XS
SM
MD
LG

Jubilej košarkaškog saveza Republike Srpske

Svečana akademija povodom 25 godina od osnivanja Košarkaškog saveza Republike Srpske biće održana 5. decembra tekuće godine. Već je formiran Organizacioni odbor za obilježavanje ovog istorijskog datuma, a za predsjednika je imenovan Milorad Dodik.

Na današnji dan, prije tačno 25 godina osnovan je Košarkaški savez Republike Srpske čiji su inicijatori bili Đorđe Galanos, Đorđe Mikeš, Slobodan Simović, Brane Čovičković i Boris Kosić. Funkciju prvog predsjednika uspješno je obavljao Dragan Despotović, dok je generalni sekretar bio Dragoljub Obradović.

Ovo je, između ostalog, danas saopšteno na konferecniji za novinare koja je povodom ovog značajnog jubileja održana u vijećnici Banskog dvora.

"Pripreme su u toku i na Svečanoj akademiji očekujemo brojne goste iz Košarkaškog saveza Srbije i okruženja. Biće ovo prilika da se prisjetimo početka rada Saveza, a mora se priznati da tada nije bilo lako, jer smo počeli u ratnom periodu", izjavio je Boris Spasojević, aktuelni predsjednik KS Republike Srpske.

Prvi čovjek Saveza čije je sjedište u Banjaluci najavio je novi košarkaški spektakl koji se naredne 2018. godine treba odigrati u Sportskoj dvorani “Borik”. Već su poznati i akteri, a to su ovogodišnji prvak Evrope i vicešampion, Slovenija i Srbija.

"Želja je bila da se ovaj meč odigra znatno ranije i da to bude repriza sa ovogodišnje Evrobasketa. Međutim, nacionalne selekcije su zauzete zbog obaveza u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Upravo zbog toga smo bili prinuđeni da duel Srbije i Slovenije organizujemo u nekom drugom terminu, i to, početkom juna 2018. godine", dodao je Spasojević.

U ovoj sportskoj organizaciji ističu kako pod njihovim okriljem trenutno djeluje 88 klubova sa gotovo 3 500 takmičara. Istovremeno su naglasili kako vode računa o reprezentativnim selekcijama Saveza.

"Mi smo ponosni na činjenicu da smo mnogo toga uradili za protekle dvije i po decenije. Poseban akcenat stavio bih u radu sa našim mlađim selekcijama koje u posljednje vrijeme bilježe dobre rezultate izvan naših granica. Sigurno je da ćemo i u narednom periodu svima njima pružati još veću pažnju, jer je budućnost u mladima", saopštio je Dragan Ćazić, generalni sekretar KS RS.

Na Svečanoj akademiji biće promovisana monografija 25 godina Košarkaškog saveza Republike Srpske čiji je autor Željko Tica, sportski novinar i publicista iz Banjaluke.

 

 


6 .kolo Prva liga RS
Mladost 55 : 96 Trebinje 03
Kozara 63 : 60 Igman
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Trebinje 03 6 6 0 12
2 Kozara 6 3 3 9
3 Mladost 6 2 4 8
4 Igman 6 1 5 7