XS
SM
MD
LG

Argentina i Mesi idu na Hrvate

Detalj sa utakmice u Lusailu

Argentina je drugi polufinalista 22. Svjetskog prvenstva u Kataru pošto je večaras na stadionu “Lusail” u Dohi pobijedila Holandiju poslije boljeg izvođenja penala rezultatom 4:3 jer je u regularnom toku i poslije produžetaka bilo neriješeno 2:2, pa će se “Gaučosi” 13. decembra u borbi za finale sastati sa Hrvatskom. Argentina je vodila 2:0, ali se Holandija čudnovato vratila.

 


U prvom poluvremenu Argentina je imala više od igre i zasluženo je došla do vođstva u 35. minutu kada je kapiten Lionel mesi sjajno sa golom “spojio” Nahuela Molinu, koji je vrhom kopačke matirao Andrejsa Noperta, poslavši loptu pored njega u donji desni ugao. Izabranici selektora Luja van gala u prvih 45 minuta nisu uspjeli da upute nijedan šut u okvir gola “gaučosa” koji su igrali sjajno u svim linijama tima.
Nastavak susreta donio je želju Holanđana da izjednače rezultat, ali svi putevi ka Emilijanu Martinezu su bili zatvoreni. U 71. minutu sudija Lahoz iz Španije dosudio je jedanaesterac kada je Dumfris faulirao Akunju. Loptu na “bijelu” tačku je namjestio, ko drugi nego Lionel Mesi, rutinski je pogodio “malu mrežicu”, golman Nopert se nije ni pomjerio. Bio je u toku 73. minut. Bio je ovo četvrti gol kapitena “Gaučosa” na Mondijalu u Kataru, a 95. ukupno u dresu Argentine.
U samom finišu susreta selektor “Oranja” Luj van Gal je bacio sve karte u napad, pa je u 83. minutu nakon sjajnog centaršuta glavom pogodio rezervista Vut Vighorst, te unio rezultatsku neizvjesnost. Dva minuta poslije Holandija je imala odličnu priliku za izjednačenje, ali zamalo je neprecizan bio Berghuis. Sudija Lahoz je produžio utakmicu deset minuta, a u 11. ponovo je Vighorst pogodio poslije naivno napravljenog slobodnog udarca od strane Pecelje i uigrane akcije koja je iznenadila argentinske igrače, pa se otišlo u produžetke.
Prvi produžetak je bio uspavanka, a u drugom je sva prštalo na obje strane, ali nijedna reprezentacija nije uspjela da postigne pobjedonosni pogodak, pa se pristupilo izvođenju penala. Argentinci su bili bolji, imali niz stoprocentnih šansi…
Prve db+vije penal serije golman Argentine E. Martinez je odbranio Van Dajku i Berghuisu, dok je Fernandez kod Argentine u četvrtoj seriji promašio gol.

 

Holandija – Argentina    3:4 (2:2, 0:1)

Stadion: “Lusail” u Dohi. Glealaca: 88.966. Sudija: Antonio Lahoz (Španija). Strijelci: 0:1 Molina (35), 0:2 Mesi (73 - penal), 1:2 Vighorst (83), 2:2 Vighorst (90+11). Strijelci iz penala: Kupmenijers, Vighorst, L. De Jong za Holandiju, Mesi, Paredes, Montiel, La. Martinez za Argentinu. Žuti kartoni: Timber, Vighorst, Depaj, Berghuis, Van Dajk, Bergvajn (Holandija), Akunja, Romero, L. Martinez, Paredes, Mesi, Otamendi, Montiel, Pecelja (Argentina).
HOLANDIJA: Nopert, Timber, Van Dajk, Ake, Dumfris, De Run (od 46. Kupmenijers), F. De Jong, Blind (od 64. L. De Jong), Gakpo (od 113. Lang), Bergvijn (od 46. Berghuis), Depaj (od 78. Vighorst). Selektor: Luj van Gal.
ARGENTINA: E. Martinez, Li. Martinez (od 112. Di Maria), Otamendi, Romero (od 78. Pezeljo), Akunja (od 78. Taljafiko -), MekAlister, Fernandez, De Paul (od 66. Paredes), Molina (od 106. Montiel), Alvarez (od 82. La. Martinez), Mesi. Selektor: Lionel Skaloni.