XS
SM
MD
LG

Borac ili Bratunac ?

Košarkaši Borca i Bratunca večeras će u dvorani Borik, sa početkom u 20:30 časova, odigrati prvu od najmanje tri utakmice finalne serije plej-ofa za šampiona Republike Srpske i plasman u Ligu BiH. Novi učesnik bh. košarkaške elite biće onaj klub koji ostvari tri pobjede, prednost domaćeg terena imaju crveno-plavi, koji će biti domaćini treće i eventualne pete utakmice, dok će Bratunac organizovati drugu i eventualnu četvrtu utakmicu.

Teško je, pred start finalne serije, reći koji od ova dva tima ima psihološku prednost: i Borac i Bratunac su nadmašili kako svoja, tako i očekivanja svojih pristalica i iz daljeg takmičenja eliminisali prva dva favorita za najviši plasman. Izabranici Milivoja Mlađenovića su u polufinalnoj seriji rezultatom 2:1 savladali trebinjski Leotar, koji je u plej-of ušao sa pol-pozicije, uz samo jedan poraz u ligaškom dijelu sezone. Uspjeh Bratunčana dobija još više na značaju ukoliko se zna da su u prvoj utakmici polufinala, igranoj u dvorani Miloš Mrdić u Trebinju, doživjeli težak poraz (86:62), te imajući u vidu da su u majstorici, održanoj na istom mjestu, pet minuta prije kraja posljednje četvrtine zaostajali čak 12 poena za timom iz grada na Trebišnjici (66:54), ali i pored toga uspjeli da uvedu meč u produžetak i na kraju izbore najbolji rezultat u istoriji kluba.

Taj jedini neuspjeh u takmičenju koji smo spomenuli igrači Dražena Šegrta su zabilježili u duelu sa ekipom Sokoca, koja je u polufinalnom okršaju sa Borcem imala prednost domaćeg terena. Trijumfovali su puleni Igora Krsmanovića u prvom duelu (81:71), Borac je uzvratio u Aleji Svetog Save 48 (76:69) iako je tokom odlučujuće dionice “hodao po tankoj žici” (63:63), da bi u trećem, odlučujućem duelu košarkaši u crveno-plavim dresovima razočarali sokolačku publiku, nanijevši poraz njihovim ljubimcima rezultatom 61:68, što je bio prvi domaći poraz ekipe Sokoca još od 4. kola i 8. novembra 2017. godine, kada je bodove sa Romanije odnio Bratunac (72:83).

I u jednoj i u drugoj ekipi, i u Borcu i u Bratuncu, trenutno igraju određeni igrači koji znaju put ka osvajanju Prve lige Republike Srpske ili su morali da pruže ruku boljem timu u finalnim duelima. Dres Bratunca trenutno brani iskusni organizator igre i najbolji asistent Prve lige Republike Srpske Goran Bogičević, koji je sa Prijedorom 2016. godine podigao trofej namijenjen najboljoj ekipi prvoligaškog karavana pod okriljem KS RS. Savladao je tim Danila Palalića u tadašnjem finalu ekipu Studenta, čije boje su branili aktuelni članovi Borca Srđan i Peđa Lončar i Ognjen Putnik.

Draži igranja u finalu plej-ofa osjetio je i centarski dvojac Bratunca Miroslav Kovač – Miroslav Milidrag, igrajući za Rogaticu 2015. godine. Eliminisali su tada Borac na putu ka finalu, ali ih je u osvajanju šampionskog pehara spriječio bijeljinski Radnik, u čijim redovima je tad nastupao prvi centar našeg tima Jovica Kecman, koji je sa timom iz Semberije prigrlio trofej i u sezoni 2016-17.

Oba tima, naravno, u finalne okršaje ulaze sa svojim adutima. Iskustvo je, svakako, na strani Bratunčana: pored već spomenutih Kovača, Milidraga i Bogičevića, ne smije se iz vida ispustiti ni Nebojša Erkić, koji posjeduje premijerligaško iskustvo s obzirom da je nastupao za Radnik i Građanski, ali se oprobao i van granica BiH, noseći dres slovenačkog Zlatoroga u sezoni 2013-14. Sa druge strane, iz aktuelne ekipe Borca igranje u bh. eliti dio je košarkaške biografije samo braće Lončar i Jovice Kecmana. Borčev “kec iz rukava”, koji može da nadoknadi manjak iskustva u odnosu na večerašnjeg gosta, jest mjesto odigravanja meča; rano je, naravno, o tome govoriti već danas, ali ukoliko dođe do pete, odlučujuće utakmice, atmosfera kakvu mogu da naprave samo navijači u “dvorani sa dušom” može i mora da bude presudni tas na vagi u finalnoj seriji u kojoj, vjerujemo, uzbuđenja neće manjkati.

(borac-sport, foto: borac-sport)