XS
SM
MD
LG

Niko nije iznad Borca

Košarkaši Borca igraju dobro ove sezone i trebali bi se naći u plej ofu Prve lige Republike Srpske. Međutim, rezultatska idila pokvarena je raznim dešavanjima van terena.

Sve je počelo nakon poraza od ekipe Student-Igokee, nakon čega je iz ekipe odstranjen Arsenije Vučković. Tu je došlo do prvih velikih problema. Naime trener Božić je bez konsultovanja uprave odlučio da uruči papire Vučkoviću. Radi te njegove odluke nastali su problemi. Jedan je taj da je nanešena šteta Borcu, jer je prema ugovoru obeštećenje za Vučkovića u slučaju odlaska iz Borca 6.000km a to Borac radi Božićeve odluke nije dobio. Drugi problme je taj što je ovom odlukom bio prekršen dogovor sa Mladosti iz Mrkonjića, koja je dala papire Vučkoviću da pređe u Borac, uz zabranu da on ode u drugi klub u njihovom rangu.

Tada je uprava htjela da smijeni Božića jer se sa njima nije konsultovao oko ovakvih stvari. Međutim, igrači su stali uz trenera i na njihov zahtjev uprava je ipak odlučila nastaviti saradnju sa Božićem. Rezultati su bili dobri cijelo vrijeme i to je bio adut Božića a i ruku na srce imao je tada i podršku igrača.

Od tog trenutka djelovalo je da je sve u redu ali novi problemi su nastali prije par dana. Čak 13 prvotimaca Borca, odlučili su se za bojkot. Oni takođe imaju i određene zahtjeve a među tim zahtjevima su i odlasci Bojana Božića i predsjednika upravnog odbora Nenada Ignjatića.

Božić je nakon toga izašao u javnost sa svojom stranom priče te je igrače nazvao izdajnicima. Prosto je zanimljivo već na prvi pogled da je trener ovde ispao malo dvoličan. Naime, kada su mu igrači ''spasili život'' tada su mu valjali. Međutim, kada su krenuli iznositi istinu u želji da zaštite interese kluba, tada su ti isti igrači za trenera Božića postali izdajnici.

Borac je bio čak u opasnosti i da ispadne iz Prve lige Republike Srpske kada ga je preuzeo Božić. Radio je dobro i ostvarivao je dobre rezultate i naizgled je djelovalo da je sve idealno. Međutim, po ko zna koji put u Borcu su pojedinci počeli da guraju svoje interese iznad interesa kluba. Najviše svoje interese guraju predsjednik upravnog odbora Nenad Ignjatić te trener Bojan Božić. Takođe, problem je i skupština u kojoj se nalaze neki koji tu ne trebaju biti. To su oni koji ne obraćaju puno pažnje na stvari vezane za klub ali su reagovali jedino kada je trebalo zaštititi Božića u pomenutoj situaciji nakon odlaska Vučkovića.

Na sva ova dešavanja u skupštini reagovali su i sponzori. Sponzori žele pomoći stvaranju jakog Borca i naravno da im se ovaj javašluk nije svidio. Tražili su da imaju i oni uvid u rad skupštine a i igrači su tražili da imaju svoj glas. Taj glas predstavlja kapiten Pucar ali i njegovo ''predstavljanje igrača'' je dosta diskutabilno. Pucar naime iako predstavlja igrače, glasa drugačije od želja igrača i na taj način ne predstavlja interese igrača, nego nečije druge interese.

U svakom slučaju sve ovo nije dobro da se dešava. Šteta je što se u Borcu kad god ide dobroo, dese slične stvari. Uvijek se pojave ljudi koji smatraju da su veći od kluba i samim tim svaki pokušaj stvaranja jakog Borca propada. Ne može niko osporiti Božiću dobre rezultate ali ne može ni Božić radi tih rezultata staviti sebe iznad kluba. Ne može trener da ne poštuje odluke uprave i da izbjegava čak i da se sastane sa upravom. Ta izbjegavanja sastajanja sa upravom desila su se nakon situacije sa Vučkovićem. Nakon ''preživaljvanja'' Božića na klupi, uprava mu je nudila povećanje plate a on se nije udostojio ni pojaviti na sastanku. Poprilično neozbiljno a i neprofesionalno sa njegove strane.

Kriza u Borcu djeluje da se neće lako riješiti. Igrači su u klubu jer vole klub i žele mu najbolje. Zato i zahtjevau odlazak onih koji sebe stavljaju iznad kluba a to su Božić i  Ignjatić. Ako je suditi prema trenutnoj situaciji, teško će doći do nekog kompomisa. U svemu tome klub će trpjeti jer će vjerovatno izgubiti šansu da kroz plej of dođe do Premijer lige Bosne i Hercegovine. Ako Božić i Ignjatić stvarno vole klub kako oni kažu, onda će iz istog otići jer su stavljanjem sebe iznad kluba, doveli klub u trenutnu situaciju.

Foto: KK Borac


22 .kolo Prva liga RS
Borac 70 : 87 Leotar
Varda HE 88 : 89 Bratunac
Princip 90 : 59 Rogatica
Prijedor 91 : 83 Sokolac
Student -Igokea 68 : 67 Slavija 1996
Rudar 2015 93 : 89 Sutjeska
Konačna tabela
Poz Tim UT PB PR BOD
1 Leotar 22 21 1 43
2 Sokolac 22 18 4 40
3 Borac 22 17 5 39
4 Bratunac 22 14 8 36
5 Student -Igokea 22 13 9 35
6 Varda HE 22 10 12 32
7 Sutjeska 22 10 12 32
8 Princip 22 8 14 30
9 Rudar 2015 22 8 14 30
10 Prijedor 22 7 15 29
11 Slavija 1996 22 6 16 28
12 Rogatica 22 0 22 22