XS
SM
MD
LG

Amerikanci žele Ruse na Olimpijadi u Parizu

Predsjednik Olimpijskog i Paraolimpijskog komiteta SAD Džin Sajks podržao je danas inicijativu Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da se napravi okvir koji će omogućiti ruskim sportistima da se ponovo takmiče na međunarodnom nivou. Naravno, to je u suprotnosti sa zahtjevom Ukrajine da Rusi ne budu u Parizu 2024.

 

"Nakon što smo saslušali mnoge sportiste iz Sjedinjenih Država, prepoznajemo stvarnu želju da se takmičimo sa svim najboljim svjetskim sportistima, ali samo ako se to može desiti na način koji obezbjeđuje sigurnu i fer igru", naveo je Sajks u pisanoj izjavi, koju je prenio Asošijeted pres.

"Zbog toga smo ohrabrili MOK da nastavi da istražuje proces koji bi sačuvao postojeće sankcije i osigurao da su samo neutralni sportisti dobrodošli da se takmiče", dodao je Sajks.

On je ukazao da je situacija "nevjerovatno složena“ i istakao da je američki Olimpijski komitet ostao solidaran sa Ukrajinom i njenim sportistima, a izrazio je "veoma stvarnu zabrinutost, čak i skepticizam, o tome da li uslovi mogu da se ispune“ da bi se Rusima dozvolio povratak.

Krajem februara prošle godine MOK je izdao preporuke međunarodnim sportskim federacijama da zabrani sportistima iz Rusije i Bjelorusije da učestvuju na međunarodnim takmičenjima zbog rata u Ukrajini. Prošle nedjelje MOK je izdao novu preporuku, u kojoj predlaže da se pojedinim sportistima iz Rusije i Bjelorusije, koji "aktivno ne podržavaju” rusku agresiju na Ukrajinu, dozvoli da se takmiče kao "neutralni sportisti”, bez bilo kojih državnih obilježja.

Učešće ruskih i bjeloruskih sportista na Olimpijskim igrama u Parizu pod neutralnom zastavom u četvrtak je podržala i Bijela kuća.

"Ako sportisti budu pozvani na međunarodno takmičenje kao što su Olimpijske igre, mora biti potpuno jasno da oni ne predstavljaju Rusiju ili Bjelorusiju", rekla je portparolka Bijele kuće Karin Žan Pjer, prenijela je Slobodna Evropa. "Treba zabraniti upotrebu ruske i bjeloruske zastave, grba ili himne", dodala je ona i podsjetila da su SAD podržale suspenziju Rusije i Bjelorusije iz međunarodnih sportskih federacija.