XS
SM
MD
LG

''Jahorina ulazi u nov period koji će se isplatiti''

Foto/ Facebook

Jedan posjetilac foruma na specijalizovanom portalu Skijanje.rs koji je boravio početkom januara na Jahorini napisao je jedno duže mišljenje o stanju na planini, a njega prenosimo u cijelosti.

U petak 05. januara 2018. konačno smo otišli da proverimo na licu mesta stanje na Jahorini, i ovo sto pišem su MOJI utisci...

Stigli u 09.30 na Poljice već na prvom parkingu guzva, "gornji" prazan. Nastavili do Ogorijelice, i začudilo me 5 automobila na parkingu kod same kase.

- Da, rampa ka Ogorijelici i dalje stoji i meni ne smeta. Sa strane rešenja za naplatu parkinga za ceo gornji deo planine, najefikasnije - 5 KM i parkiraj gde hoceš. Suviše je velika površina da bi angažovali xx radnika da to naplate... Ovako daš 5 KM podignu rampu i teraj.

- Ski pass 41 KM za odrasle 31 KM za dete (do 12 godina) i depozit za karticu 10 KM po Ski pasu. Poskupelo je ali kad uporedim cenu Ski pasa na Torniku i šta dobijem na Torniku za iste novce ipak je Jahorina dalekooo ispred! 

- Kupovina Ski pasa: I pored "davanja" imena i prezimena ide brzo i bez zadržavanja.... meni nije smetalo da dam svoje ime i prezime.. kome smeta moze dati komšijino ime i prezime...

- Staze su primetno bolje, usuđujem se reći neuporedivo, bolje pripremljene sa ovom količinom snega u odnosu na prethodnih par godina. Nove poveznice (daleko da su to nove staze!) su poprilično osveženje i rasterećenje. Zaravnjeni deo na sredini Poljica je glupost i budalaština ali šta je tu je. Poveznica sa Ogorijelice na Poljice odlična. Proširenje na ključnim mestima za pohvalu, a delimično poravnato brdo na levku ispod dvoseda na Ogorijelici odlično jer sam bio svedok u nekoliko slučajeva da zbog nepreglednosti stradaju početnici od naleta "iskusnog" skijaša.

- Službe skijalista: I do sada je g.din Miro Kalem Kamco uspevao da nekako održi kako tako pokrivene staze svojom GSS ekipom, a sada na svakoj stazi na nekoliko mesta stoji redar sa radio stanicom i svako malo prilazi skijašima koji su stali da vidi je li sve ok i upozori gde i kako treba da stanu a da ne ugroze druge na stazi - pomak svakako. 

- Prostor za decu na Poljicama odlično organizovan, instruktori u uniformama svojih ski škola rade i obučavaju bez ikakvih problema.

- Ski škole: U razgovoru sa drugarom, koji je ski instruktor već 4 godine, saznadoh da rade bez prestanka... kafu smo popili u 16.30 jer je časove imao ceo dan. Cene su ustanovljene jedinstveno. Ski škole su potpisale Ugovore sa OC i ako se ne pridržavaju cenovnika i uslova iz Ugovora gube licencu. Samo tako i može da funkcionise po mome mišljenju!

- U razgovoru sa drugim drugarom, vlasnikom jednog od pansiona, saznadoh da je prezadovoljan da je posećenost i broj rezervacija povećan a posbno oko EXIT-a a u kom periodu je do sada bio prazan ili popunjen sa 30% a sad je već sve rezervisano za nedelju dana pre i nedelju dana posle EXIT-a po "full" ceni od turista iz Nemačke. Isto to potvrdio mi je i vlasnik apartmana u Vučku, tako da ova poslovna filosofija za sada "rad".

Sve u svemu, Jahorina ulazi u neki nov period gde se posao mora ISPLATITI da bi postojao, koliko god da nama ne odgovara (prosle godine 2-dnevni ski pass sam platio 41KM!) i koliko vidim, napraviće oni isplativ posao. Ja ću i dalje ići kad mogu a kome ne odgovara može ići na druga skijalista.

Noćas krenuo jugo tako da će teško biti kvalitetnog skijanja do novog snega. Mi smo uhvatili extra dan i "pokidali se na polupraznoj Prači (Skočinama). Parking kod kase na Ogorijelici se napunio oko 11h ali se i dalje skijalo za "sve pare" bez problema, posebno Željo i Olimpik pa svezemo na Praču...