XS
SM
MD
LG

Evropa kup na Bjelašnici

Sarajevo, 20.01.2023. – Olimpijski centar Bjelašnica će 12. i 13. februara 2023. godine biti domaćin FIS Evropa kup u Super-Đi disciplini za žene. Organizacija ovog važnog događaja potvrđuje da je Bjelašnica zadovoljila visoke kriterije Međunarodne skijaške federacije (FIS), uključujući kvalitet i sigurnost staza. Ovo je rezultat kontinuiranog ulaganja u razvoj ski-centra, i takmičarskog sporta te jasne strategije Uprave ski-centra da OC Bjelašnicu vrati na listu važnih skijaških destinacija.

Iako su početak kalendarske zime obilježile ispodprosječne snježne padavine u većem dijelu Evrope, pripreme za Evropa kup odvijaju se po planu te ulaze u svoju finalnu fazu. Početkom februara 2023. održat će se i posljednja FIS kontrola, a najavljena povoljna vremenska prognoza, snijeg i zahlađenje, omogućiće da staze bude pripremljena po najvišim standardima.

Danas je u hotelu Nomad održana konferencija za medije na kojoj su premijer Vlade KS, ministar privrede KS i načelnik Opštine Trnovo istakli značaj održavanja ovog sportskog događaja za dalji razvoj Olimpijskog centra Bjelašnica, Sarajeva, sportista i prestižnih skijaških takmičenja.

„Na 39. godišnjicu Zimskih olimpijskih igara ’84, kada je Sarajevo bilo glavna vijest u svijetu, Bjelašnica se vraća na mapu značajnih takmičarskih destinacija vrhunskog skijanja. Uz pružanje podrške preduzeću ZOI’84 u provođenju odvažnijih organizacijskih promjena u cilju saniranja stanja koje smo zatekli, to je upravo bio jedan od naših ciljeva. Srećan sam da zajedno sa Upravom ovog preduzeća ostvarujemo zajedničku viziju i da ponovo u svijet šaljemo pozitivne sportske priče. Bjelašnica je vraćena u kalendar takmičenja alpskog skijanja Međunarodne skijaške federacije, a svoje učešće su prijavile najelitnije skijaške nacije. Želimo da prestižna skijaška takmičenja postanu zaštitni znak Sarajeva i BiH. Do tada, podržimo našu najuspješniju skijašicu, Elvedinu Muzaferiju, koja će po prvi put na domaćem terenu, 12. i 13. februara, braniti bh boje ", rekao je Edin Forto, premijer Vlade KS.                                     

Ministarstvo privrede KS u protekle dvije godine uložilo je oko 30 miliona KM u obnovu i revitalizaciju olimpijskih sadržaja na Bjelašnici s primarnim ciljem da se Bjelašnica vrati na FIS listu takmičenja.

 

 

 

 

 

 

„Nedopustivo je da planina, odnosno skjalište s olimpijskim nasljeđem, nije bilo na ovoj listi. Mi smo uložili materijalna i nematerijalna sredstva kako bi se to promijenilo. Činjenica da je Međunarodna skijaška federacija prepoznala ove promjene i prihvatila kandidaturu za organizaciju Evropa kupa 2023. potvrđuje da su nedostaci zbog kojih je Bjelašnici 14 godina odbijan povratak na listu organizatora svjetskih takmičenja otklonjeni. Ovo je za nas značajna satisfkacija i potvrda da su se ulaganja u Bjelašnicu u protekle dvije godine isplatila. Čast nam je što smo dio slagalice koja je Bjelašnicu vratila na mjesto koje joj pripada u svijetu svjetskih skijaških takmičenja. Sa zadovoljstvom smo dio organizacije ovog prvog, velikog međunarodnog takmičenja na Bjelašnici nakon tridesetak godina pauze“, izjavio je Adnan Delić, ministar privrede Kantona Sarajevo.

Ministar je podsjetio da su prva ulaganja Ministarstva privrede KS bila ulaganja u obnovu vertikalnog transporta i sistema osnježavanja, neki od glavnih uslova koje je Bjelašnica trebala ispuniti kako bi se vratila na listu i stekla mogućnost kandidatskog statusa za organizaciju ovog takmičenja.  

Punu podršku organizovanju sportskog takmičenja, koje će okupiti mlade sportiste iz cijele Evrope, pružila je i Opština Trnovo.

„Opština Trnovo će iz budžeta za tekuću godinu izdvojiti iznos od 50.000,00 KM za organizaciju ovog sportskog događaja u saradnji sa Olimpijskim centrom Bjelašnica. Mislim da svi imamo jedan zajednički cilj, a to je probuditi olimpijski duh naše Bjelašnice. Ovom prilikom želim naglasiti kako ovakvi projekti i takmičenja imaju višestruk sportski značaj, ali i dobrobit za ekonomiju, politiku i turizam. Dajmo sve od sebe za dobru organizaciju i dobrodošlicu, što vidim da prema Operativnom planu za organizaciju Evropa kup takmičenja neće izostati. Drago mi je da je Opština Trnovo dio organizacije ovakvog događaja i radujem se samom takmičenju“, kazao je Ibro Berilo, načelnik Opšine Trnovo.

Elvedina Muzaferija, najbolja skijašica u istoriji BiH i jedina koja je ostvarila bodove u FIS Svjetskom kupu,  prvi put će na poznatom terenu pred domaćom publikom odmjeriti snagu sa najboljim skijašicama u brzim disciplinama. Zahvaljujući ostvarenim rezultatima i svjetskom uspjehu naše skijašice, otvaraju se mogućnosti za razvoj skijaškog takmičenja, ali i za organizaciju vrhunskih takmičenja na svjetskom nivou.

Organizatori događaja najavljuju na Bjelašnici 12. i 13. februara pravi skijaški spektakl koji će uz program takmičenja najboljih evropskih skijašica u brzim disciplinama ponuditi i raznovrstan zabavni program za sve posjetitelje s ciljem afirmacije skijanja i sporta.