XS
SM
MD
LG

Prijedor se oprostio od legendarnog Zubana

Detalj sa komemoracije u Prijedoru

Danas se Prijedor, na dostojan način, oprostio od svog legendarnog i čuvenog fudbalskog trenera Radoslava Zubanovića, koji je preminuo u utorak veče u 87. godini.

 


U Rudničkoj direkciji održana je komemoracija kada su o liku i djelu legendarnog Zubana govorili Ognjen Hrnjak, član Upravnog odbora FK Rudar Prijedor, Vladimir Krčkoviski novinar i hroničar istorije rudnika i FK Rudar Prijedor i Tomo Marić, čuveni novinar i pisac. 
Svi oni istakli su da je Radoslav Zubanović ostavio toliko dubok trag uopšte u fudbalu u ovom dijelu Balkana trenirajući, prije svih, Rudar iz Ljubije, Jedinstvo iz Bihaća, Slogu iz Doboja, BSK iz Slavonskog Broda, Podrgrmeča iz Sanskog Mosta, Omarsku… U tom periodu, zahvaljujući, između ostalog, i izuzetnim sposobnostima Zubanovića svi ti klubovi ostvarili su možda najbolje rezultate u svom trajanju, prije svih Rudar igrajući u dva navrata kvalifikacije za ulazak u Prvu ligu Jugoslavije, te plasmanom u završnicu Kupa Jugoslavije kao kad je 1989. godine stigao do polufinala kada je poražen na penale od mostarskog Veleža, a do tada eliminisao prvoligaša Vardar iz Skoplja, vinkovački Dinamo i novosadsku Vojvodinu, te sezone inače šampiona Jugoslavije.

 

Stariji ljubitelji fudbala u Potkozarju pamte brojne majstore fudbala koji su izrasli u Rudaru u vremenu trenera Zubanovića: Žarko Mandić, Slobodan Ličina, Mišo Vukelja, Mladen Parhamov, Nikola Bevandić, Kemal Porobić, Fahrudin Mustedanagić, Edhem Talić, Nedeljko Topić, Mato Stanić, Sead Rešić… kao i mlađi učenici: Stojan Janjetović, Slaviša Kralj, Arnes Brkić Duško Pekija, Sretko Vojkić… 
Zubanović je ostao upamćen da je fudbalu prilazio i kao svojevrsnoj filozofiji života, otuda da je insistirao, koliko na majstorstvu, isto toliko na sportskom dostojanstvu, fer-pleju, doživljavajući rivala kao partnera za nadigravanje, a najmanje za protivnika. 

 

Prilikom nedavnog jubileja Rudar Prijedor – 90. rođendana Zubanoviću je dodijeljena posebna nagrada za sve ono što je učinio i za klub i za Prijedor i za cijelo Potkozarje.
Na vječni počinak Radoslava Zubanovića ispratili su porodica, prijatelji i njegovi najbliži fudbalski saradnici. Radoslav Zubanović je sahranjen danas na Gradskom groblju Pašinac u Prijedoru.