ali, i bez nje je zaustavio kompletnu “pancir diviziju”. 
Njamačka fudbalski danas nije sila, već razbijeno ogledalo pokušaja stvaranja multikulturalne nacije u kojoj su reprezentativci uvezeni sa svih krajeva svijeta… Ih, da se Adolf Hitler može probuditi, pa vidjeti danas svoju Njamačku?!?
Njamački problemi i istorija su njihova briga… Baš kao i fudbalsko potonuće!
Možda bi “Elf” bolje prošao protiv Japana da su se, recimo, svi ti “multikulturalni fudbaleri” prije utakmice više posvetili fudbalu, taktici, traženju rješenja kako da nadmudre uporne i disciplinovana Japance, inače svoje saveznike u Drugom svjetskom ratu. Međutim, Flikovi momci su se bavili ljudskim pravima… 
Fotografija napravljena pred početak utakmice s Japanom može da objasni i trenutni muk u taboru četverostrukog svjetskog prvaka!
Svi fudbaleri Njamačke držali su desnu ruku preko usta u znak protesta “zbog kršenja ljudskih prava” u zemlji domaćinu Mondijala i zabrane nošenja kapitenskih traka s duginim bojama, koje su trebale predstavljati podršku članovima LGBT populacije (homoseksualci), a čije je djelovanje u Kataru zabranjeno. FIFA je dva dana prije početka Mondijala zabranila nošenje takvih traka.
“Nije riječ o davanju političkih izjava - o ljudskim pravima se ne može pregovarati. To bi se trebalo uzeti zdravo za gotovo, ali još uvijek nije tako. Zato nam je ova poruka važna. Zabraniti nam nošenje trake je isto kao i uskratiti nam glas. Ostajemo pri svom stavu”, poručili su iz Fudbalskog saveza Njamačke na tviteru.

Na tribinama stadiona Nensi Fazer, ministar unutrašnjih poslova Njamačke stavila je, provokativno, traku na svoju ruku i s njom posmatrala utakmicu. Кakav odraz bezobrazluka i nedostatak osnovne nekulture prema zemlji domaćinu – Кataru.
Da u današnjem svijetu vlada totalno beznađe potvrdila je i njemačka ministarka koja se očigledno ničega ne srami, a da je ovo svijet od prije 30-40 godina traka na njenoj ruci bi izazvala ozbiljan diplomatski skandal. Ali, pošto je ovo vrijeme kada nikog nikog ne poštuje, bilo bi zanimljivo vidjeti reakciju Fazerove kada bi neko u Njamačku došao i prekršio zakone njene zemlje!? I to na ovakav, brutalno-osioni način!
Stvarno ljudi, kud to zaluta Njamačka i njeno “multikulturalno društvo”? Gdje je nestala ona pruska izvornost, šta se dogodilo sa “nadrasom”?
-Jedva čekam da Nijemcima vidim leđa na Mondijalu i nadam se da će ih sada pobijediti i Španija i poslati kući! To bi bilo najpravednije, pa neka se onda u Njamačkoj bave ljudskim pravima koliko hoće. Biću sedam dana na hljebu i vodi ako Njamačka ispadne i neće mi biti žao – rekao je Rade Boganović, komentator stručni saradnik u emisiji “Biser pustinje” na Radio-televiziji Srbije.
“Ljudskim pravima” u Kataru se bave i Danci koji u premijernom meču na Mondijalu nisu uspjeli da pobijede Tunis (0:0). Navodno, jedini predstavnici Skandinavije na Svjetskom prvenstvu hoće da se povuku iz Katara i, pišu mediji, o tome su obavijestili UEFA, raspitujući se kakve bi posljedice za ovaj potez mogle da budu?!
“Pošteni” Danci, isti oni koji su 1992. godine, na jugoslovenskoj muci i kasapljenju, stigli do zvijezda i osvojili Evropski šampionat u susjednoj Švedskoj, iako se nisu ni kvalifikovali za kontinentalni šampionat. Danska je u finalu Evropskog prvenstva 1992. godine pobijedila branioca trofeja Njamačku (gle koincidencije obje zemlje imaju iste stavove u Kataru!) i osvojila jedini trofej na velikim takmičenjima. Tada su reprezentativci Jugoslavije bili zarobljeni na aerodromu u Štokholmu i jedva su se vratili kući zbog sankcija Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

 

Mihael Laudrup


Jedini Danac te 1992. godine koji na tuđoj muci nije želio slavu bio je kapiten Mihael Laudrup, tada fudbaler Barselone. On je odbio da ide s reprezentacijom u Švedsku na Evropsko prvenstvo solidarišući se sa jugoslovenskim fudbalerima i prezirući nepravdu koja je tada učinjena ljudima i fudbalu!
Ako su Nijemcima i Dancima, “ljudska prava” onih koji skrnave ljudski rod, preča od fudbala, nisu ni trebali da dolaze u Katar!
Zbog čega su zauzeli mjesta onima koji bi igrali najljepšu i najpopularniju igru na svijetu?
Ko sa đavalom tikve posadi, veoma brzo leti u odaje nečastivog s rogovima.
P. S. Fudbalski savezi Njamačke i Danske bi mogli, ako već toliko zastupaju “ljudska prava”, da zakažu prijateljski meč i umjesto “Zlatnog globusa” neka pobjednik osvojih trofej duginih boja. Kakve su ti ideje, takav ti je i karakter!