XS
SM
MD
LG

Vrela italijanska krv i hladna glava sa sjevera Sofije Gođie

Vrela italijanska krv i hrabro srce sa sjevera, radost poput dijeteta nakon pobjeda i strah i uživanje svih navijača kada munjevito krene niz stazu. To je i to sa sobom nosi Sofija Gođia.

 

Foto: stripes.com

 

Proslavljeni fudbaler Siniša Mihajlović jednom je rekao da je osnovni uslova postignete gol iz penala ili slobodnog udarca da prije svega šutnete loptu u okvir gola, a zatim su bitni brzina, putanja i naravno kretanje golmana. Tako je i u skijanju za pobjedu najbitnije da završite trku, pa onda se gleda brzina, putanja kretanja i naravno šta su uradile protivnice. Fudbalskim riječnikom Sofija je mnogo puta šutnula loptu preko gola i u nekim trenucima kada je djelovalo da će ta lopta završiti iza golmana, ona je pogodila stativu ili prečku. Ipak konačno je stigla i do tih trenutaka kada joj svi na stadionu moraju ustati i aplaudirati, jer je prebacila živi zid, ostavila golmana u drugom uglu i pogodila u malu mrežu.

To je uradila ove zime u Pjončangu na Zimskim olimpijskim igrama u spustu. Vjetar, snijeg, hladnoća ometali su organizatore i takmičare, ali na kraju je sve održano, a u jednoj od tih trka briljirala je i ova Italijanka. Trijumfovala je sa devet stotinki prednosti ispred, nevjerovatne, Ragnid Movinkel iz Norveške i tako ušla u istoriju ovog sporta i u društvo olimpijskih pobjednika. Sofija je oduvijek sanjala da dođe do toga i usput je imala mnogo uspona i padova. Zbog povrede je propustila ZOI u Sočiju, zbog mnogo odustajanja mnogi nisu smatrali da pripada svjetskom vrhu. Prvi put na postolju bila je u Kilingtonu, prije dvije godine, u veleslalomu i ostvarila je još par dobrih rezultata u toj discpilini. Najveći rezultat je treće mjesto na Svjetskom prvenstvu, ali tehničke discpiline nisu bile u njenoj krvi. Тoj vreloj italijanskoj krvi i hrabroj glavi sa sjevera trebala je sloboda i velika brzina. Polako se sve više okretala spustu, jer tu nije bilo „dosadnih“ krivina, kočenja, već gas i dosta manje usporavanja. Počela je u Južnoj Koreji sa pobjedama, nastavilo se u Bad Klajnkirhajmu, Kortini i sa njenim najdražim drugim mjestom, u Oreu.

Baš tu je osvojila drugo mjesto, ali ono je bilo dovoljno da bude proglašena najboljom u spustu u ovoj sezoni, sa tri boda prednosti ispred Lindsi Von. Amerikanka je ove godine imala četiri pobjede u spustu, ali i više slabijih rezultata, a zanimljivo je to rivalstvo između njih dvije. Uvijek pokazuju jedna na drugu kada završe trku i vide koja je taj dan bila bolja i čestitaju na pobjedi. Von je blizu istorije sa brojem pobjeda, a to može samo biti pozitivno za djevojku iz Bergama, pošto će znati da joj je rival najbolja svih vremena i da je i pored nje osvajala zlatne medalje i globuse.

 

Foto: gazettenet.com

 

Gođia ima taj običaj da do polovine trke kasni za tada najboljom i vidite da je onaj rezultat u crvenom sa 15,20 stotinki zaostatka, a onda kreće objašnjenje kako se postaje šampion. U toj drugoj polovini ona „pritisne“ gas na maksimum, uhvati najkraću putanju i pobjedi sa pola sekunde prednosti. To su trenuci kada Mihajlović, Žunjinjo, Karlos upute loptu sa 30,35 metara, a živi zid i golman mogu samo gledati i diviti se zajedno sa publikom na stadionu.

Ova sezona je završila, Sofija je ispunila svoje snove, radovala se kao dijete u Oreu i Pjongčangu, a sada slijedi dosta teži dio, a to je dokazivanje. Od nje se sada očekuje da bude stalno u vrhu i te lude vožnje. Kao i svi ljubitelji skijanja nadamo se da neće imati velikih povreda, koje bi je udaljile od staze na duže vrijeme.