XS
SM
MD
LG

Trka Beograd - Banjaluka obilježila 6.000 dana postojanja

Detalj sa trke Banjaluka - Beograd FOTO: RTRS

Biciklistička trka Beograd - Banjaluka, jedan od simbola saradnje Srbije i Republike Srpske, obilježila je 6.000 dana postojanja, a direktor trke Vladimir Kuvalja zahvalio se državi Srbiji i gradu Beogradu na jakoj podršci, koja će ove godine biti još jača.

 

-Trka će se ove godine održati po 17. put. Ona je od Vlada Srbije i Srpske proglašena za događaj od najveće važnosti za specijalne veze u oblasti sporta i kao takva egzistira i privlači najveće svjetske ekipe. Počela je kao jedna mala trka, a danas je jedan od najvećih bendova u BiH, u Republici Srpskoj svakako najveći biciklistički događaj, a u Srbiji jedan od najvećih - izjavio je Kuvalja.
Trka je uz pomoć Vlade Srbija i resornog ministarstva sporta, kao i drugih institucija, te podrškom Vlade i predsjednika Republike Srpske rušila sve granice.
-Trka Beograd - Banjaluka je jedini sportski događaj koji se istovremeno održava u obje zemlje, a na prvoj etapi od Beograda do Bijeljine takmičari prolaze granicu bez zaustavljanja. Ovogodišnja trka startuje 20. aprila, uz učešće biciklista iz 30 zemalja, 25 ekipa i tačno 175 takmičara - ističe Kuvalja.
On se posebno zahvalio predsjednicima Aleksandru Vučiću i Miloradu Dodiku, ministru sporta Srbije Zoranu Gajiću, pomoćniku ministra sporta Srpske Mariju Đuranu i gradonačelniku Beograda Aleksandru Šapiću.
-Grad Beograd je ove godine čvršće nego ranije stao uz trku, povećao svoja finansijska sredstva, a trka će startovati ispred Skupštine grada. Takođe, zahvalnost i Bijeljini, koja će opet biti domaćin cilja prve i starta druge etape, zatim opštini Vlasenica, gdje je cilj najzahtijevnije druge etape, nakon toga Doboju i Prijedoru i naravno Banjaluci, gde je poslednja etapa.
Kuvalja je naglasio da trka Beograd - Banjaluka nije samo sportski, nego ekonomsko, politički i turistički događaj, koji spaja srpski narod sa obje strane Drine, promoviše prijateljstvo i zajedništvo.
-Dolaze ekipe sa četiri kontinenta, uspjeli smo, uz veliki trud, da od etapne trke, stignemo do prve kategorije, što je samo stepenik niže od najvećih trka poput Tur de Fransa i Điro Di Italija. Ovo je prilika da vidimo najbolje bicikliste na našim drumovima. Važno je da Srbija i Srpska imaju saradnju, ne samo preko trke, nego i preko drugijh sportova, to pokazuju i naši sportisti koji u velikoj mjeri igraju za reprezentaciju Srbije. Mi u Republici Srpskoj od srca navijamo za Srbiju, zajedno se radujemo pobjedama i plačemo kada se izgubi - poručio je Kuvalja.