XS
SM
MD
LG

Ljevnaić o Jahorini i sezoni pred nama

Direktpor Olimpijskog centra jahorina Dejan Ljevnjaić dao je intrevju portalu www.skijanje.co.rs. Prenosimo ga u potpunosti.

Jahorina je poslednjih meseci veliko gradilište. Intenzivno se izvode radovi na uređivanju skijaških terena, izgradnji sistema veštačkog osnežavanja kao i uređenju samog turističkog centra. Nedavna poseta Jahorini je bila prilika da direktor Olimpijskog Centra Jahorina Dejan Ljevnaić za Ski portal Skijanje.rs odgovori na nekoliko pitanja.

1. U toku su brojni radovi na uređenju skijališta na Jahorini. Šta sve unapređujete za aktuelnu sezonu?
 

Naš cilj je da Jahorina ponovo zablista olimpijskim sjajem i da našim posetiocima ponudimo bogat zabavni sadržaj. Već smo počeli sa realizacijom našeg cilja, te su, prvi put od 1983. godine, u toku brojni radovi na unaprđenju kako skijališta, tako i brojnih zabavnih i takmičarskih programa. Predmet ulaganja je prvenstveno sistem za veštačko osnežavanje, koji će povezati celo skijalište u jednu funkcionalnu sredinu, uređenje skijaških staza po FIS standardima, izgradnja veštačkog jezera na vrhu planine od 90.000m3 i izgradnja vetroustava na stazama. Posebanu pažnju smo posvetili najmlađima i izgradićemo dva poligona za obuku, tjubing stazu i dečije gradiće za elementima za igru na snegu. Pored toga radimo i na uklanjanju starih instalacija koje nisu bile u funkciji, a narušavale su izgled i funkcionalnost staza i ski centra. Radimo i na uređenju novih prilaza u ski-centru, izgradnji i uređenju parking prostora i putokaza. Unapređuje se i zabavni program,  obećali smo nezaboravne koncerte i brojne zabavne trke, poput FIS takmičenja, testnih trka i probnih trka za EYOF 2019.godine, gde će se mladi iz celog sveta takmičiti u disciplinama slalom i veleslalom.

2. Kada je reč o samim stazama, u kom pravcu ide obnova?

 

Uređeno je preko 6.000 metara staza, staze su proširene, iznivelisane i usaglašene sa FIS standardima tj. sve su spremne za homologaciju i najveća takmičenja, ali i za uživanje naših gostiju, na najlakšim do najtežim olimpijskim stazama. Izgrađeni su vezni putevi kojim smo funkcionalno uvezali ceo skijalište u jedinstvenu celinu. Želimo našim posetiocima da omogućimo bolje uslove za bezbedno skijanje, te je u toku izgradnja preko 500 m vetroustava na vrhu planine, koji će se osim za smanjivanje jačine vetra, koristiti i kao orijentiri i putokazi za skijaše. Planirano je osnežavanje preko 150.000 m2 skijaških staza i veznih puteva uz koji raditi na tome da skijašima prva asocijacija na zimu, sneg i skijanje bude upravo Jahorina, te da će ljubitelji sportova na snegu moći da uživaju u alpskim stazama dugim preko 20 kilometara. 

3. Pomenuli ste sistem za veštačko osneživanje, na koji način će se ulaganje u taj sistem isplatiti?

 

Veoma smo ponosni na ovu vrednu investiciju i što konačno OC Jahorina neće zavisiti od vremenske prognoze. Upravo zahvaljujući sistemu za veštačko osneživanje, skijaška sezona će biti produžena čak na 130 dana, umesto aktuelnih 60. To će, verujem, naročito obradovati pasionirane skijaše, koji će sada, kupovinom sezonske karte moći da skijaju od decembra, pa sve do marta. 

4. Da li su obnove obuhvatile i renoviranje prilaza ski stazama?

 

Naravno, planiramo realizaciju veoma velikih i zahtevnih projekata, kao što su uređenje i prosecanje novih skijaških staza i veznih puteva po FIS standardima, uređenje prilaznih puteva u saradnji sa JP Putevi Srpske i obeležavanje prilaznih punktova sa osvetljenjem.

5. Parking je uvek bio problem za jahorinske skijaše, da li će posetioci u novoj sezoni imati obezbeđena parking mesta?

 

Iz godine u godinu unapređujemo i poboljšavamo našu ponudu, te se trudimo da rešimo svaki problem sa kojim se posetioci našeg Olimpijskog centra susreću. Jedan od većih problema bio je manjak parking mesta, kao i rupe koje su pravile problem prilikom parkiranja. Ove sezone smo povećali broj parking mesta i sanirali oštećenja kako bi posetioci mogli bezbedno da se parkiraju.

6. Sneg je već pao na Jahorini, kakva je prohodnost puteva i da li se redovno čiste od snega?

 

S obzirom na to da sneg na planini veoma često pada, čišćenje puteva je neizostavna stvar kada je bezbednost naših gostiju u pitanju. Angažovali smo službu zaduženu za raščišćavanje puteva i prilaza hotelima koja kada padne sneg, svakog danačisti i kontroliše prohodnost.

7. Da li su sva ta uređenja podigla nivo cena i u kom obimu?

 

Sezonskih karata proteklih godina prodato je vrlo malo jer nije bilo dovoljno skijaških dana. Ove sezone planiramo da povratimo vrednost sezonskih karata tako što produžavamo skijanje na 130 dana. Cenovnik smo radili stručno po ključu kako ga rade i drugi ski-centri u inostranstvu, gde se u strukturu cene karte uračunaju svi troškovi, a nakon toga se izbaci samo pet odsto dobiti. Pored toga, napravili smo cenovnik u predsezoni, vrhuncu sezone i na kraju sezone, tako da svaki gost može da odabere kada da dođe, te da boravak na Jahorini prilagodi svojim potrebama i mogućnostima.

8. Da li postoje određeni paketi ili popusti?

 

Naravno, stalno se trudimo da našim posetiocima obezbedimo posebne pakete i različite pogodnosti tokom cele skijaške sezone. Tako, za ski openingu terminu od 14. do17. decembra pripremili smo neverovatan paket koji uključuje tri dana u hetelu Bistrica i trodnevni ski pass za 99 evra. Takođe, za vreme sajma Expo-Zim u Beogradu koji će trajati od 7. do 10. decembra ljubitelji skijanja ostvaruju 10% popusta na sve vrste ski pasova. Pored toga, imamo i naše redovne pakete 3=4 i 6=7, za 3 odnosno 6 noćenja i 3dnevni odnosno 6dnevni ski pas korisnici dobiju 4 odnosno 7 noćenja i 4dnevni odnosno 7dnevni ski pas, kao i top ski vikende koje svi zainteresovani mogu pogledati na našem zvaničnom veb-sajtu.    

9. Pored obnove samog skijališta, da li je unapređena i ponuda zabavnog sadržaja?

 

Potrudili smo se da napravimo program koji će svim našim gostima pored vrhunskih skijaških uslova, ponuditi i različite zabavne sadržaje. Tim povodom, 7. decembra organizujemo veče Jahorine u Beogradu kada ćemo predstaviti naše planove za predstojeću sezonu, dok nas u martu očekuje veliki zimski EXIT festival. Otvaranje ski sezone od 14. do 17. decebra održaće se uz dobru zabavu i svkodnevne koncerte i celodnevne žurke, od kojih se izdvaja nastup Dženana Lončarevića. Doček Nove godine biće spektakl  za sebe uz jednu od najvećih zvezda ovih prostora Željka Joksimovića. Pored toga, bogati program će svim ljubiteljima ponuditi različite zabavne trke i događaje poput probne trke za EYOF 2019.godine, kao i FIS takmičenje.

10. U medijima se spominje saradnja sa EXIT festivalom, da li nam možete reći nešto više o tome?

 

Veoma smo ponosni što nas je EXIT, jedan od najboljih evropskih festivala, prepoznao kao ozbiljnog partnera. Čast nam je što ćemo od 15. do 18. marta 2018. godine realizovati i prvi EXIT festival na snegu upravo na olimpijskoj Jahorini. Imamo velike i ambiciozne planove - da se u relativno kratkom roku pozicioniramo među najznačajnije zimske muzičke festivale u Evropi. Sa zadovoljstvom mogu da kažem da nas očekuju velike zvezde svetske scene, kao i mnogi poznati DJ-evi.

12. Da li je nešto od zabavnog sadržaja namenjeno najmlađima?

 

Fokusirali smo se ina najmlađe kako bismo stvorili odlične uslove za njihov boravak na planini. Za ovu sezonu smo pripremili dva nova ski-vrtića gde će mališani moći da sa najbolje kvalifikovanim instruktorima nauče da skijaju. Takođe, nedavno smo potpisali i saradnju sa svih 6 opština sa teritorije Istočnog Sarajeva, kojom omogućavamo besplatno skijanje tokom cele sezone svim đacima osnovnih i srednjih škola. Naš cilj je da bogatim sadržajem koji nudimo, kod najmlađih razvijemo ljubav prema planini i podstaknemo ih da se bave zimskim sportovima.

13. Nakon gustog sadržaja tokom zimske sezone, šta će posetioce očekivati leti?
 

Svakako razmišljamo u tom pravcu da Jahorina postane atraktivna turistička destinacija kako zimi, tako i leti. Shodno tome, u toku je izgradnja akumulacionog jezera na vrhu planine, koje će se koristiti i u letnjoj sezoni za šetnju i boravak u prirodi. Radimo na tome da obogatimo celokupan sadržaj kako bi naši posetioci mogli da uživaju u prirodi i čarima ove planine.

Dejan Ljevnaić, direktor OC Jahorina