XS
SM
MD
LG

Faruk Hadžibegić: Želim BiH odvesti na Evro

 

 

SARAJEVO – Minule srede Izvršni odbor Fudbalskog saveza BiH iskazao je puno poverenje Faruku Hadžibegiću da u ulozi selektora A reprezentacije prođe kroz kvalifikacije za plasman na Evropsko prvenstvo naredne godine.

Bio je predvodnik sjajne generacije, jedna od najbitnijih karika šampionskog Sarajeva, te poslednji kapiten reprezentacije Jugoslavije. Bio je as za poštovanje, pa uspešan trener, a ostao gospodin za sva vremena. Faruk Hadžibegić, poznato i priznato ime evropskog fudbala.

Gospodine Hadžibegiću čestitke na izboru za selektora i hvala što ćete za naše čitaoce odvojiti svoje dragoceno vreme. Uživate veliko poverenje, ali to poverenje moglo bi postati i ogromna obaveza. Jer, ovi prostori su žedni velikih pobeda i učešća na važnim takmičenjima.

Hvala na čestitkama i hvala na željama. Što se tiče žeđi naših prostora za uspehom, koliko je god to pritisak na mene, ja se s tim slažem. Radiću sa svojim saradnicima najbolje što mogu da ostvarimo željeno. Nadam se da možemo doći do onih rezultata koji će obradovati građane i navijače.

Koja imena figuriraju za Vaše najbliže saradnike?

To će biti stvar dogovora u narednih, najviše, desetak dana. Predstoje konsultacije. Dugo sarađujem sa Mehmedom Ćalom Janjošem, a i igrali smo zajedno u Sarajevu, te se odlično poznajemo. On će biti moj saradnik i sa njim ću se konsultovati da angažujemo preostale saradnike koji će pomoći u našem naumu da ostvarimo uspeh. Ne bih sada o imenima, da neko ne bi rekao da ne može, da je zauzet iz njemu poznatih razloga. Biće saradnici oni ljudi koji profesionalno razmišljaju kao i ja, koji imaju istu motivaciju. Zato je bolje da sada ne govorimo o imenima, kasnije ćemo biti konkretni.

Vaši izabranici igraće u grupi J zajedno sa Portugalijom, Islandom, Luksemburgom, Slovačkom i Lihtenštajnom u kvalifikacijama za šampionat kontinenta. Nije grupa smrti, ali vreme amaterizma prošlo je i treba biti oprezan. U najmanju ruku, neće biti lako!

Upravo tako. Grupa nije najjača na svetu, ali nije ni najslabija. Imate tu reprezentacija koje su napravile bolje rezultate od nas. Nemamo puno prostora da kažemo kako smo bolji od njih. Međutim, želimo da budemo bolji od njih. I mislim da, uz respekt svim našim protivnicima, trebamo tražiti prostor za kvalifikacije na EP. Imamo to pravo i takvu potrebu.

Minule srede zajedno smo bili u sedištu asocijacije u gradu na Miljacki. U obraćanju brojnim novinarima lepo ste rekli da je u vaše vreme derbi Sarajeva i Želje posmatralo 50 hiljada duša, danas mnogo manje, a , opet, nema ni jednog kluba iz Premijer lige BiH u evropskim takmičenjima. I to se može odraziti na domete reprezentacije?

Mi kolektivno moramo razmisliti gde je problem, šta je razlog tome i da pronađemo rešenje. Mislim da svi zajedno moramo poraditi na tome da klupski fudbal može doći na veći nivo. I da imamo svi zadaću da izađemo u Ligu nacija, u Ligu šampiona. Često uzimam primer Maribora, jer Slovenija nije teritorijalno veća od BiH, a nema ni veći broj igrača. Ako mogu oni, možemo i mi tragati za sličnim rešenjima. Mislim da bi to pomoglo reprezentaciji Bosne i Hercegovine da ima znatno bolje rezultate, a to bi pomoglo kvalitetu bh.fudbala na domaćoj sceni. I da nađemo neku motivaciju i da pronađemo put uspeha generalno za sve.

Faruk Hadžibegić uvek srdačan, gospodstven i voljan da razgovara za naše čitaoce. Hvala vam i neka 2023.godina donese dobro zdravlje, uspeh, sreću, pune stadione i sportske podvige.

Jedino što mogu reći, slažem se sa vama. Hvala vam najlepše i još jednom želim da pozdravim sve vaše čitaoce.

Faruk Hadžibegić dugo godina sa porodicom živi u Francuskoj. Možda otuda i njegovo držanje, uljudnost, sve sa stilom.

Takvi zaslužuju uspehe…