XS
SM
MD
LG

Apetiti rastu sa odličnom polusezonom: Radnik prevazišao svoja očekivanja

Foto/ KMF Radnik

Radnik MD Shop na zimsku pauzu u bh. futsalu odlazi sa diobe prvog mjesta zajedno sa FC Mostar SG i obezbijeđenim prolaskom u narednu rundu i Kupa Bosne i Hercegovine i Kupa Republike Srpske.

Pokazao se Radnik kao najveće oduševljenje ove sezone u Premijer ligi. Iako njihova prepoznatljiva igra sa Danijelom Ružičićem kao golmanom-igračem često nailazi na osude da je dosadna i nema nikakvu ljepotu, pokazala se kao izuzetno učinkovita. Radnik je definitivno donio osvježenje u elitni rang bosanskohercegovačkog futsala i sigurno da će se i oni nešto pitati ove sezone.

U sezonu je kao trener krenuo Miloš Tanasković, međutim poslije trećeg kola on je podnio ostavku, a na njegovo mjesto je stigao Perica Trifković, dobro poznato fudbalsko ime, koj je nastupalo i u Premijer ligi u fudbalu, a u futsalu ga znamo iz dresa Radnika, kao i sa brojnih turnira.

- Ja sam u sezonu krenuo kao pomoćnik, nisam ni očekivao da ću završiti sezonu kao prvi trener. Miloš je ušao u neke razmirice sa klubom, bilo šta je bilo i mene su pitali da li bih ja bio trener. Ja nisam bio siguran, ljetos sam praktično završio sa igranjem, nisam nikada vodio ekipu, jesam doduše na fudbalu i prihvatio sam. Ekipa je dobra. Da sam očekivao da ćemo baš dijeliti prvo mjesto, nisam, iskreno. Cilj je bio ulazak u plej of i da budemo što bolje plasirani. Moje mišljenje je da možda možemo biti među prve tri-četiri ekipe na polusezoni, pa da onda vidimo šta ćemo. Ovo je iznad mojih očekivanja i na kraju čak ostaje i žal zbog te utakmice protiv Starog Grada. Prezadovoljan sam sezonom i igrom momaka. Većina momaka u ekipi igra i fudbal, nije to neki profesionalizam. Vrlo je nezgodno uklopiti, u subotu igraš futsal, nedjelju fudbal, u ponedjeljak opet trening, ovaj umoran, onaj umoran. Znate već sa kakvim problemima se susrećemo u tim situacijama. Sistem sa viškom je takav, a ova ekipa je dugo godina na okupu kroz turnire i to je do sada donosilo rezultate. Očekivao sam da se mi možda možemo nositi sa svima, ali da ćemo baš dijeliti prvo mjesto na polusezoni nisam. Stvarno su momci odradili odličnu polusezonu. I protiv Mostara smo pružili dobru partiju, poraženi zasluženo, mada i da je bilo neriješeno ne bi bilo nezasluženo. Ipak, taj poraz nije ostavio traga na nama, brzo smo se oporavili, pobijedili na neugodnim gostovanjima. Idemo zadovoljni na pauzu. Klub je stvarno organizovan sjajno, mlađi momci su se dali za klub i stvarno je Radnik jedna lijepa i pozitivna priča. Sada ćemo napraviti rezime šta i kako dalje, ali mislim da su i u klubu i u gradu svi prezadovoljni, rekao je za SportDC Perica Trifković, trener Radnika.

Iako su ambicije pred početak sezone bile samo da se uhvati plej-of mjesto, one su sada porasle i želja je da se bude drugi na tabeli, sa prednosti domaćeg terena u polufinalu.

- Svakako. Nesvjesno se ambicije samim igrama povećavaju. Govorim u svoje lično ime, ja bih prije plej ofa sada bio zadovoljan da budemo isto kao sada pozicionirani, da budemo drugi na tabeli. Mislim da nam je mjesto sada među dvije ekipe i da dobijemo tu prednost domaćeg terena i da ne igramo to četvrtfinale plej ofa.

"Višak" Radnika doveden je gotovo do perfekcije, sa minimalnim prostorom za grešku, ali ekipe već polako počinju da traže manjkavosti u tom sistemu, pa se opravdano postavlja pitanje da li Radnik ima "plan B" i da li mogu kroz igru 4 na 4 odgovoriti rivalima. 

- Kako kažete, višak smo doveli do perfekcije i imamo odgovor na sve odbrane protivnika, 1-2-1, 2-2. Uglavnom znamo igrati protiv svih odbrana i spremni smo. Imamo u ekipi Dejana Pavlovića, Davora Arnautovića, Vladimira Džombića, Mirka Marinkovića, kapitena Pavića. Imamo tri mlada momka iz juniora koji dobro igraju u juniorskoj selekciji. Svakako da možemo igrati i 4 na 4. Sad u kojoj mjeri, nisam siguran. Bolji smo na "višak" svakako, ali mislim da sa ovim igračkim kadrom možemo svakako igrati 4 na 4.

Da li će biti određenih promjena u ekipi znaće se ubrzo, možda bude nekih minimalnih promjena u sastavu.

- Sa većinom igrača tek treba da sjednemo i da sa upravom kluba vidimo šta ćemo. Treba da podnesem izvještaj do kraja godine i da održimo jedan sastanak. Sa većinom igrača sam zadovoljan, možda ćemo pustiti jednog,dva,tri igrača koja su manje igrali i da to onda možda nadomjestitimo sa dva kvalitetna igrača.


 


Sarajevo 1 : 13 Mostar SG
MNK Hercegovina 10 : 1 Bosna Kompred
Konjic 10 : 2 Doboj
Radnik MD Šop 12 : 4 Sloga
Brotnjo 6 : 4 Salines
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Radnik MD Šop 18 14 3 1 45
2 Mostar SG 18 14 1 3 43
3 Salines 18 8 5 5 29
4 MNK Hercegovina 18 8 3 7 27
5 Sarajevo 18 8 3 7 27
6 Sloga 18 7 3 8 24
7 Brotnjo 18 6 2 10 20
8 Bosna Kompred 18 5 3 10 18
9 Konjic 18 4 3 11 15
10 Doboj 18 2 2 14 8