XS
SM
MD
LG

Idu sudije na hlađenje

Komisija za sudije i suđenje FSRS, održala je 17.09.2024. godine u Banjoj Luci 4. sjednicu, na kojoj je između ostaloga analizirala suđenje na utakmicama 4, 5. i 6. kola Mtel Prve i Druge lige Zapad FSRS  i 3, 4. i 5. kola Druge lige  Istok  FSRS, te na osnovu video analiza utvrdila da je bilo određenih propusta u suđenju, pa je shodno tome jednoglasno donijela slijedeće zaključke i odluke u vezi sa istima :

1.Usvaja se analiza suđenja i date ocjene suđenja Mtel Prve lige FSRS od strane posmatrača suđenja za 4, 5. i 6. odigrano prvenstveno kolo jesenjeg dijela takmičarske sezone 2024/25. , uz slijedeće korekcije:

-Ocjena sudije sa utakmice 4. kola M tel Prve lige FSRS između FK Velež i  FK Laktaši (Vanja Ajder) se sa 8,4 koriguje na 7,9 jer je  u 51. minutu utakmice  dosudio KU za domaću ekipu  za koji je Komisija nakon odrađene analize donijela zaključak da nije postojalo elemenata za prekršaj gostujućeg igrača nad igračem domaće ekipe u kaznenom prostoru gostujuće ekipe. Sudiji se izriče suspenzija nedelegiranja 3 kola na Mtel Prvoj i Drugim liga FSRS.

-Kažnjava se posmatrač suđenja utakmice 4. kola M tel Prve lige FSRS između FK Velež i  FK Laktaši (Zoran Sofrenić) sa jednim negativnim bodom i jednim ciklusom nedelegiranja (3 kola) zbog loše napisane kontrole i  jer  u svom izvještaju naveo da je sudija utakmice 4. Kola  M tel Prve lige FSRS između FK Velež i  FK Laktaši ispravno u 51. minutu dosudio KU za domaću ekipu, a za koji je Komisija nakon odrađene analize donijela zaključak da nije postojao.

-Izvršena je korekcija ocjena cijelom sudijskom timu za 0,5  sa utakmice 5. kola Mtel Prve lige FSRS između FK Željezničar ST i FK Zvijezda 09. jer nisu u 61. min. isključili iz igre domaćeg igrača Br. 15, nakon jasno pokazanog drugog žutog kartona  ovom igraču.  Sudija utakmice ( Marko Maksimović) korekcija sa 7,8 na 7,4, prvi asistent sa 8,4 na 7,9, drugi asistent sa 8,3 na 7,9 i četvrti sudija sa 8,4 na 7,9 . Sudija utakmice se suspenduje nedelegiranjem 6 kola, sudije pomoćnici na po 3 kola, a 4.sudija 2 kola na Mtel Prvoj i Drugim liga FSRS. Asistenti su bili:Danijel Mićić, Slaviša Gligorić i četvrti sudija Dejan Lazić).

-Kažnjava se posmatrač suđenja  5. kola Mtel Prve lige FSRS između FK Željezničar ST i FK Zvijezda 09 ( Duško Jokić) sa jednim negativnim bodom i jednim ciklusom nedelegiranja zbog loše napisane kontrole i  jer  u svom izvještaju nije naveo da  sudija i njegov tim sa  utakmice 5. Kola  Mtel Prve lige FSRS između FK Željezničar ST i  FK Zvijezda 09 nije isključio iz igre domaćeg igrača Br. 15 nakon pokazanog drugog žutog kartona  ovom igraču.

-Ocjena sudije sa utakmice 5. kola M tel Prve lige FSRS između FK Sloboda NG i  FK Borac KD (Mario Jelić)  se sa 8,4 koriguje na 7,4 jer je nakon analize Komisije za sudije i suđenje FSRS utvrđeno da je napravio dvije velike i očigledne pogreške,  u 55. min., utakmice  dosudio je KU za domaću ekipu  za koji je Komisija donijela zaključak da nije postojalo elemenata za prekršaj gostujućeg igrača nad igračem domaće ekipe u kaznenom prostoru gostujuće ekipe, a u 90. min. nije dosudio KU za gostujuću ekipu, a za koji je Komisija donijela zaključak da je postojao jer je igrač domaće ekipe igrao namjerno loptu rukom u svom kaznenom prostoru. Sudiji se izriče suspenzija nedelegiranja 6 kola na Mtel Prvoj i Drugim liga FSRS.

-Kažnjava se posmatrač suđenja sa utakmice 5. kola M tel Prve lige FSRS između FK Sloboda NG i  FK Borac KD ( Joco Radić) sa dva negativna boda i dva ciklusa nedelegiranja (6 kola) zbog loše napisane kontrole i  jer  u svom izvještaju nije naveo da je  sudija utakmice 5. Kola  M tel Prve lige FSRS između FK Sloboda NG i  FK Borac KD napravio dvije velike i očigledne pogreške, a za koje je Komisija nakon odrađene analize utvrdila da su postojale.

2.Usvaja se analiza suđenja i date ocjene suđenja Druge lige Zapad FSRS od strane posmatrača suđenja za 4., 5. i  6. odigrano prvenstveno kolo jesenjeg dijela takmičarske sezone 2024/25., uz slijedeće navedene korekcije:

-Izvršena je korekcija ocjena cijelom sudijskom timu za 0,5  sa utakmice 4. kola Druge lige Zapad FSRS između FK Sloga (Srbac) i FK Omarska jer su u 74. min. pogrešno identifikovali i isključili igrača gostujuće ekipe br. 7, a trebalo je da isključe igrača   br.6. Sudija utakmice korekcija sa 7,9 na 7,4, prvi asistent korekcija sa 8,3 na 7,9, drugi asistent korekcija sa 8,3 na 7,9. Sudija utakmice se suspenduje nedelegiranjem 6 kola, a sudije pomoćnici po 3 kola na Drugoj ligi Zapad.

-Kažnjava se posmatrač suđenja jednim negativnim bodom i jednim ciklusom nedelegiranja zbog loše napisane kontrole i  jer  u svom izvještaju nije naveo da je  sudijski tim utakmice 4. kola Druge lige Zapad FSRS između FK Sloga (Srbac) i FK Omarska pogrešno identifikovao i isključio igrača gostujuće ekipe br. 7, a trebalo je da isključe igrača   br.6.

3.Usvaja se analiza suđenja i date ocjene suđenja Druge lige Istok FSRS od strane posmatrača suđenja za 3, 4. i 5. odigrano prvenstveno kolo jesenjeg dijela takmičarske sezone 2024/25. , bez ijedne navedene korekcije.

         Pored navedene analize usvojen je i zaključak u vezi propusta sudija u suđenju na Mtel Prvoj ligi i Drugim ligama FSRS, na osnovu kojeg je donesena Odluka o suspenziji sudija po slijedećem:

-7. 9 i 7.8 sankcija jedan ciklus nedalegiranja 3 kola,

-za ocjene u rasponu od  7.7 – 7.5 sankcija nedelegiranje 5 kola,

-za ocjene u rasponu od 7.4 – 7.0 sankcija dva ciklusa nedelegiranje 6 kola

-sudije koje obavljaju ulogu 4.sudije za svoje propuste, ako su ocijenjeni ocjenom 7.9 i 7.8 biće suspendovani 2 kola, za ocjene 7.7-7.5 suspendovani 3 kola, a za ocjene 7.4-7.0 suspendovani 4 kola

-sudije koje zbog svojih propusta budu ocijenjene ocjenom ispod 7.0 biće suspendovani na neodređeno vrijeme.

-Kada su u pitanju posmatrači suđenja na Mtel Prvoj i Drugim ligama FSRS, ukoliko dođe do korekcija njihove ocjene iz ocjene u ocjenu isti se kažnjavaju sa jednim negativni bodo i ciklusom nedelegiranja (3 kola), a za korekciju iz ocjene u dvije ocjene kontrolorima se izriče kazna od dva negativna boda i dva ciklusa nedelegiranja (6 kola).

Komisija za sudije i suđenje FSRS je odlučna da u svom radu istraje u opredjeljenosti da spriječi bilo kakve pritiske i uticaje na sudije, posmatrače  i suđenje, te da na taj način stvori povoljniji ambijent za obavljanje sudijske i posmatračke uloge, a svim klubovima koji se takmiče daju identiče uslove bez privilegovanih u smislu sudijskih odluka, a od sudija i posmatrača se traži da isključivo poštuju pravila o suđenju, te da dostojno štite integritet sudije i posmatrača i Fudbalskog saveza Republike Srpske.

Takođe,   Komisija za sudije i suđenje FSRS ima oprijedeljenost, kakvu je i pokazala od samog početka tekućeg prvenstva na Mtel Prvoj i Drugim ligama FSRS, da izriče mjere za sve utvrđene propuste sudija i posmatrača i da njen rad bude transparentan kako svima u FSRS, tako i cjelokupnoj sportskoj javnosti.

Predsjednik Komisije za sudije i suđenje FSRS                                   

                     Željko Dragojević

Idi nazad


Romanija : Famos
Sloboda (NG) : Željezničar
Kozara : Slavija
Drina HE : Zvijezda 09
Laktaši : Leotar
Rudar Prijedor : Borac
Sloboda (MG) : Sutjeska
Ljubić : BSK
Velež : Drina (Z)
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Laktaši 8 6 0 2 18
2 Zvijezda 09 8 6 0 2 18
3 Rudar Prijedor 8 5 2 1 17
4 Romanija 8 4 3 1 15
5 Kozara 8 3 4 1 13
6 Željezničar 8 3 3 2 12
7 Leotar 8 3 3 2 12
8 Sloboda (NG) 8 3 2 3 11
9 Famos 8 3 1 4 10
10 Sloboda (MG) 7 3 1 3 10
11 Slavija 8 2 3 3 9
12 Drina HE 7 3 0 4 9
13 Drina (Z) 8 2 3 3 9
14 Borac 8 3 0 5 9
15 Sutjeska 8 2 1 5 7
16 Ljubić 8 2 1 5 7
17 Velež 8 1 3 4 6
18 BSK 6 0 2 4 2