XS
SM
MD
LG

“Dan fudbala” prozor Republike Srpske u svet - FELjTON TRI DECENIJE POSTOJANjA I RADA FUDBALSKOG SAVEZA REPUBLIKE SRPSKE (13)

Manifestacija “Dan fudbala Republike Srpske” koja iduće, 2023. godine treba da bude organizovana po 12. put u partnerstvu Fudbalskog saveza Republike Srpske i Sportskog žurnala poznata je, i priznata, ne samo u regionu već i širom Evrope i sveta. Njen eho dopro je i do Amerike, o njoj je pisao i čuveni “Njujork tajms”, pa Španije, Italije, Katara, Meksika, Japana… Na svim meridijanima globusa svanuo je “Dan fudbala Republike Srpske”.

Počelo je skromno i bez velike pompe. Na ideju čuvenog novinara i pisca Tome Marića Sportski žurnal je u decembru 2011. godine tadašnjem rukovodstvu Fudbalskog saveza Republike Srpske (predsednik Mile Kovačević i generalni sekretar Rodoljub Petković) predložio organizaciju manifestacije na kojoj će se birati pojedinci u kalendarskoj godini, po uzoru na mnoge organizacije. Bilo je to uoči 20. rođendana Saveza, a ideja je oberučke prihvaćena.

-Odmah smo se “bacili” na posao, u rekordnom roku, od nekoliko dana, uspeli smo da pokrenemo organizacionu “mašineriju” kako bi održali premijerno izdanje “Dana fudbala Republike Srpske”. Uz pomoć prijatelja i ljubitelja fudbala uspeli smo, u banjalučkoj “Akvani”, da priredimo svečanost za koju smo verovali da će biti jedan od zaštitnih znakova fudbala Republike Srpske i našeg Saveza, ali ni slutili nismo da će dostići tolike visine i popularnost – prisetio se Rodoljub Petković 31. januara 2012. godine i prvog izdanja manifestacije “Dan fudbala Republike Srpske”.

Idejni tvorac akcije Tomo Marić o ideji koja je začeta u kafe baru “Željo” u banjalučkom naselju Obilićevo (danas je tu benzinska pumpa “Petrol”) je rekao:

-Fudbalski savez Republike Srpske se spremao da zaokruži dve decenije postojanja i rada i logično je bilo da se razmišlja o jednoj akciji ovakvog svečarskog tipa na kojoj će se nagrađivati najbolji. Banjaluka i Republika Srpska imaju tu tradiciju, koja je “Danom fudbala Republike Srpske” nadopunjena i obogaćena. Novinska kuća “Politika” je najbolji svedok dešavanja u minulih skoro 120 godina i najkompetentnija je za priredbe ovakve vrste, tako da je ideja naišla na razumevanje u Savezu i započeli smo, svi se nadamo, beskonačni niz proglašavanja laureata.

O samoj manifestaciji govorile su mnoge poznate ličnosti i fudbalske zvezde koje su učestvovale na svetkovini fudbala Republike Srpske, a među najupečatljivijima ostala je izjava Dušana Dude Maravića, olimpijskog pobednika iz Rima 1960. godine:

-Radite svetski, a nagrađeni ste balkanski. To što radi grupa ljudi u Banjaluci i Republici Srpskoj, okupljena oko Fudbalskog saveza, Sportskog žurnala i uz podršku Vlade Republike Srpske je za svaku pohvalu. Moje fudbalsko iskustvo je bogato, mnogo toga sam i prošao, i video, ali takav entuzijazam, bliskost, odnos prema ljudima i ljubav nigde kao u Krajini, iz koje i ja vučem koren. Ovakva svetkovina i manifestacija visokog ranga ne postoji ni u Beogradu, ni u Sarajevu, Skoplju ili Podgorici, ni u mnogim evropskim i svetskim metropolama. A Banjaluka je po njoj prepoznatljiva i u rangu je gala svečanosti koje se organizuju u Cirihu i Nionu. To vam iskreno i iz srca kažem sa željom da samo nastavite u tom pravcu i da budete nepokolebljivi. Jer na putu uspeha mnoge zamke vrebaju.

Nakon premijernog izdanja u “Akvani” svečanost “Dan fudbala Republike Srpske prešla je u popularnu Kristalnu dvoranu hotela “Bosna”, a poslednje 11. izdanje održano je u velelepnoj Koncertnoj dvorani Banskog dvora u kojoj je najvišim priznanjem – Zlatnom poveljom “Miljan Miljanić” odlikovan Dragan Stojković Piksi, selektor fudbalske “A” reprezentacije Srbije.

Nakon smrti čuvenog “Čiče” 13. januara 2012. godine organizatori su, uz odobrenje porodice Miljanić, uveli internacionalno priznanje Zlatna povelja “Miljan Miljanić” za doprinos razvoju fudbalskog sporta i vrhunska ostvarenja, pa je ono postalo prestižno ne samo u regionu već i u Evropi. Prvi dobitnik u januaru 2013. godine bio je Safet Sušić, tadašnji selektor “A” reprezentacije BiH, pa sudija Milorad Mažić, omladinska “U-20” reprezentacija Srbije, prvak sveta na Novom Zelandu, Dragan Džajić, Predrag Mijatović, Ilija Petković, Robert Prosinečki, Velibor Bora Milutinović, Tomo Marić i Dragan Stojković.

Od početka manifestacije proglašava se pet najboljih pojedinaca – fudbaler Republike Srpske (Nagrada “Velimir Sombolac”), najperspektivniji igrač (Nagrada “Srđan Kačar”), trener (Nagrada “Ilija Miljuš”), fudbalski radnik (Nagrada “Ilija Pantelić”) i sudija (Nagrada “Ratko Kragulj”). Nagrada Fudbalskog saveza Republike Srpske za životno delo nosi naziv po doktoru Milanu Jeliću, bivšem predsedniku saveza Republike Srpske i BiH, te prvom čoveku Republike Srpske, a od pre nekoliko godina uvedena je još jedno prestižno priznanje – ambasador fudbala “Mihailo Andrejević Andrejka”.

Mnoge poznate ličnosti iz sveta fudbala prodefilovale su “Danom fudbala Republike Srpske”, a većina njih je i odlikovana: Ilija Pantelić, Milutin Šoškić, Dragoslav Šekularac, Ivan Ćurković, Mitar Mrkela, Zvezdan Terzić, Mladen Krstajić, Savo Milošević, Zoran Milinković, Milan Kosanović, Jovan Šurbatović, Nenad Bjeković, Milovan Rajevac… Nagrađen je i Fudbalski savez Srbije za vek postojanja. Prvi, među posebnim gostima, bio je Zvonko Živković, nekadašnji fudbaler Partizana, trener Rudara iz Ugljevika i selektor mlade reprezentacije Srbije.

-Svaki poziv iz Republike Srpska rado prihvatam i odazivam se, jer smo jedan narod i delimo istu sudbinu – rekao je Zvonko Živković u januaru 2012. godine.

U januaru 2018. godine gost manifestacije “Dan fudbala Republike Srpske” bio je i Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, koji je posle uručivanja Zlatne povelje “Miljan Miljanić” Iliji Panteliću istakao:

-Voleo bih da Republika Srpska ima svoju reprezentaciju i da učestvuje u međunarodnim takmičenjima u svim sportovima. Verujem, da je BiH normalna zemlja to bi bilo normalno, pošto nije normalna, onda je i ovo nenormalno. U svakom slučaju mislim da vreme koje dolazi daće za pravo da taj zahtev i tu želju svih vas fudbalskih radnika i funkcionera i drugih sportskih radnika jednog dana i ostvarimo. I ne bi to trebalo da bude na štetu bilo koga, nekih drugih, to je pitanje naše organizacije, naše ljubavi i našeg htenja. I zato ću ohrabriti sve vas koji radite u sportu u savezima, ministarstvima… da ne propustimo priliku. Ona će se sigurno ukazati da to jednog dana imamo. Živi i zdravi bili pa videli.

I posle 30 godina Republika Srpska i njen Fudbalski savez veruju i nadaju se u ostvarenje najlepšeg sna…

K R A J

 

Sistem omladinskih selekcija

 

Republika Srpska je oduvek bila bogata fudbalskim talentima, pa su još od osnivanja Saveza 5. septembra 1992. godine organizovani kampovi za mlade igrače koje je vodio Velimir Sombolac. Kasnije je ulogu koordinatora omladinskih selekcija FSRS preuzeo Velimir Stojnić, pa Slavoljub Stojanović, kratko ga je nasledio Radomir Popović, a od 2010. godine tu važnu i odgovornu funkciju obavljao je Branimir Tulić.

Nekadašnji selektor mlade reprezentacije BiH, skaut FS BiH i trener mnogih klubova podigao je visoko letvicu u organizaciji međunarodnih akcija u kojima je Republika Srpska bila gost u Švajcarskoj, Italiji, Sloveniji, Grčkoj, Srbiji, Austriji… Politika nije dozvolila nastup na “Gotija kupu” u Švedskoj.

Od maja ove godine koordinator omladinskih selekcija FSRS je Zoran Deket koji je nastavio tradicionalna selektira svih starosnih kategorija.

Tomo Marić, Milorad Dodik i Ilija Pantelić